Новини
23 Серпня 2021
773

На Місяць відправлять 3D-принтер: Він спробує друкувати за допомогою реголіту

Та спочатку пристрій перевірять на Міжнародній космічній станції

Днями корабель постачання Northrop Grumman Cygnus відправив на МКС низку інструментів, зокрема 3D-принтер, який покликаний допомогти NASA в реалізації нової місії з виряджання людини на Місяць. Дослідники сподіваються, 3D-принтер, що використовує реголіт як сировину для друку, значно знизить витрати на програму “Артеміда”, пише Universe Today.

Проєкт отримав назву Redwire Regolith Print (RRP). На МКС він буде працювати спільно з ManD, 3D-принтером, вже розміщених на космічній станції. Пристрій буде складатися з декількох екструдерів і платформ для друку, спеціально розроблених для використання з реголітом.

Для початку RRP повинен довести, що й справді може використовувати реголіт як сировину. Потім отримані матеріали пройдуть серію тестів на міцність використання набору стандартів ASTM, використовуваних для характеристики матеріалів 3D-друку.

Дослідники зазначають, що отриманий матеріал повинен бути досить твердим, щоб протистояти безлічі несприятливих умов, від сильного тиску до абразивного місячного пилу, гострі краї якої практично не схильні до вивітрювання.

Вся складність полягає в тому, щоб перетворити реголіт у полімер, і вчені пропонують використовувати для цього сечу космонавтів. Вони зазначають, що на початковому етапі будь-які ресурси повинні бути збережені для повторного використання.

“Коли ми говоримо про використання ресурсів на місці, насправді їх не так багато. Тому сеча космонавта може розглядатися як сполучна речовина. Ви також можете піти в іншому напрямку й отримати біореактори, що виробляють різні полімери або інші біологічні білки, які діють як сполучні для полімеризації будь-якого матеріалу”, — зазначає аерокосмічний інженер Redwire Хауі Шульман.

За його словами, місячний реголіт можна буде використовувати в сирому вигляді. Його просто потрібно буде просіяти, щоб вибрати й відокремити частки певного розміру, перш ніж об’єднати їх з речовиною і пропустити через виробничий пристрій.

Політ з висадкою на Місяць запланований на 2024 рік. Двоє астронавтів пробудуть на поверхні супутника нашої планети близько тижня. Кінцевою метою місії “Артеміда” стане створення на Місяці постійну базу, розраховану на 15 років експлуатації. За планами NASA, це має статися після 2028 року.

Як писали раніше Investory News, у червні компанія Space Perspective оголосила про старт продажів місць на апараті “Нептун”, який з 2024 року відправлятиме туристів у стратосферу на кордон із космосом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram