Новини
10 Червня 2020
833

МВФ затвердив нову програму Stand-by для України на $5 мільярдів

Прийнято рішення негайно виділити перший транш у $2,1 мільярда

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у ніч на середу за Києвом затвердила нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд або 179% від квоти) з негайним виділенням першого траншу розміром у $2,1 млрд, про це йдеться у пресрелізі МВФ.

Зазначається, що нова програма спрямована на те, аби допомогти Україні впоратися з проблемами пандемії Covid-19 шляхом забезпечення платіжного балансу та бюджетної підтримки, зберігаючи при цьому досягнення та просуваючи невеликий набір ключових структурних реформ, щоб гарантувати повернення України до зростання після завершення кризи.

При цьому фонд зазначає, що досвід України в стабілізації економіки за останні п’ять років був сильним. Проте водночас вказує на необхідність додаткових зусиль з проведення реформ для забезпечення стійкого та всебічного зростання.

У повідомленні йдеться, що спалах пандемії Covid-19 значно погіршив прогноз і переорієнтував державну політику на стримування та стабілізацію. “Невизначеність велика, й, згідно з прогнозами, у 2020 році економіка різко скоротиться, оскільки суворі заходи стримування – в Україні та в усьому світі – привели до значного зниження внутрішнього і зовнішнього попиту”, – наголосили в МВФ.

У зв’язку з цим Фонд погіршив прогноз спаду ВВП України цього року з 7,7% до 8,2% і його відновлення у 2021 році з 3,6% до 1,1%. І додав, що очікується також різке скорочення доходів держбюджетів і великі надзвичайні його витрати для подолання кризи, “що створило великі потреби у фіскальному фінансуванні та фінансуванні балансу платежів”.

“Політика у рамках нової програми буде зосереджена на чотирьох пріоритетах: (I) пом’якшення економічних наслідків кризи, у тому числі шляхом підтримки домашніх господарств і підприємств; (II) забезпечення постійної незалежності Нацбанку та гнучкого обмінного курсу; (III) забезпечення фінансової стабільності з відшкодуванням витрат на висновок банків; і (IV) просування ключових заходів держуправління та боротьби з корупцією для збереження й поглиблення останніх досягнень”, – йдеться у релізі.

Згідно з ним, після виділення першого траншу решту суми планується поетапно виділити чотирма траншами. “Нова угода замінює 14-міс. програму stand by на $3,9 млрд, яка була затверджена у грудні 2018 року та спрямована на підтримку стабільності протягом року виборів”, – уточнили в МВФ.

Крім того повідомляється, що рада директорів оцінила передостанню 4-річну програму розширеного фінансування України EFF, відкриту у 2015 році на SDR12,348 млрд (близько $17,2 млрд), з якої Київ зміг отримати лише чотири транші на $8,7 млрд. “Програма EFF допомогла відновити макроекономічну стабільність і зростання, але не повністю усунула основні вразливості платіжного балансу України”, – вказали у Фонді.

Своєю чергою директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва зазначила, що правильна фіскальна та грошово-кредитна політика після кризи 2014-2015 років призвели до різкого скорочення зовнішніх і внутрішніх дисбалансів України: зменшення держборгу, зниження інфляції та відновлення міжнародних резервів, однак здійснення реформ було нерівномірним, і для створення більшої позитивної динаміки та конкурентоспроможної економіки потрібно буде стійке здійснення структурних реформ.

За її словами, наразі гуманітарна й економічна криза, викликана пандемією Covid-19, переорієнтувала політичні пріоритети з глибоких структурних реформ. “Нова програма стане опорою для зусиль влади щодо подолання наслідків кризи, забезпечуючи при цьому макроекономічну стабільність і зберігаючи досягнення на сьогодні. Разом з підтримкою з боку Світового банку та Європейського союзу це допоможе задовольнити великі потреби у фінансуванні”, – підкреслила Георгієва.

І додала, що узгоджені зусилля з реформування, спрямовані на боротьбу з корупцією та зміцнення держуправління, матимуть вирішальне значення для забезпечення макроекономічної стабільності та досягнення сталого й всебічного зростання.

“Ризики для нової програми дуже великі. Невизначеність щодо серйозності та тривалості глобального спаду виключно висока. З внутрішньої сторони невизначеність щодо напряму економічної політики залишається суттєвою”, – заявила вона, додавши, що держборг і потреби у державному фінансуванні великі, тому фіскальна політика повинна бути посилена в міру відновлення, щоб повернути держборг на шлях скорочення.

“Національний банк України вміло керував грошово-кредитною політикою у дуже складний період. Незалежність центрального банку повинна бути збережена, а грошово-кредитна політика та політика обмінного курсу повинні й надалі забезпечувати стабільну опору в контексті режиму таргетування інфляції, дозволяючи при цьому впорядковано регулювати обмінний курс і запобігати стрес у ліквідності. Фінансова політика повинна забезпечувати баланс між збереженням фінансової стабільності та сприянням відновленню”, – підкреслила Георгієва.

Нагадаємо, на початку травня МВФ змінив програму кредитування для України з раніше попередньо погодженою трирічною програмою розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by.

А вже наприкінці місяця було досягнуто домовленості між владою України та МВФ про нову програму співпраці, яка передбачає надання Києву $5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram