Драйв
15 Листопада 2019
2 279

Must read: Топ-10 книжок про бізнес

Будь ви підприємець-початківець або вже досвідчений гуру, завжди важливо бути на плаву і читати кращі книжки по бізнесу 


Волтер Айзексон, “Стів Джобс”

Джобс — найбільший геній ХХІ століття нарівні зі Стівеном Хокінгом. Мало хто знає, що крім Apple, Джобс створив кіностудію Pixar, знамениту мультфільмами “Історія іграшок”, “Тачки”, “Корпорація монстрів” та ін.

Аби написати цю книгу, Волтеру Айзексону, головному редактору  журналу Time, довелося взяти інтерв’ю у понад сотні колег Стіва Джобса. Записаного аудіоматеріалу вистачило на сто годин прослуховування.

У цій книжці можна дізнатися, як він побудував свою карколомну кар’єру, звідки він черпав натхнення для ідей, які здавалися божевільними, поки він їх не втілив. А головне — як стати таким же божевільним.


Джим Коллінз, “Від хорошого до великого. Чому одні компанії здійснюють прорив, а інші ні …”

У цiй книжцi Джим Кoллiнз aнaлiзує дiяльнicть i cтpуктуpу кoмпaнiй, яким вдaлocя здiйcнити пpopив у вищу лiгу бiзнecу. Рішення бізнес-проблем — не в книжках, вважає автор, — а в розумінні своєї місії (обо’язку). Правильно мислити: конструктивно, несподівано, сміливо — так само важливо, як опинитися в правильному місці в правильний час. Книгп входить до списку бестселерів американського видання “Бізнес Вік”, переведена на 34 мови та має сумарний тираж понад 10 млн екземплярів.


Ів Пиньо та Олександр Остервальдер, “Побудова бізнес-моделей: Настільна книжка стратега новатора”

Практичний посібник, який вносить ясність у процес створення бізнес-моделей. Цю книжку не доведеться перечитувати. Секрет її ефективності полягає в унікальній авторській методиці подання інформації. Варто один раз зрозуміти її принцип — і ви назавжди відрізняєтеся від тих, хто її не читав. І це не тільки перевага над конкурентами — це стиль життя, спрощення ділової комунікації, спілкування з партнерами та опонентами.

Книжка підходить бізнесменам, а для досвідчених вона спрощує ведення справ. До речі, цією концепцією користуються в таких компаніях, як Google, IBM і Ericsson.


Гай Кавасакі, “Стартап по Кавасакі. Перевірені методи початку будь-якої справи”

Гай Кавасакі — найвідоміший маркетолог та інвестор сучасності, першовідкривач компанії Apple (зробив Apple брендом, відомим у всьому світі!), психолог і письменник.

Слово “будь-якого” в назві книжки — не випадковість. Кавасакі знаходить оптимальний підхід до будь-якої справи, керуючись принципом “максимум результату від кожної дії”. Навчіться ставити питання так — і ви не захочете задовольнятися меншим.

Улюблений афоризм автора (його власний): “Підприємець — це не робота, а стан розуму”.


Джош Кауфман, “Сам собі МВА. Самоосвіта на 100%”

Книжка, з якої потрібно починати бізнес-самоосвіту. Кауфман вчить, як скоротити тернистий шлях навчання, зводячи до мінімуму улюблений в народі спосіб “проб і помилок”. Помилки в бізнесі — занадто дорогі, але ваш час — ще дорожче. Справжній успіх приходить до того, хто працевлаштовує інших, а не себе. Бути найманим робітником вже неактуально. Беріть до рук книжку Кауфмана і починайте вчитися.

До речі, Кауфман міг стати студентом елітної бізнес-школи, але принципово відмовився від такої можливості, вважаючи за краще зайнятися самоосвітою на практиці. За неповне десятиліття сайт Джоша відвідало майже 4 млн осіб.


Стів Бланк і Боб Дорф, “Стартап. Настільна книжка для засновника”

Те, що підприємець-початківець прочитає в цій книжці, може викликати когнітивний дисонанс у бізнесменів. На прес-конференції, присвяченій виходу книжки, Бланк резюмував розроблену в співавторстві з Дорф методику до 4 порад.

Чому шокуючі? Тому, що одна із порад така: бізнес-планування за прикладом великих компаній — застарілий інструмент. Для сучасного ринку стартапів цей інструмент не годиться, він тільки гальмує прогрес. Хочете, щоб ваша справа була успішною — вийдіть зі свого офісу до ваших потенційниї покупців. Решта — знайдете в книжці.

Методика не орієнтована тільки на американський ринок: вона інтернаціональна і працює незалежно від соціокультурного середовища, в якій її застосовують.

До речі, Стів Бланк і Боб Дорф — відомі “коучі” і лектори декількох університетів, серед яких — Гарвард і Берклі.


Джейсон Фрайд та Девід Ханссон, “Rework. Бізнес без забобонів”

Від вас вимагається лише не зациклюватися на проблемах. Не знаєте, як вирішити задачу — кидайте: у світі є завдання, які можете вирішити тільки ви. Не хочете їздити на роботу? — Працюйте з дому. Хочете більше заробляти? — Позбавтеся від забобонів разом з авторами книги і станете багатими господарями свого життя.

У книзі ви дізнаєтеся, як виконувати роботу цілого відділу, не витрачаючи на це більше часу, ніж якби виконували обов’язки одного співробітника.


Генрі Форд, “Моє життя, мої досягнення”

Форд — перша людина, яка зробила статки завдяки практичному підходу до бізнесу, а не за вдалим збігом обставин. Великий промисловець свого часу, Генрі впровадив у виробництво те, що називається “науковим підходом” у науці. Форд переконаний, що проблема всіх підприємців-початківців полягає в способі мислення, а не у нестачі стартового капіталу або ринковому середовищі з агресивними конкурентами.

Його книжка містить майже афористичні роздуми автора про ринок, конкуренцію та роботу підприємства. Звичайно, тодішні реалії непорівнянні з сучасними. Але його цілеспрямованість і невичерпне прагнення до раціоналізації бізнес-процесів не втратять актуальності ніколи.


Нір Еяль, “На гачку. Як створювати продукти, що формують звички”

Нір Еяль запевняє: наступати на одні й ті ж граблі — улюблене заняття покупця. Як зробити, щоб про покупку вашого продукту мріяли навіть уві сні — читайте в бестселері “На гачку” — книжці, яка змінює уявлення про маркетинг.

Це єдиний у своєму роді підручник по створенню унікальних продуктів і утриманню клієнтської бази.

Однак, книжка цікава не тільки маркетологам, але й звичайним читачам, оскільки розповідає, як нами маніпулюють.

Завдання успішного маркетингу — не просто змусити споживача придбати товар/послугу, а викликати у нього звичку купувати ваші товари/послуги.


Ілон Маск, “Ніколи не здамся”

Збірник висловлювань відомого підприємця, винахідника, інвестора та візіонера. Цитати з публічних виступів, листів та інтерв’ю Маска дозволяють простежити еволюцію його поглядів, розкриваючи внутрішній світ генія ХХІ століття.

Його роздуми про розвиток космосу та майбутнього людства, про інформаційні технології та правила бізнесу, про сім’ю та особисті переваги, допомагають краще зрозуміти, чому Маска називають спадкоємцем одночасно Стіва Джобса і Леонардо да Вінчі.

За матеріалами Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram