Новини
6 Лютого 2020
631

Міжнародні резерви України зросли майже на $1 мільярд

У січні вони збільшилися на 3,9%, сягнувши найвищого рівня з листопада 2012 року

Міжнародні резерви України станом на 1 лютого 2020 року, за попередніми даними, становили майже $26,3 млрд. У січні вони зросли на 3,9%, сягнувши найвищого рівня з листопада 2012 року, про це йдеться у повідомленні Нацбанка.

“Збільшення міжнародних резервів у січні зумовлене як успішним розміщенням урядом єврооблігацій, так і операціями Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що динаміку резервів упродовж місяця визначали операції уряду з управління державним боргом.Наприкінці січня уряд розмістив облігації зовнішньої державної позики на €1,25 млрд. Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано $656,1 млн (в еквіваленті), з яких $602,2 млн – на виконання зобов’язань за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті”, – розповіли в НБУ.

І додали, що протягом першого місяця року на ринку спостерігалася дещо менша пропозиція валюти з боку експортерів через значні обсяги отриманого ними відшкодування ПДВ і певна активізація імпортерів після святкових розпродажів.

“Проте, обсяги купівлі валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку перевищили у січні обсяги продажу на $98 млн. Національний банк поповнював міжнародні резерви в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом купив $348 млн, з яких $248 млн  за єдиним курсом та $100 млн – шляхом вибору найкращого курсу”, – зазначили в Нацбанку.

Водночас для згладжування надмірних коливань гривні у бік знецінення Національний банк у січні проводив валютні інтервенції з продажу валюти за єдиним курсом  – загалом на $250 млн.

Крім того, на динаміку  резервів вплинула й переоцінка  фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). Минулого місяці їх вартість збільшилася на $170 млн (в еквіваленті).

“Таким чином, такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,9 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку”, – додали в НБУ.

Раніше Investory News писали, що у 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму – загалом на 22% до $25,3 млрд. Востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у грудні 2012 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram