Новини
1 Квітня 2022
487

Міжнародне енергетичне агентство скликає екстрену нараду через зростання цін на нафту

Країни-члени МЕА мають обговорити подальший терміновий випуск нафти

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) проведе у п’ятницю 1 квітня, термінову нараду країн-споживачів, щоб обговорити новий випуск нафти зі стратегічних резервів, а також план США з випуску великих запасів починаючи з травня для стримування різкого зростання цін на нафту, повідомляє Reuters.

Як зазначається, великі споживачі шукають способи послабити вплив світових цін на нафту, які зросли цьогоріч на понад 30%, а також на їхню економіку після того, як група провідних виробників ОПЕК+ дотримувалася планів наростити поставки у травні на 432 тис. барелів на добу.

Згідно з прогнозами МЕА, очікується, що західні санкції проти росії призведуть до втрати близько 3 млн барелів на добу російської нафти у квітні.

Аби заповнити дефіцит, президент США Джо Байден розпорядився випускати щоденно мільйон барелів нафти з національних стратегічних нафтових запасів, аби контролювати ціни на енергоносії для споживачів США.

Країни-члени МЕА на зустрічі у п’ятницю мають обговорити подальший екстрений випуск нафти після їхньої угоди від 1 березня про випуск близько 60 млн барелів.

Декілька представників Азійсько-Тихоокеанського регіону заявили, що підтримають ініціативи МЕА.

Міністр промисловості Японії Коїті Хагіуда заявив у п’ятницю, що Токіо діятиме належним чином у зв’язку з випуском запасів нафти, уважно спостерігаючи за глобальними подіями.

“Невідомо, чи буде випуск зроблений тільки США, чи Сполучені Штати зроблять пропозицію на засіданні МЕА. У будь-якому разі ми хотіли б діяти адекватно, стежачи за міжнародною ситуацією”, — заявив він на пресконференції.

Минулого тижня міністерство торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї заявило, що планує підтримувати додаткове міжнародне співробітництво в галузі нафти й газу і вже зобов’язалося випустити 4,42 млн барелів в угоді від 1 березня.

Речниця міністра енергетики Новій Зеландії Меган Вудс в електронному листі повідомила про наявність резервів, які можна вивільнити, якщо буде потрібно. За її словами, країна вже випустила 369 тис. барелів нафти в межах колективного випуску МЕА, узгодженого 1 березня.

Згідно з березневою угодою, Австралія зобов’язалася вивільнити повні 1,7 млн барелів, які вона зберігає у своїх надзвичайних запасах у стратегічних резервах США.

Нагадаємо, японські банки Mizuho Bank, Sumitomo Mitsui Banking та MUFG Bank разом із британським HSBC та американським JPMorgan Chase виділять кредит на суму $1 млрд компанії Kuwait Petroleum. Це допоможе швидко збільшити видобуток сирої нафти та заспокоїть ринки, вражені вторгненням росії в Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram