Новини
27 Жовтня 2021
670

Міжнародна організація праці: Економічні збитки від пандемії COVID-19 сильніші за прогнозовані

На ситуацію впливає доступність вакцин від коронавірусу

Пандемія COVID-19 має більш руйнівний вплив на ринок праці в країнах, що розвиваються, ніж у розвинених країнах. Найсильніше проблема проявляється в країнах з доходами нижчими за середні, заявив генеральний директор Міжнародної організації праці (МОП) Гай Райдер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Траєкторія ринків робочої сили, що спостерігається наразі — загальмоване відновлення, із серйозними ризиками зниження темпів зростання, та величезною розбіжністю між економіками розвинених країн і країн, що розвиваються”, — наводять його слова західні ЗМІ.

За даними МОП, збитки від пандемії є сильнішими за прогнозовані. У червні в МОП вважали, якщо порівнювати з четвертим кварталом 2019 року, до пандемії, 2021 року буде втрачено 3,5% робочого часу, що еквівалентно скороченню 100 млн повноцінних робочих місць. Насправді йдеться про втрату 2021 року 4,3% — еквівалент 125 млн робочих місць.

При цьому в країнах з високим рівнем доходів ситуація краща — втрата 3,6% робочого часу у третьому кварталі 2021 року. У країнах з низьким рівнем доходів — 5,7% втрат, а в країнах з доходами нижчими за середні — 7,3%.

“Найменшу шкоду на ринках праці довелося пережити країнам Європи та Центральної Азії, найбільшу — арабським країнам”, — йдеться у повідомленні.

МОП також з’ясувала, що серед найбільш постраждалих категорій населення опинилася молодь, особливо молоді жінки.

Райдер також зазначив, що на відмінності в ситуації в розвинених країнах, й таких що розвиваються, впливає доступність для них вакцин від COVID-19. Зокрема, за оцінками МОП, на початок жовтня у країнах з високим рівнем доходів повністю вакциновано було в середньому 59,8% населення, у країнах з низьким рівнем доходів — 1,6%.

У МОП впевнені, якби у країнах, що розвиваються, доступ до вакцин був кращим, темпи відновлення їх ринків праці зрівнялися б із цим процесом у розвинених країнах уже через три місяці. “Перспективи для ринків праці на четвертий квартал 2021 здаються невизначеними”, — наголосив він.

Нагадаємо, минулого року обвалився найбільший європейський ринок праці. Так, у Німеччині всупереч субсидуванню державою заробітної плати кількість безробітних у квітні збільшилася на 373 тис. осіб.

Тим часом в Україні ринок праці відновлюється після коронакризи. Згідно з підсумками першого півріччя 2021 року, експерти відстежили тенденцію попиту. Порівнюючи з аналогічним періодом 2020-го, кількість вакансій за ключовими професіями зросла в кілька разів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram