Бiзнес
19 Лютого 2019
2 568

Між біохакінгом та сімейною медициною: На чому заробляє клініка SQLab

Засновник клініки біохакінгу SQLab планує за два роки залучити більше 3 тис. клієнтів у великих містах, а потім охопити і менші населені пункти. За рахунок чого?

Засновник, керівник та головний лікар клініки SQLab Святослав Ханенко

Біохакінг – доволі молодий, але потужний світовий тренд, що особливо популярний серед інноваторів та бізнесменів, які спостерігають за світовими трендами. Хтось вважає, що це модифікований варіант здорового способу життя. Хтось думає, що біохакери – це люди, які вживлюють у власне тіло мікрочіпи або високотехнологічні імпланти. А хтось взагалі скептично зазначає, що це все черговий привід для хайпу.

Проте і прихильники, і критики не заперечують, що мета біохкакінгу – подовжити людське життя та суттєво покращити його якість. А ще це доволі приваблива і поки відносно вільна ніша для бізнесу. На прикладі української клініки SQLab Investory News досліджували, як це працює.

Майже родинна справа

Як зазначив засновник, керівник та головний лікар SQLab Святослав Ханенко, основна ідея клініки з’явилася ще 20 років тому, коли ні про превентивну медицину, ні тим паче про біохакінг в Україні ще не йшлося.

Пан Ханенко народився у сім’ї медиків. Розповідає, що у 16 років під впливом батька він усвідомив свою місію: «Я зрозумів, що це має бути сімейна медицина, що базується на профілактиці. Це всесвітньо визнана модель, так це відбувається у розвинених країнах». Втім, досвід батька, Святослава Михайловича Ханенка, підказував, що займатися сімейною медициною на рівні держави – не найлегший шлях.

«Я бачив, як мій батько на різних рівнях впроваджує це у державі, – розповідає бізнесмен. – Він був депутатом районної ради, заступником міністра охорони здоров’я, депутатом Верховної Ради. Я бачив, як важко впроваджувати цю ідею в державній системі».

Тому, отримавши медичну освіту в Україні та пройшовши стажування за кордоном, Святослав Ханенко-молодший вирішив отримати бізнес-освіту та вивчити міжнародний досвід. 2005 р. під час інтернатури він стажувався в Угорщині та Австрії, 2010 р. отримав MBA в Іспанії. Щоб подивитися, як функціонує превентивна медицина, протягом 2012-2016 рр. Святослав об’їздив увесь світ: від Мексики, Канади та США до В’єтнаму, від ПАР до Швеції. 2012 р. він пройшов післядипломну програму у Віденському медичному університеті за спеціальністю «Сімейна медицина і громадське здоров’я».


•••

На запуск клініки SQLab знадобилося $150 тис. і менше року. Загалом у SQLab інвестовано вже близько $500 тис.

•••


За цей час молодий лікар зрозумів, що треба перетворювати ідею на бізнес, створювати повноцінний продукт, який охоче купували б. Спочатку концепція базувалася на управлінні здоров’ям, а згодом справа розвинулася до біохакінгу, що у компанії визначають як вимірюване управління маркерами здоров’я для оптимального встановлення пікової продуктивності та досягнення мети.

Як це працює

Клініка SQLab відкрилася 2016 р. На її запуск було витрачено близько $150 тис. «Коли ідея повністю сформувалася, ми з родиною вклали у проект усі наші гроші, які були на той момент ($150 тис.), – згадує Святослав Ханенко. – Допомогли й знайомі, які повірили навіть не в ідею, а саме в мене, адже завжди на рівні стартапу гроші вкладають у людину».

Інвестиції пішли на оренду приміщення, обладнання кабінетів, набір та навчання молодих лікарів. Згодом SQLab розділили на дві клініки: в одній проводили діагностику, в другій – лікувальні процедури. Цей етап розвитку коштував компанії ще $150 тис. «Паралельно ми почали формувати керуючу компанію для управління мережею. Витрати зросли в рази, – говорить засновник. – Втім, такий підхід – розділення на «діагностику» в одній клініці та «лікування» в другій – виявився помилковим. По суті, ми управляли однією клінікою, але в двох місцях». Через таку неефективність дві клініки знову об’єднали в одну, і вже за місяць підприємство знов стало прибутковим. При цьому пан Ханенко зауважує, що створити функціональну керуючу компанію вдалося лише з третьої спроби.

Разом з тим компанія розпочала третій раунд фінансування в розмірі $200 тис., який має завершитися в березні поточного року. Залучені кошти спрямували на закупку нового обладнання, перезавантаження маркетингу, операційних процесів та IT, залучення нових спеціалістів. Загалом у SQLab вже інвестовано не менш ніж $500 тис. У січні компанія вийшла на планову прибутковість, але продовжує реінвестувати прибуток у технології, продукт, підвищення кваліфікації працівників.

Діагностика стану шкіри в клініці SQLab коштує від 6 тис. грн. Складніші комплексні обстеження – 27-54 тис. грн.

Наразі SQLab – це одна клініка повного циклу послуг з великим діагностичним кабінетом, де відбувається обстеження, та двома процедурними кабінетами. Послуги надаються за двома принципами. Існує абонплата за ведення, коли спеціалісти ведуть клієнта незалежно від кількості звернень чи скарг. Також можна окремо оплачувати превентивні оздоровчі процедури, бліц-візити тривалістю 2-3 години.

Але спершу новий пацієнт має пройти комплексне обстеження, що охоплює близько 2 тис. параметрів та займає 4-5 годин. «Воно передбачає не лише лабораторні аналізи, – пояснює керівник клініки. – Ми складаємо «карту здоров’я» за дев’ятьма блоками – починаючи від генетики і функціонального здоров’я та закінчуючи клітинним та молекулярним здоров’ям, оцифровуємо стан усіх внутрішніх органів, шкіри, стиль життя, ментальне здоров’я та навіть цілі людини».

Зібрані аналізи направляють до партнерських лабораторій. Після отримання результатів усю інформацію аналізують, обробляють протягом 1-2 тижнів та зводять в єдиний документ. Отримані дані лікар надає пацієнту та складає разом з ним план заходів та рекомендацій для корекції способу життя та покращення показників. Якщо під час діагностики виявляються ознаки серйозних захворювань чи певні маркери, що можуть вказувати на майбутні проблеми, пацієнта додатково направляють на консультацію до вузького спеціаліста.

Повторювати обстеження рекомендують раз на рік, щоб відстежувати динаміку та спостерігати за результатами. Крім діагностики в SQLab проводять різноманітні оздоровчі процедури: фізіотерапію, мануальну терапію, біологічну терапію, лікування стовбуровими клітинами тощо.

«Цінність, яку ми продаємо людям, – це задоволення трьох основних груп потреб. По-перше, це вирішення якихось хронічних проблем зі здоров’ям, які люди не можуть вирішити напряму в певного вузького спеціаліста, – пояснює головний лікар клініки. – По-друге, це управління ризиками для потенційного подовження життя й уникнення якихось проблем. І по-третє, це, власне, біохакінг – для людей, які й так мають добре здоров’я, але хочуть знати про нього все, оцифрувати його та постійно покращувати».

На думку пана Ханенка, унікальність продукту полягає у комплексному підході. «Дуже важливо, що це все працює в комплексі, – вважає він. – Ніде більше ви не знайдете такого комплексного обстеження, комплексного безперервного ведення, такого набору методик, що зібрані в одному місці».

Простір для інвестицій

Наразі SQLab – це послуги преміального класу. Наприклад, діагностика стану шкіри коштує від 6 тис. грн. Складніші комплексні обстеження – 27-54 тис. грн. «Наша аудиторія – це бізнес-лідери, які піклуються про своє здоров’я, та «менеджери» їхніх сімей, тобто ті, хто опікується здоров’ям всієї родини, – пояснює засновник клініки. – Також це біохакери, люди, які управляють своїм здоров’ям. За великим рахунком, усі вони управлінці, які опікуються собою та своїми близькими».

Інвестиції в відкриття клініки в інших містах складають $400 тис.

З весни поточного року в компанії планують почати масштабування на Одесу, Дніпро, Харків та Львів за мережевою моделлю. Для цього потенційним інвесторам пропонуватимуть придбати права на відкриття аналогічних клінік. Коштуватиме це $400 тис., які, за розрахунками, мають повернутися приблизно за три роки.

«Інвестиція повертається протягом трьох років за рахунок прибутку, що складає близько $20 тис. на місяць, – розповідає Святослав Ханенко. – Рентабельність цього бізнесу достатньо висока. Але, звичайно, такий прибуток з’являється не з першого місяця роботи. Два місяці знадобляться на підготовчий етап, ще два – на тестовий період. Початок промоції та вихід на планову прибутковість займає 4-6 місяців».

Одна клініка може одночасно вести 100 пацієнтів. До 2020 р. у компанії планують залучити більше 3 тис. клієнтів у великих містах, а потім охопити і менші населені пункти. Інвестор, який придбає клініку, отримуватиме права на прибуток та право власності, але не зможе втручатися в операційні процеси. «Це чиста інвестиція, якою можна просто володіти або ж перепродати, але не витрачати час на управління нею, – пояснює засновник компанії. – Зараз ми ще не бачимо, навіть приблизно, як можна просто дати комусь пакет документів і довірити йому управління, як це відбувається в класичній франчайзинговій моделі. Тому ми повністю беремо управління на себе».

З 2021 р. у компанії планують не лише наростити аудиторію, але й відійти від суто преміальних продуктів. Але для охоплення ширшої аудиторії, хочуть спершу зробити сімейну медицину на основі біохакінгу мейнстрімом у бізнес-середовищі. Паралельно компанія освоює і корпоративний сегмент, знову ж таки, починаючи з топ-менеджерів великих компаній.

«У корпоративні пропозиції ми вносимо таку схему оплати: близько 50% перераховує компанія, інші 50% – працівник. Але це не так просто, як продати страховий поліс», – каже пан Ханенко. У підсумку для широкої аудиторії збираються запустити спрощені версії послуг, що дозволить здешевити їх. Не виключено, що продаватимуть їх під іншим брендом, але все одно лише після повноцінного відпрацювання всіх процесів у преміальному та середньому сегментах.

«Було б непогано, щоб інвестор розділяв наші цінності, щоб для нього це була не просто суто фінансова інвестиція, – підкреслює Святослав Ханенко. – Не думаю, що це буде жорстка вимога, але дуже хотілося б, щоб так було».

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram