Думки
26 Травня 2021
2 197

Михайло Рітчер: У що інвестувати у 2021 році

Керуючий активами, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків, керуючий партнер групи компаній MRP — про найперспективніші активи на сьогодні 

Перша половина 2021 року ознаменувалася сильним зростанням фондових індексів США і всього світу. Так, фондовий індекс S & P500, який повторює динаміку 500 великих компаній США широкого ринку, зріс на 11,74%, NASDAQ100 — сто великих технологічних компаній, які торгуються на біржі NASDAQ, — зріс на 4,86%. Своєю чергою індекс MSCI ACWI Index, який повторює динаміку зміни капіталізації великих і середніх компаній 50 країн світу (23 розвинені та 27 країни, що розвиваються), зріс на 8,85%.

Таке зростання за такий короткий час більше виняток, аніж правило. Чи буде воно продовжуватися в майбутньому і куди аллоціюють свої активи світові інвестори розберемо далі.

Пандемія COVID-19 повністю зупинила світову економіку. Люди боялися виходити на роботу, а влада забороняла це робити навіть найбезстрашнішим. Виробництво зупинилося. Попит на сировину впав, а нафти стало так багато, що її продавали за від’ємну вартість (рівно рік тому вартість бареля нафти становила мінус $40). Стан жаху, депресії та повного краху. Але навіть з такого становища є вихід.

Центральні банки почали політику кількісного пом’якшення. Коротко кажучи, ЦБ друкує гроші, викуповує за них активи у банків, а банк під низьку процентну ставку видає кредити населенню та компаніям. У підсумку, зростання дешевих грошей у світі та низький рівень процентної ставки. Така ситуація склалася не тільки в США, але й у всьому світі.

Навчена гірким досвідом світової фінансової кризи влада США розуміла, що дешеві кредити не означають зростання попиту на них. Адже у 2008 році кредити були також дешеві, але компанії боялися брати гроші — не було попиту на продукцію, а банки боялися видавати. Тому було вжито додаткових заходів стимулів. Кожному безробітному американцеві видали допомогу обсягом майже 75% від його зарплати протягом всієї пандемії. Дані заходи діють і досі.

Економіка почала відновлення. Безробіття впало зі страшних 14,8% до 6,1%. Інфляція ж, почала вибухове зростання до 4,2% з 0,1% роком раніше. Якби інфляція зросла до таких рівнів раніше, ФРС вже брали б жорсткі заходи зі скорочення грошової маси та зростання процентних ставок. Але в серпні 2020 року, вона змістила таргет з інфляції на безробіття. Тепер метою ФРС є зниження рівня безробіття до доковідного рівня. При цьому підтримка інфляції — на середньому рівні 2% протягом року.

Якщо ви заснули на попередньому абзаці — прокидайтеся, зараз буде простими словами — у що інвестувати в другій половині 2021 року.

Зазвичай літо — період застою і сильних рухів не намічається. Саме влітку і потрібно накопичувати хороші активи, в жовтні докуповувати й закривати все в середині лютого.

Вдалим активом, при такій макроекономічній ситуації яка склалася зараз, є акції недооцінених компаній (value stocks) тобто ті, які торгуються нижче своєї справедливої ​​ціни, мають позитивний чистий прибуток і двозначні темпи її зростання. Сюди відносяться компанії, які працюють в туристичному секторі, авіагалузі, нафтові й сировинні компанії, сектор розваг і готельний бізнес. А з огляду на перехід у цифру, недооцінені технологічні компанії дадуть найбільше повернення на інвестиції в майбутньому.

Найпростіший спосіб купити недооцінені компанії — це придбання ETF-фонду (пайовий інвестиційний фонд, що торгує на біржі), який повторює динаміку зміни цін недооцінених акцій. Сюди відносяться фонди компанії з управління активами Vanguard або iShares з тікером VTV або IUSV, які можна купити на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE). Середньорічна дохідність таких фондів за останні шістнадцять років становила близько 8,5%.

З огляду на велику суму грошей “на руках” американців (понад $3 трлн), що не витрачені та не запущені в економіку, а також можливість легкого входу на первинний ринок розміщення цінних паперів (IPO) завдяки компанії Robinhood (американський роздрібний брокер), очікуємо зростання в цьому сегменті. Інвестувати можна як в окремі компанії, що виходять на IPO так і купуючи ETF-фонди з тікером FPX або IPO.

Ну і, звичайно ж, криптовалюта. Ринок сильно впав за останній тиждень, при цьому попит на цифрові активи залишився. Тому покупка найпопулярніших криптоактивів за ринковою капіталізацією може принести стабільну, хоч і ризикову, прибутковість. Сюди відносяться такі криптовалюти як: Bitcoin, Ethereum, Binance coin, Dogecoin, XRP, Polkadot, Uniswap, Charlink, Solana, The Graph. Також можна придбати на фондовій біржі ETF-фонду Bitcoin, що повторює динаміку. Тікер BTCC, торгується на Toronto Stock Exchange.

З урахуванням усіх вище згаданих факторів, портфель збалансованого інвестора може складатися з:

• 20% ETF-фонду VTV;

• 20% ETF-фонду IUSV;

• 10% ETF-фонду FPX;

•10% ETF-фонду IPO;

• 5% криптовалютний портфель або ETF-фонду BTCC;

• 35% готівкові гроші, на які купуються окремі акції недооцінених компаній.

На закінчення. Вербальні інтервенції ФРС з приводу підвищення процентних ставок або посилення монетарної політики призведуть до емоційних розпродажів на ринку акцій, а також падіння цін на довгострокові облігації. Таку заяву можемо очікувати в липні, що й буде найкращим місяцем для інвестування. Тому інвестиційний портфель описаний вище на половину можна придбати вже зараз, а другу половину після заяви ФРС про підвищення процентних ставок.

Волатильність на фондових ринках зростає. Невизначеність підвищується. Кращий час для інвестицій — ЗАРАЗ, якщо ці інвестиції усвідомлені, зрозумілі та з урахуванням усіх ризиків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram