Думки
26 Січня 2022
2 367

Михайло Пацан: 2022-й стане відправною точкою для початку нового суперциклу

Керуючий активами, інвестор, Chief Investment Officer в Multi Invest, експерт в галузі міжнародних фінансових ринків — про те, на що очікувати бізнесу цьогоріч

Незабаром два роки з моменту початку пандемії, яка повністю перевернула наше звичайне уявлення про життя та бізнес. Ці два роки бізнес перебудовувався під нові реалії, уряд і регулятори м’яко ставилися до учасників ринку, здебільшого допомагаючи розвитку, а населення вчилося працювати, жити, відпочивати віддалено.

З початку пандемії, уряд і центральні банки дотримувалися м’якої політики. Центральні банки знизили відсоткові ставки, давши можливість бізнесу отримати дешеві кредити, а уряд субсидував бізнес і населення. Таким чином, підприємства змогли залучити менші кошти для розвитку, а населення отримало на руки “живі” гроші. Цього року — підтримка закінчиться.

Макроекономіка

Головним макротрендом цього року буде згортання програми кількісного пом’якшення центральними банками світу, зокрема ФРС (Федеральна Резервна Система — центральний банк США), а також підвищення процентних ставок. Що це означає? Залучати гроші в бізнес стане важче і дорожче. Населення почне витрачати менше. Менше витрат, менше прибутку, менша вартість бізнесу. Капіталізація фондового ринку впаде. Але… ділова активність продовжить зростати, інфляція у США стабілізується на середньому рівні 2,5% за рік (при поточних 7%) та безробіття впаде до доковідного рівня. Фактично цей рік — буде роком повернення до балансу.

Оптимізація та якість

Якщо попередні два роки треба було встигнути за новими реаліями, щоб зібрати якомога більше клієнтів, не зважаючи на якість та кількість витрачених грошей, то вже у 2022 році ці два параметри стануть ключовими.

Клієнти погоджувалися з можливими незручностями у період турбулентності від COVID-19. Зараз, коли ситуація стала звичною, нові технології стали способом життя, хочеться більше комфорту. Тому покращення якості продукції, якості сервісу та послуг — буде ключовим цього року.

З іншого боку, кількість витрачених грошей на R&D і маркетинг. Тільки американськими компаніями на R&D було витрачено близько $600 млрд, а це 3% від ВВП країни. Витрати на маркетинг теж не пасуть задніх і становлять $539 млрд, що на 8,7% більше ніж роком раніше.

Світові витрати компаній на маркетинг взагалі становлять $1,3 трлн. Компанії витрачали дедалі більше грошей на залучення клієнтів і продовжать це робити, оскільки вартість залучення зростає.

З огляду на те, що вартість грошей теж зростає, то бізнесу доведеться оптимізувати свої операційні витрати. А це скорочення витрат на R&D, скорочення або зниження заробітних плат, сокрочення інших адміністративних витрат.

Офіси почнуть працювати у форматі коворкінгів — і це стане трендом 2022 року. Більшість компаній вже перебудувалися на віддалену роботу, тому зайву площу можна або здати в оренду або орендувати офіси меншої площі. Такий підхід відповідає принципу оптимізації.

Ризики

Головним ризиком 2022-го все ще залишається пандемія COVID-19. Всупереч масовій вакцинації, люди продовжують хворіти й цьому немає кінця. Тому жарти про “десятирічний карантин” перестають бути кумедними.

Ще одним ризиком є ​​підвищення процентних ставок і посилення процедури видачі кредитів бізнесу. Якщо раніше банки самі просили компанії взяти кредит, то зараз компаніям треба довести свою платоспроможність.

Україна

Україна має іншу особливість проти світових трендів. Якщо в США всі йдуть у якість та оптимізацію, то у нас все ще триває зростаючий тренд. Головним бенефіціаром цього тренду є ІТ-бізнес, зокрема цього року активно розвиватимуться фінансові технології.

В Україні давно вже є відкладений попит на інвестиції. Фондовий ринок “помер” після 2014 року. Наприкінці 2020 року компанія Wotan (зараз з командою працюємо над додатком Multi Invest) задала тренд на мобільні інвестиції й лише у 2021 році фондовий ринок почав поступово оживати, що активно продовжиться наступними роками.

У банківській галузі головним трендом буде запровадження open banking за європейськими стандартами.

Головним ризиком залишуться напружені відносини зі східним сусідом і ризик ескалації воєнного конфлікту. Шанси на вторгнення Росії в Україну поки що невеликі, але якщо це станеться, то для компаній, що працюють на внутрішній ринок, рік стане ще більш кризовим ніж 2020-го. На міжнародний бізнес це не дуже вплине.

На закінчення

Компанії уповільнять свої темпи зростання, але почнуть оптимізацію витрат і покращення якості продуктів, вартість залучення грошей стане дорожчим. Інвестори не купуватимуть переоцінені компанії, у першій половині року капіталізація фондового ринку впаде і 2022 рік стане відправною точкою для початку нового суперциклу зростання світової економіки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram