Новини
3 Квітня 2019
1 069

Мінохорони здоров’я буде регулювати ціни на лікарські засоби

Введення державного регулювання цін з 1 липня допоможе заощадити близько 214 млн грн

Міністерство охорони здоров’я буде регулювати ціни на ліки з Національного переліку основних лікарських засобів. Таке рішення Кабінет міністрів ухвалив сьогодні, повідомляє прес-служба КМУ.

Згідно рішенню, з 1 липня Міністерство охорони здоров’я буде встановлювати граничні ціни для лікарських засобів.

Національний перелік основних лікарських засобів, які в першу чергу закуповують, складається з 427 препаратів. Близько 60 з них – популярні ліки, якими найчастіше користуються українці. У грошовому вираженні вони становлять близько 80% від загального обсягу закупівель в регіонах.

“Введення державного регулювання цін на популярні препарати, за попередніми підрахунками допоможе заощадити близько 214 млн грн. За ці кошти медичні установи зможуть купити більше потрібних ліків з Національного переліку”, – повідомляє прес-служба.

Регулювання цін буде відбуватися за моделлю референтного ціноутворення.

“Будут порівнюватися ціни на ліки 5 сусідніх країн (Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії) і визначиться ціна, яка не перевищує ці показники”, – повідомляють у Кабміні.

Таке обмеження цін буде діяти на закупівлі ліків за бюджетні кошти. Воно застосовується тільки для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вище, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за рік становлять більше ніж 5 млн грн.

“Якщо ціна в Україні нижча за ціну в референтних країнах, спрацьовує ринковий механізм регулювання цін – референтна (гранична) ціна не встановлюється. Референтна ціна буде встановлена ​​як гранична тільки для тих МНН і форм випуску, ціна на які в Україні (за даними Prozorro) вище референтної”, – зазначають у Кабміні.

За даними уряду, для роздрібної торгівлі ліками також вводиться цінове регулювання через механізм регресивних націнок (чим дорожче буде вартість препарату, тим менший відсоток надбавки зможе встановити на нього аптека).

Якщо вартість препарату до 100 грн – максимальна торговельна надбавка може становити 25%. При вартості упаковки препарату від 100 до 500 грн – надбавка на рівні 20%. Від 500 до 1000 – 15%. Більше 1 тис. грн за упаковку лікарського засобу – максимальна торговельна надбавка не повинна перевищувати 10%.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив звіт про виконання програми уряду за 2018 рік. Минулого року проведено 476 успішних аукціонів, очікувана сума доходу – 579,95 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram