Новини
21 Лютого 2019
781

Мінфін залучив через аукціон 3,2 млрд грн

Попит на гривневі облігації продовжує скорочуватися та досяг мінімального показника з початку року

Більша частина коштів, яку Мінфін залучив від розміщення ОВДП, сформувало часткове рефінансування валютних виплат. Запозичення склали 536 млн грн та $116 млн, що за поточним курсом склало 3,2 млрд грн.

“Низька привабливість гривневих ОВДП з погашенням після виборів, а також факт того, що переважна частина поточних гривневих виплат продовжує спрямовуватись на користь НБУ, – зменшили попит на гривневі інструменти майже до мінімуму цього року. Водночас, увесь попит було знову заявлено за прийнятними для емітента рівнями відсоткових ставок. Із 2,3 млрд грн виплат, майже 2 млрд виплачується на користь НБУ, тому фактично всі ринкові виплати було рефінансовано”, – говориться в повідомленні фінансової групи ICU з посиланням на аналітика Тараса Котовича.

За словами аналітика, за валютними облігаціями для Мінфіну важливіше було саме рефінансування виплат. У четвер 21 лютого має бути сплачено $287 млн за інструментами, розміщеними наприкінці січня. Але навіть запропонувавши випуск з терміном обігу менше місяця, емітент зміг рефінансувати менше половини цих виплат.

Таким чином, за відсутності нерезидентів попит на гривневі ОВДП суттєво скоротився і фінансувати бюджет дозволяють лише короткострокові валютні облігації. Проте і вони не користуються значним попитом, дозволяючи компенсувати витрачену валюту лише частково.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram