Бiзнес
29 Травня 2021
754

Мільярди під загрозою: Як розлучення Білла та Мелінди Гейтс вплине на світову благодійність

Негаразди у житті багатіїв підкреслюють проблеми сучасної моделі філантропії

Разом з дружиною у благодійній місії

Головне питання після заяви Білла та Мелінди Гейтс про розлучення — доля їх найбільшого у світі благодійного фонду, який щорічно витрачає мільярди доларів на ініціативи у сфері розвитку охорони здоров’я та зниження рівня бідності у світі. 

Нові проєкти

Як припускає Bloomberg, розставання пари не поставить під загрозу рівень витрат Білла та Мелінди Гейтс на благодійність — навпаки, особисті благодійні витрати кожного з них окремо можуть навіть збільшитися.

До розлучення кожен з подружжя піклувався близьким особисто йому напрямком роботи фонду — Білл займався технологічними та науковими проєктами, орієнтуючись на результат, а Мелінда — проєктами у галузі прав людини, гендерної та соціальної рівноправності.

“У фонді навіть з’явилися окремі команди, що працюють над проєктами “Білла” та проєктами “Мелінди”, — пише Financial Times.

Одночасно Гейтси розвивали власні окремі благодійні проєкти. У 2015 році Мелінда заснувала інвестиційну компанію Pivotal Ventures — окрему незалежну від фонду організацію для проєктів, які розв’язують проблеми жінок у сім’ї. Білл також займається власними ініціативами, наприклад, фондом Breakthrough Energy Ventures, який бореться зі зміною клімату, інвестуючи у “зелені” стартапи.

Bloomberg наводить приклад, що сам напрошується: після нещодавнього розлучення засновника Amazon Джеффа Безоса з дружиною Маккензі Скотт остання, отримавши чверть статку колишнього чоловіка, стала учасницею ініціативи “Клятва дарування” й всього за декілька місяців пожертвувала на благодійні проєкти майже $6 млрд.

Фонд Білла та Мелінди Гейтс створений 2000 року, з того часу перетворився на найбільшу благодійну організацію у світі. Наразі він нараховує більше ніж 1,6 тис. співробітників в офісах у всьому світі. Капітал організації — понад $50 млрд. Приблизно таку ж суму фонд з моменту заснування витратив на розробку вакцин, захист прав жінок, освіту для студентів з малозабезпечених сімей.

У 2010 році Гейтси разом зі своїм товаришем Ворреном Баффетом запустили кампанію “Клятва дарування”, пообіцявши передати більшу частину своїх статків на благодійність. Як стверджується на офіційному сайті організації, з 1994 до 2018 року подружжя пожертвували понад $36 млрд.

Ручне керування

До складу піклувальників фонду входить лише три особи — Білл і Мелінда Гейтси та Воррен Баффет. Для порівняння, до складу ради директорів Фонду Форда, який приблизно у п’ять разів менший за організацію Гейтсів, входить 15 членів, а от рада Фонду Рокфеллера складається з 12-ти.

“Але у цих фондах піклувальники не можуть впливати на їх пріоритети й діяльність — на відміну від Фонду Білла та Мелінди Гейтс”, — зазначає Bloomberg.

Financial Times пише, що розлучення може послужити поштовхом до змін — наприклад, розширення складу ради директорів. До речі, і до розставання засновників організація перебувала на порозі змін.

Воррену Баффету цього літа виповниться 91 рік. Батько Білла Гейтса, Білл Гейтс-старший, який був співголовою фонду, помер у вересні 2020 року. Деякі спостерігачі ставлять собі запитання, чи братимуть троє дітей Гейтсів участь у роботі організації, пише The New York Times.

Інші вважають, що для Фонду Білла та Мелінди Гейтс настав момент послаблення сімейного контролю та створення ради з професіоналів, які не входять до найближчого оточення сім’ї.

Тривожний сигнал

“Те, що розлучення двох людей викликало стільки занепокоєння та невизначеності, підкреслює проблеми сучасної моделі філантропії”, — зазначила Bloomberg доцент кафедри управління громадськими та некомерційними організаціями Вищої школи державної служби Вагнера Нью-Йоркського університету Еріка Фолд.

І додала, що рішення декількох людей мають величезний вплив на здоров’я й добробут мільйонів або навіть мільярдів.

За словами прессекретаря міжнародної некомерційної Всесвітньої організації охорони здоров’я PATH Карли Сандин, розмови про те, що майбутнє глобальної громадської охорони здоров’я залежить від особистих відносин між окремими людьми, показує нам серйозну проблему.

“Громадська охорона здоров’я у всьому світі не фінансується належним чином, тому Білл і Мелінда Гейтс заповнюють величезні прогалини”, — наголосила вона.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram