Новини
17 Травня 2021
956

Масштабне оновлення “Дії”: Мінцифри презентувало нові послуги сервісу

Українцям тепер доступні онлайн прописка, реєстрація ФОП, сплата податків і заміна “прав”

У понеділок, 17 травня, в Києві розпочався саміт Diia Summit 2.0. У межах заходу Міністерство цифрової трансформації представило нове масштабне оновлення порталу держпослуг “Дія”, яке враховує 10 нових функцій, йдеться на сайті міністерства.

Додається, що оновлення вже доступні на порталі та у додатку. Серед найпопулярніших послуг наразі є функція онлайн-прописки — відтепер  українці зможуть змінювати місце реєстрації за добу, не виходячи з дому. Необхідно просто заповнити заявку у додатку або на порталі.

Серед “мінусів” нової послуги варто відзначити той факт, що нею можуть скористатися виключно власники ID-карт. Однак у Мінцифри запевнили, що з прийняттям законопроєкту №5463 онлайн-прописка буде доступна й українцям з паспортами-книжечками.

Наразі функція діє тільки у декількох містах — Києві, Харкові та Вінниці. Але як запевняють у відомстві, протягом року функціонал покриє всю країну. Крім того, паралельно запущена реєстрація права власності онлайн.

Сплата податків і подача декларацій. У “Дії” тепер можна задекларувати доходи, сплатити податки та збори ФОП, подивитися декларації та розрахунки за минулі періоди. Також спрощено процес подачі декларацій: замість 30 полів досить відповісти на 4 запитання та внести суму доходу.

Реєстрація ФОП онлайн. Для реєстрації бізнесу в “Дії” відтепер знадобиться всього 2 секунди. Саме стільки потрібно на обробку заявки реєстром без участі живої людини-держреєстратора. При цьому заповнення анкети майбутнього ФОП займає 10-15 хв.

Підпис у смартфоні. Відтепер кожен охочий українець зможе отримати у “Дії” цифровий підпис. Така функція уможливить схвалення будь-яких документів онлайн, зокрема й банківських квитанцій.

У Мінцифри запевнили, що це абсолютно безпечно та безплатно. І повинно спростити процедуру, зменшити корупційні ризики й необґрунтовані відмови у даному процесі.

Заміна посвідчення водія. Подача заявки на зміну документа займатиме всього 5 хв. У водіїв також з’явилася можливість відстежувати наявність штрафів, розділ з якими оновлюватиметься щогодини. А додаток своєю чергою відправлятиме належне інформування та нагадування.

Крім того, введено й інші послуги. Зокрема — е-петиції, які міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав першим етапом електронної демократії в Україні. Також українцям доступні NFC-авторизація у “Дії” за допомогою ID-карти, статичний QR-код для пакета документів, нові будівельні послуги, подача заяви на іпотеку для переселенців, сплата адмінзбору онлайн та інше.

А ще анонсовано режим paperless, в який країна повинна увійти 24 серпня 2021 року. За словами президента Володимира Зеленського, який взяв участь у презентації, з цієї дати ніякий орган не зможе вимагати від громадян папірці або довідки для надання державних послуг.

Нагадаємо, портал державних послуг “Дія” було запущено Міністерством цифрової трансформації у квітні минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram