Країна
16 Липня 2020
2 656

Мандруючи Україною: ТОП-15 найбільш незвичних місць, що вражають з першого погляду

Investory News підготували добірку мальовничих куточків нашої країни, які потрібно обов’язково відвідати

Українська Венеція, Мальдіви, Сахара, Мертве море, Придністровська Хоббітанія – це все знаходиться тут, в Україні. Цього літа подорожі країною, через пандемію коронавірусу, набувають все більшої популярності. Попри те, що значна частина захопливих місць уже стала популярною, більшість з них все ще маловідомі.

Урицькі скелі

Пам’ятка природи та археології національного значення, яка не має аналогів у Європі, розташована поблизу села Урич, Сколівського району, Львівської області.

Скелі висотою до 50 метрів – це ерозійні останці масивних пісковиків палеоцену (орієнтовний вік 55 млн р.). Протягом тривалого часу пісковики змінювали свій первісний вигляд, набуваючи дивовижних форм  великих монолітів, або ж безладно сформованих брил.

Тут є багато природних тріщин, печер, у тому числі й рукотворні. Деякі з них мають назви “Чотири Велетні”, “Три пальці”, “Чотири списи”, “Орел”.

Крім того тут знайдені рештки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ – ХІІІ ст).

Оптимістична печера

Найдовша у світі гіпсова печера, сумарна довжина якої становить понад 260 км (і це тільки та частина, яка досліджена). Розташована в селі Королівка, що на Тернопільщині.

Складається з 10 районів, що поєднані між собою одним або двома ходами. Родзинка печери в тому, що вона змінює колір гіпсу – у верхній частині 20-метрового шару він темно-бурий, а ось в нижньому – жовто-сірий.

Наразі в печері проводять екскурсії. Варто бути готовим до того, що мандруючи нею необхідно долати чимало перешкод, пролізаючи у вузькі щілини, плигаючи та іноді зустрічаючи летючих мишей.

Актовський каньйон

Одне з найгарніших та найбільш незвичних місць України довжиною у майже 5 км (висота скель місцями сягає 40-50 метрів).

Це міні версія Великого каньйону Колорадо, ще має назву “Долина диявола” або “маленький Крим”, оскільки гранітно-базальтові гори за структурою і віком нагадують кримські.

Входить до заповідника “Гранітно-степове Побужжя” та лежить у долині річки Мертвовід поблизу села Актового Вознесенького району Миколаївської області.

До речі, Геродот називав цю річку Ексампей, що в дослівному перекладі означає “мертва вода”. За легендою тут древні племена проводили свої ритуальні обряди. А більшість скіфських царів відправляли в останню путь за течією Мертвоводу.

Олешківські піски

Найбільший піщаний масив у Європіпростягається на 158 км від берегів Чорного моря на заході до міста Каховка на сході.

Складається із безмежних барханів, які місцеві мешканці називають “кучугурами”. Знаходяться піски у Цюрупинському районі (стара назва Цюрупинська – Олешки) Херсонської області.

У пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро зі смачною водою, яку добувати не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси не зможуть стримувати піски.

Вілково та нульовий кілометр

Місто розташоване у Кілійському районі Одеської області. Відоме під назвою “Українська Венеція” завдяки численним каналам, проритими вздовж вулиць, тому раніше човни тут були звичнішим засобом пересування, аніж автомобілі.

Однак  останнім часом багато з них обміліло, деякі засипані повністю, через що відбувається зміління всіх єднальних каналів.

Окрім міста варто відправитися на екскурсію нульовим кілометром. Дунай – єдина річка Європи, вимір якої ведеться у зворотному напрямку: не за течією, а проти неї. На острові Анкудінов поставили знак, що означає місце, де Дунай впадає в Чорне море – Нульовий кілометр.

Колочава

Казкове селище на Закарпатті протяжністю 15 кілометрів, розташоване на території Національного природного парку “Синевир”. Славиться великою кількістю музеїв (10), деякі з них є унікальними та пам’ятниками (20).

До речі, неподалік від Колочави розташоване озеро Синевир, яке вражає красою сотні туристів і входить до списку семи чудес України.

Лемурійське озеро

Рожева мрія Херсонщини розташована в селі Григорівка Чаплинського району, в одній із бухт затоки Сиваш (кілометрів за 100 від Херсону). Вода озера збагачена різноманітними корисними мінералами, азотистими речовинами, вуглеводами.

Має ефект “Мертвого моря” – вода в цьому озері настільки насичена солями, що тут неможливо потонути. Що найцікавіше – у літрі води міститься на 50 г більше солі, ніж в ізраїльському морі.

Стільсько

У Львівській області за 10 км від районного центру Миколаєва розташоване, з першого погляду, зовсім непримітне село Стільсько. За припущеннями вчених – столиця стародавньої держави Білих Хорватів.

Завдяки місцевому колориту (будиночкам, що нагадують нори фантастичного Хоббітона із фільму “Володар кілець”) отримало назву “Українська Хоббітанія”.

Як стверджують вчені, Стільсько було найбільшим містом Київської Русі, а його жителів називали “білими хорватами”. З того часу залишилося небагато артефактів – невеликі будиночки в скелях, камінь “Диравец”, на якому, за припущенням археологів, стояла статуя Перуна, безліч печер і древнє святилище – печера “Лоно Матері”.

Тараканівський форт (Дубенський форт)

Одна з найбільш містичних архітектурних пам’яток часів Першої світової війни, що розташована неподалік від села Тараканів Дубенського району Рівненської області. З висоти пташиного польоту вся будова має вигляд у формі ромба.

Ідеальне місце для шукачів пригод і мисливців за привидами. За легендами місцевих жителів тут вночі чути голоси, постріли зброї й саме в нічний час відбуваються найдивніші події. Люди дійсно чують потойбічні звуки, бачать тіні та навіть помічають переміщення предметів.

Тому гуляти на одинці тут небезпечно – можна провалитися в старі кімнати (багато об’єктів обвалюються), загубитися в лабіринтах або в заростях отруйного плюща.

Розгірче. Печерний монастир

Це цілий монастирський комплекс який знаходиться в печерах на пагорбі звідки відкривається прекрасний краєвид на всю навколишню місцевість і долину річки Опір.

Скельні печери монастиря розташовані у два яруси. На нижньому ярусі – житлові приміщення, а на верхньому – церква, на місці якої наразі розташована маленька ікона, яка встановлена у 2003 році.

Базальтові стовпи

Одне з семи чудес України, розташоване на Рівненщині, в селі Базальтове Костопільського району, де вже понад сто років видобувають базальт, яким вимощено площі європейських столиць.

За твердженнями науковців, такого феномену більше ніде немає у світі. Стовпам майже 700 млн років, їх висота сягає від 60 сантиметрів до 30 метрів. Після завершення робіт з видобутку каменю деякі стовпи просто залишили як згадку про неперевершені творіння природи.

До речі, щоб потрапити до Базальтових стовпів автівкою, потрібно буде проїхати через містечко Клевань, де можна відвідати Клеванський замок і Тунель кохання.

Клеванський замок

Розташований на річці Стубла у Клевані Рівненської області та відомий ще з ХV ст. Входить до 100 чудесних замків, палаців та фортець України.

Клевань вперше згадується в письмових джерелах 1458 р. як володіння князя Михайла Васильовича Чарторийського. Утім ще в письмових актах від 5 лютого 1442 року є згадка про Чарторийського як “князя Клеванського”.

Проте Клеванський замок більш відомий як місце закоханих. Є легенда за якою на весілля закоханих Оксани та Василя прибув князь Чарторийський. За старими тодішніми звичаями він як князь почав домагатися права першої шлюбної ночі від нареченої. Проте хоробра дівчина, бувши вірною, Василеві, відмовила Чарторийському. У гніві своєму він наказав зв’язати пару та живими замурувати в стінах його Клеванського замку.

Тунель кохання

Найромантичніше місце в Україні, що знаходиться недалеко від Клевані. Це 5-ти кілометровий зелений коридор, створений деревами, що вишикувались в арку ідеальної округлої форми. А от залізничні рейки в ньому стали візитною карткою туристичної Волині.

Цікаво, що тунель можна побачити в рекламних роликах відомих брендів. Наприклад у 2012 році японська компанія Fujifilm зняла 40-секундний ролик, герої якого раптово попадають з суцільної зеленої стіни в тунель і швиденько фіксують різні дива за допомогою новенької фірмової камери.

А японський режисер Акійоші Імазакі зняв в тунелі повнометражний фільм. Місце для фільмування він знайшов випадково в Інтернеті. Прем’єра фільму “Клевань – тунель кохання” відбулася у листопаді 2015 року на міжнародному кінофестивалі в Ханої.

Крім того тунель в Клевані періодично з’являється в топ списках самих дивовижних залізниць на планеті.

Мигія

Давнє козацьке село Мигія розташоване на Миколаївщині. Відоме каньйоном Південного Бугу, який має 12 порогів, тому річка ідеально підходить для занять рафтингом.

Крім того недалеко від річки знаходиться радонове озеро, в якому можна купатися, стрибаючи у воду прямо зі скель. А ще любителі екстриму можуть спуститися до нього на швидкісному тролеї.

Джарилгач

“Українські Мальдіви” – саме  так називають заповідний острів у Херсонській області, який найбільший за величиною в Україні, а також єдиний безлюдний острів в Європі.

Фауна острова складається в основному з оленів, ланей, муфлонів і диких коней. Багато тварин занесені до Червоної книги, а рослини є унікальними й ростуть тільки тут.

На острові знаходиться два маяки – один, за чутками, спроєктував той самий Ейфель. Другий має 500 ступенів, подолавши які, можна побачити весь острів як на долоні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram