Мiста
12 Січня 2022
3 503

Майбутнє не за горами: Як у світі створюються розумні міста

Жоден із проєктів і дотепер не доведено до фінального етапу будівництва

Створення розумного міста (чи хоча б кварталу) здається досить привабливою ідеєю, яка дозволить тестувати новітні технології, від автономного транспорту до датчиків, що керують службами будівель.

Наразі у світі існує декілька розумних міст, реалізація яких знаходиться на різних етапах. Однак жоден ще й досі не доведений до фінального етапу та не введений в експлуатацію. Навіть проєкт Sidewalk Labs (входить до холдингу Alphabet) зі створення смарт-кварталу Quayside у Канаді був згорнутий 2020 року.

Нещодавно Деніел Л. Докторофф оголосив, що йде з поста CEO Sidewalk Labs через серйозні проблеми зі здоров’ям. Розвиток Sidewalk сповільнився після закриття проєкту Quayside. Починаючи з 2022 року такі продукти Sidewalk, як Pebble, Mesa, Delve та Affordable Electrification, приєднаються до Google та стануть основою продуктів компанії із забезпечення сталого розвитку.

Sidewalk Labs було запущено з добрими намірами, проте доля проєкту — приклад того, як розумні міста зазнають невдачі.


Quayside (Торонто, Канада)

У 2017 році Sidewalk Labs оголосила про плани створення високотехнологічного району Торонто під назвою Quayside. Його запланували побудувати на набережній Торонто та присвятити “екологічній стійкості, доступності, мобільності та економічним можливостям”.

Фото: Sidewalk Toronto був амбітним проєктом, але не зміг завоювати прихильність критиків/Heatherwick Studio

Обіцянки були досить гучними: виділені смуги для безпілотних транспортних засобів, інфраструктура для екологічно чистих транспортних засобів, інформація про паркування в режимі реального часу, доступне житло, технології боротьби із забрудненням довкілля. Технологія збору місцевих даних допоможе процесам міського планування та розвитку.

Проблема була в тому, що Sidewalk Labs належала Alphabet, материнській компанії Google. Місцеві активісти висловлювали побоювання щодо того, кому належатимуть зібрані дані, чи продаватимуться вони третім особам і що це означатиме для їхньої конфіденційності.

У травні 2020 року проєкт було скасовано. CEO Sidewalk Labs Деніел Л. Докторофф прокоментував: “Оскільки у всьому світі та на ринку нерухомості Торонто встановилася безпрецедентна економічна невизначеність, стало занадто складно зробити проєкт площею 12 акрів (4,9 га) фінансово життєздатним, не жертвуючи основними частинами розробленого нами плану”.

Штучно створені розумні міста — не нова концепція. Навіть Білл Гейтс заплатив $80 млн 2017 року за придбання 9,7 га землі для проєкту на околицях міста Бакай в Аризоні. Однак з моменту покупки новин про прогрес було небагато, а сайт Smart City Arizona, схоже, був зламаний.

Але є декілька успішніших прикладів.

Сонгдо (Південна Корея) 

У південнокорейському місті Сонгдо розташовується проєкт вартістю $40 млрд — Міжнародний діловий район Сонгдо, спеціально побудоване розумне місто, запущене 2002 року. Його площа — 86 кв. км, він на 40% складається із зелених насаджень та вміщує 80 тис. квартир.

Фото: Архітектура у Міжнародному діловому районі Сонгдо/Wikipedia

Датчики відстежують енергоспоживання будівель. Центральна пневматична система видалення відходів усуває потребу у збиранні сміття. У Сонгдо безліч станцій для зарядки автомобілів, а загальна довжина велосипедних доріжок — 25 км.

На жаль, місто ще не добудовано, і в ньому проживає менше чверті передбачуваного населення. За описами відвідувачів, за атмосферою він нагадує “порожнечу як у Чорнобилі”. Втім, далеко не всі поділяють цю думку.

Частково проблема полягає у нестачі місцевих робочих місць, оскільки більшість жителів приїжджають до Сеула у пошуках роботи. П’яти університетських містечок було недостатньо, щоб заселити його, тому знадобляться значні стимули для залучення бізнес-резидентів, які допоможуть здійснити задумане.

Toyota Woven City (гора Фудзі, Японія) 

Toyota Motor Co. оголосила про створення Woven City (англ. “Виткане місто”) на виставці CES2020. Toyota планує поселити на ділянці 0,7 кв. км 2 тис. осіб, які проживатимуть там, зокрема сім’ї, пенсіонерів, дослідників Toyota тощо.

Плани міста враховують дерев’яні будинки, що працюють на водневих паливних елементах. Фотоелектричні панелі генерують сонячну енергію на дахах поряд з енергією, що виробляється водневими паливними елементами.

Доступні лише автономні транспортні засоби з нульовим рівнем викидів. Автономні електрошатли Toyota e-Palette використовуватимуться для транспортування та доставки, а також як альтернатива мобільному рітейлу.

Фото: Toyota

У квітні Woven Plant Holdings, дочірня компанія Toyota, що спеціалізується на автономних технологіях, придбала підрозділ автономного транспорту Lyft за $500 млн, припускаючи, що місто використовуватиметься як цінний випробувальний полігон.

Зрештою, це виглядає як перспективне підприємство. Цікаво буде подивитися, яка частина витрат лягає на Toyota і чи вдасться заповнити місто достатньою кількістю зацікавлених людей.

NEOM (Табук, Саудівська Аравія)

Бізнес-зона NEOM буде розташована у місті Табук на північному заході Саудівської Аравії. Проєкт — бачення наслідного принца Мухаммеда бен Салмана.

Тут планується будівництво живої лабораторії, що об’єднує міста та селища, промислові зони, дослідницькі центри, спортивні та розважальні установи, а також туристичні пам’ятки. У січні 2021 року було представлено найновіший проєкт міста The Line (“Лінія”), де буде “нуль автомобілів, нуль вулиць та нуль викидів вуглекислого газу”.

Фото: Neom

Ідеї ​​варіюються від дивних до химерних: документи з планування, опубліковані в The Wall Street Journal 2020 року, містять докладні описи літаючих таксі, засів хмар (технологія, що викликає дощ), підсвічування в темному піску та штучного місяця.

Аеропорт NEOM класифікований як комерційний аеропорт (досі розроблений) у травні 2020 року. NEOM розмістила підтверджене замовлення на 15 літаків Volocopter, які мають розпочати перші польоти протягом 2-3 років.

Пізніше NEOM оголосив про створення великомасштабного екологічно чистого виробництва аміаку на основі водню, що працює на відновлюваних джерелах енергії, створеного такими компаніями, як ThyssenKrupp, ACWA Power та Air Products.

Також нещодавно було оголошено про створення регіонального медіацентру, який поєднує фізичне та технологічне виробництво в кіно, телебаченні, іграх і цифрових виданнях. Однак проєкт стикається із критикою. Ініціаторів звинувачують у спробах витіснити з території племені ховейтат, які традиційно населяли ці землі. Презентацію міста The Line назвали марною спробою залучити міжнародні інвестиції.

Проблема розумних міст

Міста, які фінансуються та належать корпораціям (або королівським сім’ям), порушують фундаментальні питання щодо впливу громадян на рішення, демократію та справедливість.

Побудувати розумне місто з нуля — монументальне завдання. Це неймовірно дорого та вимагає значної участі як державних, і приватних установ. Крім того, як можна створити культурне середовище у нещодавно побудованому місті? Культура — це щось ефемерне, і як важко спланувати те, що знадобиться людям.

Потрібно знайти й тих, хто готовий переїхати в нове місце, де технології безперешкодно проникатимуть у їхнє життя, через що вони можуть відчути себе піддослідними або, що ще гірше, жертвами стеження.

Досі ніхто не досягнув серйозного успіху в цій галузі. І попри новітні розробки, ми, схоже, ще не наблизилися до справді розумного міста.  

Джерело: Rusbase, Thenextweb  

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram