Бiзнес
13 Травня 2020
2 239

LIKБЕЗ: Чому треба згадати про LIBOR?

Експерти компанії CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang — про те, як підготуватися до припинення використання LIBOR у 2021 році

Попри березневу лихоманку на міжнародних фінансових ринках у міжнародних кредитних договорах, при випусках облігацій на міжнародних ринках, у деривативних інструментах, у постановах і положеннях НБУ та й у багатьох інших випадках продовжує застосовуватись відсоткова ставка, прив’язана до Лондонської міжбанківської ставки пропозиції (далі — LIBOR). За приблизними оцінками LIBOR все ще застосовується в угодах умовною вартістю за різними даними від $300 трлн до 800 трлн. У більшості випадків — так склалось історично та було зумовлено багаторічною практикою використання цієї ставки.

Однак, незабаром LIBOR припинить своє існування і вже зараз необхідно знати як вирішувати проблему із визначенням плаваючої процентної ставки, щоб не опинитись у ситуації, коли процентна ставка працює не на вашу користь.

Масове використання LIBOR в фінансових договорах протягом останніх десятиліть було зручним та здавалось надійним інструментом для визначення вартості користування кредитними ресурсами. Однак, після фінансової кризи 2007-2008 років LIBOR перестав бути реальною середньою процентною ставкою, за якою банки надають одне одному кредити без забезпечення, оскільки значно зменшилась кількість таких операцій на міжбанківському ринку. Натомість LIBOR все більше почав відображати фактично лише судження кількох великих банків щодо вартості запозичень, а не реальні ринкові операції. Це дозволило кільком банкам, чиї показники враховувалися в обрахунках LIBOR, маніпулювати та підлаштовувати значення LIBOR виключно під свої комерційні потреби.

У 2008 році газета The Wall Street Journal опублікувала розслідування про те, що “найважливіший індикатор фінансового стану світу подає неправдиві сигнали”. Масштаби маніпулювань вражають, адже зміна ставки LIBOR навіть на 1 базисний пункт (0.01%) має значний вплив на значну кількість інструментів на ринку, який вартує трильйони доларів. Деякі експерти вважають, що ці маніпуляції допомогли банкам сумарно збільшити свою ринкову капіталізацію на $16-19 млрд. Маніпулювання стали підставою для численних розслідувань та штрафів, які в 2012-2016 роках сягнули $9,4 млрд.

Хоча цивільні справи про відшкодування збитків завданих маніпуляціями або розсипалися в суді через складність доведення причинно-наслідкового зв’язку (наприклад, справа інвестиційного фонду Charles Schwab Corp у зв’язку з операціями загальною вартістю близько $665 млрд), або закінчилися угодами між позивачами і банками (наприклад, угода HSBC на $100 млн за позовом інвесторів в цінні папери, в тому числі міста Балтимор та Єльського університету), очевидно, що маніпуляції банків (серед яких UBS, RBS, Barclays, Citigroup) коштували їх клієнтам мільйонів доларів.


•••

У червні 2019 року FCA підкреслило, що учасникам ринку та позичальникам потрібно припинити свою залежність від LIBOR до кінця 2021 року в усіх валютах

•••


На фоні цих проблем у липні 2017 року Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії (далі — Financial Conduct Authority, FCA) оголосило, що більше не бачить необхідності у підтримці LIBOR після 2021 року. У червні 2019 року FCA підкреслило, що учасникам ринку та позичальникам потрібно припинити свою залежність від LIBOR до кінця 2021 року в усіх валютах. Більшість фінансових регуляторів, в тому числі FCA, запланували завершити перехід вже до кінця 2020 року. І хоча минулого тижня кінцевий строк для переходу від LIBOR для кредитів у фунтах стерлінгів було продовжено до кінця першого кварталу 2021 року, FCA, проте, підтвердило, що припинення використання LIBOR у 2021 році не скасовується навіть зважаючи на пандемію COVID-19.

Що ж потрібно зробити кредиторам та позичальникам, щоб підготуватися до цього переходу у часи без LIBOR:

#1. Ідентифікувати договори з прив’язкою до LIBOR. Якщо ви укладали договори прив’язані до LIBOR, важливо вже зараз почати обговорювати з контрагентом, як вони функціонуватимуть після 2021 року.

#2. Проаналізувати договори з LIBOR. Часто договори з LIBOR вже містять альтернативні механізми обрахунку процентної ставки на випадок, якщо LIBOR перестануть публікувати. Але зазвичай такі положення не розраховані на повне зникнення LIBOR, а тому найоптимальнішим варіантом буде внесення змін в такі договори для кращої фінансової передбачуваності.

#3. Обрати альтернативний механізм обрахунку процентної ставки. Скоріш за все найприйнятнішим варіантом буде використання так званих безризикових ставок (далі — RFR), наприклад, SOFR (США), SONIA (Великобританія), €STR (ЄС), TONA (Японія). Основною їх перевагою у порівнянні з LIBOR є те, що базою для визначення RFR є ринковий курс, тобто курс заснований на фактичних транзакціях, а не котируваннях чи результатах опитувань, наданих банками, а отже ризик маніпулювань мінімізується. Але тут теж необхідно врахувати кілька нюансів.

По-перше, RFR ставки є лише “овернайт”-ставками, що є серйозним недоліком у порівнянні з LIBOR, який може бути обчислений у багатьох різних часових межах, починаючи від доби до 12 місяців. Тому, якщо ви, наприклад, експортер та для прогнозування вашої діяльності вам важливо знати, яку суму процентів вам потрібно буде заплатити в кінці процентного періоду (наприклад, через пів року), ставки RFR в чистому вигляді вам не підійдуть. Альтернативою може бути використання історичного RFR (використання RFR ставок за останні, наприклад, пів року для обрахунку процентів на майбутній піврічний період). Хоча така опція і робить ставки технічно “застарілими”, але вона дає передбачуваність.

По-друге, вам необхідно буде проаналізувати, якого фінансового результату ви планували досягти, використовуючи процентну ставку з прив’язкою до LIBOR. Річ у тому, що ставки RFR скоріш за все будуть нижчими за LIBOR у тій самій валюті. Відповідно, за потреби, зміни до договорів повинні будуть також передбачати механізми вирівнювання такої різниці, наприклад, шляхом додавання кредитного спреду до ставки RFR. У цьому аспекті публікація RFR ставок для найбільш часто застосованих термінів процентних періодів (один, три та шість місяців) та відповідних кредитних спредів стане ключовим кроком у переході ринку до їх використання.

Нарешті, оскільки нові ставки RFR прив’язані до реальних операцій на ринку “овернайт” або інших короткотермінових ринкових операцій потрібно враховувати волатильність на таких ринках у часи фінансової кризи. Те, що здається стабільним сьогодні, не завжди може залишатись стійким у періоди непередбачуваних подій або у разі виникнення випадків відсутності ліквідності на ринках. У такому разі використання плаваючих ставок може зіграти не на користь позичальника, якому доведеться платити значні відсотки та фактично нести витрати непрогнозованої волатильності або інших ризиків на ринку.

#4. Враховувати нові реалії в нових проєктах. На практиці ми часто бачимо, що в обговоренні індикативних умов фінансування сторони продовжують сьогодні оперувати процентними ставками, прив’язаними до LIBOR. Такий підхід має право на життя, але він також означає, що вже менше ніж через 2 роки сторонам доведеться передомовлятися про нову процентну ставку, що не вигідно ні з точки зору фінансової передбачуваності, ні з точки зору додаткових юридичних витрат на внесення змін до фінансової документації.

Підсумовуючи, ризики пов’язані з переходом від LIBOR є реальними, а тому ми рекомендуємо кожному бізнесу планувати перехід від LIBOR вже зараз, щоб в майбутньому не зав’язнути в суперечках з партнерами, як правильно порахувати процентну ставку. Орієнтирами в цьому процесі можуть стати вже існуючі проєкти договорів LMA (для кредитних операцій) та проєкти ISDA (для деривативів). Наприклад, ISDA, на основі консультацій з ринком, вже розробляє зміни до своїх стандартних договорів для деривативів, в які планує включити положення для автоматичної заміни LIBOR як до так і після його зникнення. Проте кожен бізнес унікальний, а тому допомога експертів у виборі альтернатив, які працюватимуть враховуючи особливості саме ваших бізнес-процесів, допоможе уникнути болісного переходу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram