Драйв
24 Березня 2020
3 279

Лестерський кодекс за $30 мільйонів: Добірка найдорожчих книжок світу

Investory News підготували рейтинг “паперових цінностей”

Книги — це не тільки інвестиції в знання, а й в чудовий спосіб заробити. Старовинні та рідкісні екземпляри незмінно зростають у ціні. До них відносяться рукописні томи, книги, підписані автором, відомі й рідкісні з якої-небудь причини книги, а також раритети, існуючі всього в декількох, а то й зовсім єдиному екземплярі.


Перша книжка Урізена, Вільям Блейк, $2,5 млн

Спочатку надрукована в 1794 р., Перша книжка Урізена — одна з найважливіших частин книг із серії пророчих робіт, написаних Блейком. Книжка оповідає про діяння верховного божества Урізена в складній і заплутаній міфології автора. Цей екземпляр був проданий на Нью-Йоркському аукціоні Sotheby’s в 1999 р. за $2,5 млн приватному колекціонерові.


“Географія” (Космографія), $3,99 млн

Рідкісний екземпляр першого у світі атласу, надрукованого в 1477 р. в італійській Болоньї за зразками карт давньогрецького астронома, математика та географа Клавдія Птолемея 150 р. до н. е.

Атлас належав відомому британському колекціонеру лорду Вардінгтону, колекція якого налічувала приблизно 700 старовинних книг і близько 60 тис. карт.

Перше видання “Космографії” було перлиною цієї колекції, яка ледь не була знищена пожежею в його заміському будинку у 2004 р., але була врятована зусиллями родичів і сусідів колекціонера. Однак через рік після смерті лорда Вардінгтона його спадкоємці виставили “Космографію” на аукціон.


Казки Барда Бідла, Дж.К. Роулінг, $4 млн

Книжка була написана після завершення серії про Гаррі Поттера. Спочатку існувало тільки сім рукописів цього твору. Шість Джоан Роулінг подарувала своїм друзям і редакторам, а сьому виставила на аукціон.

13 грудня 2007 р. книгу купили арт-дилери Amazon.com за майже $4 млн, що зробило рукопис найдорожчою за всю історію. Гроші від продажу автор пустила на благодійність.


Трактат про плодові дерева, Анрі Луї Дюамель дю Монсо, П’єр Антуан Пуату, П’єр Жан Франсуа Терпін, $4,5 млн

Це безперечно одна з найдорожчих коли-небудь написаних книг про фруктові дерева. Копія цього 5-ти томного видання була продана у 2006 р. за ціною в $4,5 млн.


Біблія Гутенберга, $4,9 млн

Аукціон Christie’s виручив у 1987 р. $4,9 млн за одну з копій найпершої надрукованої у світі книги. Видання біблії, випущене Іоганном Гутенбергом в середині 1450-х рр. на першому друкарському верстаті.

“Біблія Гутенберга” поклала початок ери друкарства та відрізняється винятковою якістю оформлення. На 2009 р. збереглося тільки 48 зі 180 надрукованих Гутенбергом копій.


Les Liliacées, $5 млн

Les Liliacées — твір фламандського художника П’єра-Жозефа Редути, відомого як “Рафаель квітів”. Книжка містить оригінальні картини аквареллю. Ця книжка — одна з колекцій малюнків лілій, яка була продана в 1985 р. за $5 млн.


“Бестіарій герцога Нортумберлендського”, $5,85 млн

Рукописний бестіарій — свого роду середньовічна енциклопедія тваринного світу, що містить 112 кольорових зображень реальних і вигаданих істот та їх описи на 148 сторінках. Автор рукописної книги не відомий, примірник датований приблизно 1250-1260 рр. Подібних англійських бестіаріїв у всьому світі збереглося не більше 40, і вони вкрай рідко потрапляють на ринок.


“Перше фоліо: комедії, хроніки й трагедії”, Вільям Шекспір, $6,2 млн

В цю книгу увійшли тридцять шість п’єс Шекспіра (крім “Перикла” і “Двох знатних родичів”). Цей екземпляр першого видання п’єс Вільяма Шекспіра був надрукований в 1623 р. Джоном Хемінгом і Генрі Конделом, які працювали в шекспірівській трупі.

Соратники Шекспіра, які вирішили самостійно здійснити випуск його п’єс, викуповували у різних видавців права на них, розбиралися з “піратськими” версіями та відтворювали твори в авторському варіанті.

Всього було видано 750 книг, до наших днів дійшли 228.


“Кентерберійські оповідання”, Джеффрі Чосер, $7,5 млн

“Кентерберійські оповідання” — твір поета Джеффрі Чосера, написаний в кінці XIV ст. середньоанглійською мовою, не завершений. Являє собою збірник з 22 віршованих і двох прозових новел.

За задумом Чосера, кожен із них повинен був розповісти чотири історії (дві шляхом до Кентербері та дві по дорозі назад). Оповідачі відносяться до всіх верств середньовічного англійського суспільства: серед них є лицар, чернець, священик, лікар, мореплавець, купець, ткаля, кухар, йомен тощо. Книгу надрукував у 1477 р. англійський першодрукар Вільям Кекстон. Збереглося лише 12 екземплярів першого видання.

До речі, у книги багата власна історія: перша її поява на аукціонних торгах відноситься до 1776 р., коли вона була продана на Christie’s за £6. У 1998 р. книжка стала власністю групи лондонських книгопродавців.


“Конституція Джорджа Вашингтона”, $10,2 млн

Видання 200-річної давності містить в собі проект “Білля про права”. Крім того, у виданні містяться власноручні позначки першого президента. До 1876 р. книжка зберігалася в бібліотеці його маєтку, після чого її продали родичам екс-глави США. За словами фахівців аукціонного дому Christie’s, книжка збереглася в чудовому стані завдяки високоякісному паперу та дбайливому зберіганню.


“Птахи Америки”, Джон Джеймс Одюбон, $11,5 млн

“Птахи Америки” — альбом з ілюстраціями птахів Північної Америки в натуральну величину, виконаними американським натуралістом Дж. Дж. Одюбоном. Друкувався частинами в Единбурзі та Лондоні з 1827 по 1838 рр. Перше видання (близько 180-200 примірників) визнано шедевром книжкової справи та найбільшою бібліографічною рідкістю. Ще в 1807 р. Одюбон удосконалив техніку зоологічної ілюстрації, за допомогою дроту і линви навчившись надавати невимушені пози опудал птахів, які служили йому моделями. До 1820 р. він поставив собі за мету проілюструвати всі види птахів, що мешкають у Північній Америці.

Текстова частина книги пізніше вийшла в Единбурзі в 5 томах під назвою “Орнітологічна біографія” (Ornithological Biography, 1831-39). Ціна 4-томного комплекту “Птахів Америки” (з текстом та ілюстраціями) наближалася до $1 тис.

Унікальність видання полягала в гранично високій якості ілюстрацій, над розфарбуванням яких працювали півсотні людей. Гравюри розміром в половину людського зросту від руки розфарбовувались акварельними фарбами, сам Одюбон також використовував пастель і гуаш. Шість видів зображених Одюбоном птахів до теперішнього часу вимерли. Копії книги були продані за $7,9 млн, $8,8 млн і $11,5 млн.


Євангеліє Генріха Лева, Орден святого  Бенедікта, $11,7 млн

Рукописне видання Євангелія, зроблене приблизно у 1188 р. на замовлення Генріха Льва (1129-1195 рр.), герцога Саксонії та Баварії, представника династії Романових для вівтаря Діви Марії в соборі Брауншвейга.

Манускрипт містить в собі чотири Євангелія, налічує 226 сторінок, оформлених в унікальному романському стилі ченцями та послушниками бенедиктинського абатства Хельмарсхаузен, містить 50 ілюстрацій.

Вважається шедевром серед манускриптів XII ст. Після смерті Генріха Льва манускрипт тривалий час вважався загубленим. У XIX ст. він був знайдений в Празі. В 1861 р. його придбав Георг V, король Ганновера, предком якого вважається Генріх Лев. П’ятьма роками пізніше Георг V був скинутий з престолу і втік до Австрії та повіз із собою манускрипт. Далі слід реліквії знову був загублений, але в 1983 р. невідомий торговець виставив Євангеліє Генріха Лева на торги будинку Sotheby’s.


Часослов Ротшильда, $13,9 млн

“Часослов Ротшильда” — 150-сторінкова молитовна книжка, створена близько 1505 р. визнана шедевром мистецтва епохи Ренесансу. Вона містить мініатюри таких фламандських майстрів, як Герард Хоренбоут, Герард Давид, Олександр і Симон Бенінг.

Часослов називається так, тому що містить “годинник” — тексти молитов і співів для щоденних церковних служб, які потрібно читати в призначений час.

У XIX ст. власниками рукопису стали Ротшильди. Спочатку книгу купив Адольф Ротшильд з Женеви. Після його смерті в 1900 р. часослов перейшов до його племінника Моріса Ротшильда, який проживав у Парижі.

У 1940 р. під час німецько-фашистської окупації Франції німці конфіскували манускрипт, відправивши його в замок Нойшванштайн на території Німеччини. У 1948 р. він був повернутий колишньому власнику, який в 1954 р. продав його музею Метрополітен в Нью-Йорку.

Баронеса Беттіна Ротшильд виставила його на торги Christie’s, де він був проданий за вартістю, яка майже втричі перевищує естімейт. Двоє останніх власників книги зберігають інкогніто.


Массачусетська книжка псалмів, $14,2 млн

Це найраніша з книг, що дійшли до нас, надрукована в Північній Америці. Книжка псалмів, тобто псалтир, була надрукована в 1640 р. в Кембриджі, Массачусетс.

Псалми є метричні переклади на англійську мову. Переведення їх недосконале і місцями далеке від поезії. Жоден з текстів зараз вже не використовується. Однак деякі мелодії з книги, за якими слід співати псалми, дійшли до наших днів (наприклад, наспів 100-го псалма).

Проте видання книги, здійснене через 20 років, після того як батьки-пілігрими заснували Плімутську колонію, являє собою серйозне досягнення. Книжка витримала кілька перевидань і продовжувала використовуватися понад сто років. Зараз збереглося тільки 11 екземплярів першого тиражу книги. Перше видання книги було продано у 2013 р. за $14,2 млн.


Євангеліє Кутберта, $14,3 млн

Старовинна рукописна книжка (копія Євангелія від Іоанна), датована VII ст. нашої ери. Кутбертове Євангеліє — мініатюрна книжка з 94 аркушів велума форматом 138×92 мм. Добре збереглася дерев’яна палітурка. Текст ретельно вивірений і відноситься до італо-нортумбрийського типу. Ініціали виписані червоним, інших прикрас немає. До листа 42 текст вміщував 19 рядків на сторінку, далі стало 20. Євангеліє Кутберта Британська бібліотека орендувала ще з 1979 р., а згодом отримала привілей на придбання рукописи в партнерстві з Даремським університетом.


“Велика хартія вольностей”, $21,3 млн

“Велика хартія вольностей” — політико-правовий документ, складений в червні 1215 р. на основі вимог англійської знаті до короля Іоанна Безземельного і захищав ряд юридичних прав і привілеїв вільного населення середньовічної Англії. Складається з 63 статей, що регулювали питання податків, зборів і феодальних повинностей, судоустрою та судочинства, прав англійської церкви, міст і купців, спадкового права та опіки. Всього до наших днів дійшло 17 примірників книги. Примірник 1297 р. з печаткою короля Едуарда III на аукціоні Sotheby’s придбав співзасновник інвестфонду Carlyle Group Девід Рубінштейн. До цього власником був американський мільярдер Росс Перо.


“Лестерський кодекс”, Леонардо да Вінчі, $30,8 млн

Книжка являє собою зошит наукових записів, зроблених Леонардо да Вінчі в Мілані в 1506-1510 рр. Манускрипт складається з 18 аркушів паперу, списаних з обох сторін і утворюють зошит на 72 сторінки. Нотатки Леонардо написані його власним дзеркальним листом — прочитати їх можна тільки за допомогою дзеркала.

Записи присвячені різним явищам, про природу яких розмірковував Леонардо: чому світиться Місяць, як і чому тече вода в річках, звідки беруться скам’янілості, з чого складаються мінерали тощо. Зошит також містить велику кількість математичних розрахунків, діаграм і малюнків.

Лестерський кодекс був названий на честь графа Лестера, який купив манускрипт в 1717 р. У 1980 р. зошит у спадкоємців Лестера викупив Арманд Хаммер, на честь якого вона протягом короткого періоду називалася “Кодексом Хаммера”.

Після його смерті в 1994 р. кодекс був виставлений на торги, в ході яких було придбано засновником Microsoft Біллом Гейтсом за $30,8 млн. За його ініціативи “Лестерський кодекс” виставляється в різних музеях світу, з 2003 р. він демонструється в Музеї мистецтв Сіетла.

Говорячи про рейтинг, мимоволі згадуєш про Книгу рекордів Гіннесса (Guinness World Records Day), появі якої передувала жартівлива суперечка.

У 1951 р. на вечері, влаштованій компанією “Воксфорд” для місцевих мисливців, директор-розпорядник пивоварні “Гіннес” сер Х’ю Бівер посперечався з кимось із гостей, що золота сивка — найшвидший птах у Європі. І незабаром Х’ю Біверу прийшла ідея створення книги, в якій можна знайти відповіді на питання: “Хто найшвидший?”, “Хто найбагатший?” тощо.

Перша Книжка рекордів вийшла у світ в Лондоні 27 серпня 1955 р. тиражем у кілька тисяч примірників. Вона складалася всього зі 198 сторінок, а видали її брати Норріс і Росс Маквіртери. Назву дали на честь пивоварні, яку відкрив у 1759 р. в Дубліні Артур Гіннес. Спочатку планувалося видавати книгу невеликим тиражем для власників пабів.

Перше видання називалося “Книгою чудових ступенів. Про найвище і найнижче, велике, маленьке, швидке, старе, нове, гучне, гаряче, холодне, сильне”. Успіх книги був приголомшливим, до Різдва вона стала бестселером №1 у Великій Британії.

У листопаді 1974 р. книжка завоювала власне місце в “Книзі рекордів Гіннесса” як найпопулярніша книжка в історії видавничої справи — вона була розпродана в кількості 23,9 млн примірників. У 1984 р. було продано 50 млн книг, в 1994 р. — 75 млн.

22 жовтня 2009 р. у Великій Британії вийшла у світ перевидана колекційна “Книжка рекордів Гіннесса” кількістю в 5 тис. примірників. Кожна копія була упакована в окремий футляр, мала індивідуальний номер і в точності повторювала за змістом видання півстолітньої давності.

До теперішнього часу більше ніж в 100 країнах світу було продано понад 120 млн копій “Книги рекордів Гіннесса”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram