Думки
28 Лютого 2019
1 509

Лариса Шкурка: 5 фінансових правил успішного стартапу

Лариса Шкурка, СEO аудиторської компанії Compass Group, про інноваційні ідеї та уникнення помилок на шляху їх монетизації

Ви розробили інноваційну ідею та прагнете її монетизувати? Це можна зробити двома шляхами: продати ідею або ж самостійно перетворити її на успішний бізнес. Існує безліч помилок початківців – від неправильно розробленої бізнес-моделі до порушення правил співпраці з партнерами. У кожного бізнесу вони матимуть власну специфіку. Та існують фінансові правила, дотримання яких є запорукою збереження та примноження вкладених коштів.

#1 Вивчайте податкову базу

Незалежно від країни та галузі діяльності для кожного бізнесу існує своя податкова специфіка. Не знаючи її, стартап може або не використати можливості, або не прорахувати потенційні витрати на сплату податків. Інноваційна ідея ризикує перетворитися на нескінченні виплати податковим службам. Вибір тієї чи іншої податкової системи необхідно закладати у фінансову стратегію розвитку проекту.

Наприклад, якщо компанія – платник ПДВ, то бажано, аби вашими контрагентами також були платники ПДВ. В іншому випадку ви втрачаєте податковий кредит і 20% віддаєте державі, а могли б цей податковий кредит мати. Ви можете для свого проекту обрати або загальну систему оподаткування зі сплатою 18% податку на прибуток підприємства, або спрощену систему оподаткування та сплачувати 3-5% від отриманих доходів. Можете створити свою штатну команду та сплачувати 22% єдиного соціального внеску із заробітної плати або залучати для тимчасових робіт фрілансерів (фізичних осіб – підприємців). У даному випадку йдеться не про приховані трудові відносини.

Податкове законодавство має ще безліч додаткових податків та зборів, які треба врахувати з огляду на специфіку вашого бізнесу (податок на нерухомість, земельний податок, туристичний збір тощо). Не зайвим також буде з’ясувати, чи не треба вам отримати ліцензію та/або інші дозволи на ваші види діяльності.

#2 Розраховуйте собівартість та точку беззбитковості

На етапах тестування проекту розрахувати точну собівартість продукту важко, але аналізувати складові собівартості повинен кожен. До складу собівартості входять не лише компоненти продукту, такі як запчастини або матеріали, які конкретно можна полічити. До собівартості важливо не забути включити також заробітну плату персоналу, який створює продукт. Але ще є й витрати, що важко порахувати для кожного продукту. Це витрати на оренду приміщення, логістичні послуги, на рекламу та маркетинг, на вдосконалення вашого продукту.

Точки беззбитковості бізнес досягне, коли сукупний дохід дорівнюватиме сукупним витратам. Кожен повинен чітко розуміти, скільки мінімально треба продавати, щоб перекрити свої витрати. Все, що перевищить ваші витрати, принесе вам прибуток. Точка беззбитковості – це критична межа, за якою лежить вже не бізнес, а витрачання власних чи залучених ресурсів. Багато стартапів зазнали краху, так і не досягши омріяної точки беззбитковості.

#3 Встановлюйте точки фінансового контролю за діяльністю

Стартапи – це люди та ідеї. Для одних ідея – це все, і вони не думають, як вона реалізовуватиметься. Такі стартапи знаходять собі інвесторів-партнерів, які розуміються на правилах бізнесу. Інші стартапи, крім того що породжують дану ідею хочуть самі бути власниками даної ідеї та вести свій бізнес самостійно. Для таких стартапів важливо вміти контролювати основні фінансові механізми компанії. До точок фінансового контролю можна віднести:

Точка 1. Контроль за рухом грошових коштів та чітке фінансове бюджетування. Для цього потрібно встановити чіткий контроль за витратами та залишком грошей. Залишку грошей має вистачати на своєчасну сплату податків, заробітну плату та необхідні мінімальні поточні закупівлі.

Точка 2. Контроль за дебіторською заборгованістю. Продавати в борг на початку діяльності дуже ризиковано. Непогашена дебіторська заборгованість призводить до вилучення грошових коштів з обігу компанії. Критичною вважається ситуація, коли дебіторська заборгованість перевищує виручку за виготовлену продукцію.

Точка 3. Контроль за бездумними витратами. Часто такими витратами є дорогі маркетингові заходи, оренда дорогих офісних приміщень, закупівля непотрібних товарів. Бюджети витрат мають узгоджуватись і плануватись відповідно до можливостей компанії, а не спонтанних бажань. Іноді можна провести рекламну кампанію, не маючи великих ресурсів.

Точка 4. Контроль за запозиченими коштами. Обсяг запозичень з розвитком бізнесу має зменшуватись, а не збільшуватись. Краще, звичайно, працювати за власні кошти. Але іноді, на початку бізнесу, це неможливо та й темпи розвитку будуть значно нижчими. Проте чим менше ви використовуєте запозичених коштів, тим стійкіше ваше положення. Унікальних нормативів співвідношення позикових і власних коштів немає, воно залежить від специфіки бізнесу та галузі. Але завжди треба пам’ятати, що обсяг власних коштів у бізнесі має перевищувати обсяг запозичених.

#4 Заощаджуйте фінансовий резерв

У вас змінився постачальник, значно подорожчали складові собівартості, збанкрутував ваш покупець і не розрахувався з вами, змінились податкові вимоги, ваш банк зазнав краху… Перелік потенційних проблем можна продовжувати. А вам же треба сплачувати оренду, заробітну плату та робити відрахування до бюджетів. Взяти кредит для поповнення обігових коштів можливо, але на це теж потрібен час. Тому кожний бізнес повинен мати певний резерв фінансових ресурсів. Як його розрахувати? Існує дуже багато методик – від простих розрахунків до складних економічних формул.

Якщо ви початківець, складні економічні формули це, мабуть, не для вас. Тому робіть свій розрахунок простим, а саме порахуйте, скільки в середньому складають ваші витрати кожного місяця. Як мінімальний період розрахунку краще взяти рік. Якщо у вас інший цикл бізнесу, тоді краще зробити розрахунок за один цикл бізнесу. Після цього помножте ваші середньомісячні витрати на кількість місяців. На думку експертів, мінімальний резерв складає обсяг ваших витрат за, щонайменше, трьох місяці. Багато керівників, мабуть, не погодяться і скажуть, що всі гроші мають працювати, а відтак, бути в обігу.

Де зберігати ваш фінансовий резерв, вирішувати вам. Хтось свої кошти зберігає на депозитах, а хтось просто конвертує їх у валюту. Головне – щоб даний резерв був, був легкодоступним та легко конвертувався у гроші.

#5 Розділяйте особисті фінанси та фінанси компанії

Помилка 1. Створюючи компанію, початківці часто ототожнюють кошти компанії з власними. Такий шлях приречений на невдачу. Час витрачати настає, лише коли прибуток компанії розподіляється між власниками.

Помилка 2. Кожна компанія проходить різні етапи – від старту до втрати частки ринку. Іноді, отримуючи на початку великі прибутки і запаморочення від успіху, власники забувають про подальший системний розвиток. У сучасному світі швидких змін потрібно щохвилини відстежувати та перевіряти власні дії.

Помилка 3. На перших етапах ідейні підприємці готові працювати без прибутків і без зарплати. Всі власні кошти інвестуються в розвиток бізнесу. Але така схема не може існувати безкінечно, й ідейність розтане під тиском фінансової неспроможності. Тому від самого початку треба навчатись отримувати реальний прибуток від діяльності. В іншому випадку – міняти ідею та сам бізнес.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram