Бiзнес
15 Травня 2024
228

Lancôme: “Трояндовий” бренд

Історія успіху вишуканої марки парфумів та косметики

Фото: volyn24.com

Lancôme – один із провідних преміальних косметичних брендів з багатою історією.

Компанію заснував у 1935 році Гійом д’Орнано Арман Петіжан на Рю Фобур Сен-Оноре 29. На той момент йому вже виповнилося 50 років.

На фото: Арман Петіжан

Він народився у Франції в сім’ї виноробів та ще в дитинстві познайомився з основами бізнесу і дистрибуції. До створення Lancôme Петіжан з братами заснував експортно-імпортну компанію в Чилі. Вони займалися продажем двигунів, шампанського, тканин та парфумерії. На армійській службі під час Першої світової війни він виявив талант дипломата. Йому  пропонували високі державні посади, проте політика його не приваблювала.

У 1925 році Петіжан повернувся до Франції та почав стажування у компанії Coty. Її засновника Франсуа Коті сьогодні називають батьком парфумерної індустрії.

На назву бренда Армана надихнув замок Le Château De Lancosme, що розташований в трояндовій долині Ендр у серці Франції. Тоді ж народилася емблема фірми Lancôme.

Перші п’ять ароматів Lancôme — Tropiques, Conquete, Kypre, Tendres Nuits і Bocages — дебютували в 1935 році на Всесвітній виставці в Брюсселі. Флакони були прикрашені золотом, орхідеями, зеленим листям та молдингами з прядивної нитки. Дизайн флаконів розробляв художник Жорж Делом (надалі Арман співпрацював з Lalique — лідером у сфері виготовлення художніх предметів зі скла та кришталю). Це було повне заперечення аскетично-геометричного “ар-деко” того часу.

Аромати здобули неймовірний успіх через своє пакування, бездоганну якість та помірні ціни. Адже бізнесмен вважав, що розроблений з усією любов’ю продукт повинен знайти власника, а не припадати пилом на полиці через непомірно роздутий цінник.

У 1936 році Lancôme вийшов на ринок засобів догляду за шкірою класу люкс. Флагманським продуктом став крем Nutrix, над складом якого працювали професор Мединський, хімік П’єр Велон та сам Арман. Засіб на базі натуральної компонентів спочатку призначався для нічного відновлення шкіри, однак пізніше його стали використовувати для загоєння подразнень і ран, лікування висипів та інших неприємностей.

За два роки вийшов новий бестселер — блідо-рожева помада Rose de France. Тоді на піку моди були криваво-червоні тони. Тому використання рожевого кольору стало ризикованим кроком, однак майстерний запуск, професіоналізм та активність торгових представників зробили свою справу.

Тож не дивно, що до кінця 30-х років Lancôme завоювала увесь світ.

Петіжан вважав рекламу марною тратою грошей і був упевнений, що самі споживачі стануть найкращою рекламою бренду.

У 1942 році бізнесмен відкриває власну школу Ecole Lancôme, де протягом 9 місяців жінок навчали основ косметології, мистецтва макіяжу та продажів.

У 1952 році компанія випускає один зі своїх найкращих ароматів — Tresor — першу версію східного мускусу.

У 1955-му продукцію Lancôme продавали в 98 країнах через 33 генеральних агентів, дев’ять із них були прямими дочірніми компаніями.

Цього ж року бренд випускає лінійку догляду за шкірою Océane, яка містить у своїй основі корисні морські водорості, а також відкриває поблизу Парижа у містечку Шевільї-Ларю у спеціально побудованому розкішному будинку завод “Парфумерний Версаль”.

На початку 60-х років компанія зіштовхнулася з фінансовими проблемами. Засновникові тоді було вже за вісімдесят. Ділова хватка ослабла, а архаїчні методи управління не відповідали вимогам часу. На будівництво “Парфумерного Версалю” пішли всі оборотні кошти. Діти та онуки Армана намагалися навести лад у фінансах. У 1961 році Петіжан навіть продав бізнес синові, проте всі спроби виявилися марними. У цей момент на шляху компанії з’явився L’Oréal, який продовжив життя бренду.

У 1990 році було випущено лінію губної помади Lancôme L’Absolu Rouge Lipstick з потужною пігментацією, яка захопила серця любителів краси.

У 1992 році Lancôme представив легендарний Rénergie — крем, що повертав жінкам молодість без радикальних заходів тоді, коли пластична хірургія стала мати великий попит.

У 2004 році було створено флагманську колекцію туші для вій Lancome Hypnose.

У 2005 році фірма запустила лінію косметичних засобів для чоловіків, обличчям якої став актор Клайв Оуен.

У 2009 році з’явилася Advanced Genifique — сироватка №1, переможець нагороди Bazaar Beauty Best of the Best 2021 після модернізації її формули у 2021 році.

2014 рік став ще одним великим проривом для компанії. Було випущено парфуми La Vie Est Belle, який був представлений світу акторкою Джулією Робертс та мав приголомшливий миттєвий успіх.

У 2015 році валовий обсяг продажів перевищив €10 млрд.

У 2017 році Lancôme Paris стала партнером розробника програмного забезпечення Perfect Corp. та представила мобільний додаток, що дозволяє клієнтам приміряти макіяж та здійснювати прямі покупки через програму.

Того ж року було запущено благодійну програму Write Her Future, яка надає жінкам доступ до грамотності, наставництва та можливостей для підприємництва.

У 2019 році марка випустила ще один культовий аромат Idol. Цього разу рекламну кампанію представила акторка та співачка Зендая. Вона стала наймолодшим обличчям бренду. Ролик за її участю зібрав понад 1,2 млн переглядів.

Того ж року на авеню Єлисейських полів, 52 було відкрито паризький бутік. Спектр послуг, що надаються, від макіяжу на замовлення до штучного інтелекту та доповненої реальності.

У 2020 році бренд запустив віртуальні магазини в Гонконгу та Сінгапурі.

Крім того, було засновано програму “Разом піклуємось про щасливе майбутнє” для зменшення впливу на навколишнє середовище.

На сьогодні 99% троянд, які використовує Lancôme, є органічними. Крім того, компанія прагне, щоб до 2025 року 50% її продуктів можна було перезаправляти або заряджати. Наразі використовується 10% переробленого скла у продукції і плануются досягти 30% до 2025 року.

Насьогодні посаду креативного директора французького дому обіймає Ліза Елдрідж — YouTube-блогер та професійний візажист. Це був перший випадок, коли професійний візажист отримав таку кар’єрну пропозицію завдяки блогу. Завдячуючи їй в асортименті бренду з’явилися кушони-рум’яна, багатофункціональні блиски, підводка Grandiôse з “надломленим пензликом”, понад сто нових відтінків помади L’Absolu Rouge та стійкий тон з текстурою Teint Idole Ultra 24H.

Як відрізнити оригінальні парфуми компанії від підробки:

На дні ємності обов’язково вказано серійний номер, який дублюється на упаковці. Важливо знати, що в оригіналу номер вказаний на самому склі, а у контрафакту наклеєна наліпка. Колір розпилювача в оригіналу чорний, а у підробок — часто білого кольору.

Цікаві факти:

• Lancôme — єдиний парфумерний бренд класу люкс, в назві якого немає імені творця.

• Сам Арман Петіжан був невеликого зросту, з ретельно доглянутою бородою та тонкими вусами, завжди бездоганно одягнений, з прекрасними манерами — улюбленець жінок та пристрасний поціновувач троянд. Чудовий розарій у його саду у містечку Ville d’Avray вважався одним із найкращих у Франції.

• Троянда й досі є культовим інгредієнтом бренду.

• У 1973 році вперше зацвіла троянда сорту Lancôme, вирощена талановитим садівником Жоржем Дельбардом. Вона має рідкісний і насичений рожевий колір фуксії.

• Окрім золотої троянди кожна лінійка продуктів має своє графічне позначення. У парфумерній продукції використовують ту ж троянду, у засобах догляду за шкірою — лотос, а в продуктах для макіяжу — ангела.

• Петіжан любив прийоми та часто організовував світські вечірки. Учасникам благодійних балів він дарував аромати в унікальних флаконах, які випускалися обмеженими тиражами. Деякі з них, такі як Bouquet de Violettes та Les Danseurs, стали колекційним раритетом.

• З брендом співпрацювали Жюльєт Бінош, Ума Турман, Дрю Беррімор, Мена Суварі, Лаура Моранте, Кейт Уінслет, Енн Хетеуей, Джулія Робертс, Пенелопа Крус та Емма Уотсон.

• Один з найбільш довгострокових рекламних контрактів був укладений з актрисою Ізабеллою Росселіні, вона представляла Lancôme протягом 14 років.

• У 2005 році обличчям нового аромату Hypnôse стала канадська модель українського походження Дар’я Вербова.

• Lancôme — володар безлічі патентів на косметичні засоби. Серія найважливіших із них зареєстрована у 1975 році, коли компанія представила лінійку інноваційних губних помад та туші. Права на унікальну серію туші Lancôme, Hypnose та Definicils запатентовано у 1998 році.

Джерело: welovebrands, escentual, volyn24, soleil, casual-info, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram