Думки
23 Лютого 2021
1 931

Лаіт Аль-Касем: Успіх у бізнесі залежить від уміння керувати ресурсами

Генеральний директор Фонду інноваційних стартапів і МСБ — ISSF: Пандемія COVID-19 може стати поворотним моментом в епоху глобалізації та створити нові пріоритети у світовій економіці. В таких умовах успішними будуть бізнеси, які вчасно відчують і зрозуміють постпандемічні зміни та нові можливості

У доковідний період економічне зростання частково базувалося на експлуатації природних багатств: сировини, мінеральних, водних, земельних, людських ресурсів. Усе це називається економічними порівняльними перевагами.

Національне багатство накопичувалося завдяки торгівлі одного регіону з певною порівняльною перевагою до іншого. А країни — лідери глобальної торгівлі — розвивалися через експлуатацію відразу декількох порівняльних переваг, які отримали внаслідок домінування в судноплавстві та панування на морі.

Також національні економіки спиралися на свої конкурентні переваги, що базувалися або на ефективності управління та виробництва, або на креативному та інноваційному підході до виробничого потенціалу.

Отже, у доковідний період світова економіка стояла на двох китах — використанні окремими країнами своїх порівняльних або конкурентних переваг. Ключовими умовами розвитку такої економіки були вільна торгівля та якісне транспортне сполучення.

Фундаментальний вплив коронакризи

Пандемія COVID-19 внесла значні корективи у розвиток світового господарства. Ключові умови — безперешкодна торгівля й транспортне сполучення — були порушені як на регіональному, так і на глобальному рівнях, а ланцюги постачань були розірвані. Усе це негативно вплинуло на глобальні бізнес-процеси.

Крім того, пандемія ускладнила пересування світом експертів і консультантів, що також спричинило низку проблем. Глобальний економічний розвиток і традиційна економічна інтеграція почали гальмувати.

Можливості в умовах кризи

Успіх у бізнесі залежить від уміння керувати ресурсами (часом, грошима, зусиллями, знаннями тощо), щоб задовольнити потреби клієнтів, конкуруючи з іншими бізнесами.

Проте кризи змінюють статус-кво економіки. Те вміння підприємців, яке раніше приводило до успіху, може в посткризовий період втратити ефект.

Наприклад, раніше такі явища, як міжнародні ланцюги постачань, транспортування та глобальна економічна інтеграція, були важливим складником світової економіки, а сьогодні вони вже не актуальні.

Отже, кризи змінюють статус-кво економіки, з’являються нові потреби та пріоритети, нові реальності й економічні бізнес-структури.

Успішними залишаються тільки ті бізнеси, які вчасно відчувають і усвідомлюють постпандемічні зміни та використовують можливості, що з’являються під час кризи.

Імовірні наслідки COVID-19

Коронакриза не виняток. Не лише виживання, а й процвітання в постковідний період бізнесменам забезпечать креативність і вміння використовувати навички з різних сфер діяльності.

Революція у сферах IT і комунікацій та їхня взаємодія фактично зі всіма секторами економіки дадуть змогу розвиватися та створювати нові продукти й послуги. Успішні підприємці виявлятимуть і розвиватимуть нові міжгалузеві зв’язки, які створюватимуть цінність і конкурентоспроможність на ринку.

Успішні компанії, найімовірніше, стануть більш віртуальними. Це докорінно змінить організацію їхньої роботи й те, як команди співпрацюватимуть.

Імовірно, підвищиться значення національної продовольчої безпеки через негативний вплив кризи на світові ланцюги постачання. Уряди сфокусуються на розвитку інтенсивного сільського господарства та впровадженні передових технологій. Саме ж сільське господарство стане більш “міським” — для пом’якшення перебоїв у ланцюжку постачання і зниження витрат на охолодження та зберігання.

Такі сфери послуг, як освіта, розваги й туризм, також активніше переходитимуть у віртуальну реальність. З’являться стартапи, які за допомогою технологій забезпечуватимуть ефективне онлайн-навчання, незабутні враження від онлайн-подорожей та онлайн-розваг. Працівники компаній зі сфери послуг вже сьогодні повинні розвивати свої різносторонні таланти й навички, які допоможуть їм утілювати в життя нові масштабні віртуальні проєкти.

Цілком імовірно, що зростатиме імпортозаміщення та збільшаться обсяги виробництва запасних частин з використанням технології CAD/CAM (проєктування за допомогою комп’ютерних технологій/виробництво за допомогою комп’ютерних технологій) і 3D-друку.

Отже, виробництво загалом стане децентралізованішим і технологічнішим. Його підтримуватимуть швидкісні телекомунікації та партнерські зв’язки, які базуватимуться на чітко врегульованих технічних стандартах і контролі якості продукції.

Постковідне децентралізоване виробництво розвиватиметься завдяки взаємозв’язку інженерії, IT, 3D-друку, систем CAD/CAM, матеріалознавства та кваліфікованих працівників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram