Новини
27 Жовтня 2021
745

Квартальні продажі Google досягли нового рекорду за чотирнадцятирічну історію

Компанію не налякали зміни Apple у політиці конфіденційності iOS додатків

Компанія Google (власник — Alphabet) прозвітувала про найвищий за 14 років квартальний приріст виторгу. За останній рік пошуковий гігант забезпечив квартальне зростання, яке раніше відзначалося лише за період двох років, завдяки рекламним продажам, повідомляє The Wall Street Journal.

Газета зазначає, що пандемія змінила основний рекламний бізнес Google — невеликі компанії вкладали гроші в цифрову рекламу, призначену для покупців. У той час, як трафік офлайн магазинів падав, маркетологи звернулися до Google для просування своїх продуктів.

Материнська компанія Alphabet повідомила, що виторг Google зріс на 41%, до $65,12 млрд. Компанія отримала прибуток обсягом $21,03 млрд, що майже втричі більше за фінансові показники до пандемії.

За даними компанії GroupM, яка вивчає рекламний ринок у медіа, глобальні витрати на цифрову рекламу зростуть цього року на 26% проти попередніх прогнозів у 15%. Більшість їх дістанеться саме Google, який має переважну частку пошукових запитів в інтернеті по всьому світу, в цифровій навігації та перегляді онлайн-відео (володіє відеосервісом YouTube).

Рекламний бізнес Google приніс компанії $53,13 млрд доходів, на 43% більше, ніж у той же період минулого року ($37,1 млрд). Більша частина зростання Google припала на рекламодавців електронної комерції, які прагнуть охопити клієнтів, що ведуть пошук товарів в інтернеті.

Цього року компанія об’єдналася з Shopify, аби спростити пошукові оголошення та покупки реклами для 1,7 млн ​​продавців. “Ці зусилля призвели до того, що роздрібна реклама стала найбільшим напрямком зростання бізнесу Google”, — йдеться у повідомленні.

Сегмент роздрібної реклами зріс зокрема завдяки змінам політики конфіденційності Apple для iOS-додатків. З квітня цього року компанія з Купертіно (місто в окрузі Санта-Клара, штат Каліфорнія, США) запитує для таких положень згоду користувачів на те, щоб їхня активність у мережі відстежувалася.

За словами покупців реклами та представників малого бізнесу, ці зміни знизили ефективність реклами на Facebook і Snap. Як наслідок чимало брендів перенаправили свої рекламні витрати на Google. “У країні сліпих одноока людина — король. Які б дані у них не були, вони кращі, ніж у більшості інших”, — зазначив з приводу такої переваги Google глобальний президент бізнес-аналітики GroupM Брайан Візер.

YouTube став ще одним важливим фактором зростання реклами Google. Продаж відеосервісу зріс на 43%, до $7,21 млрд за квартал ($5,04 млрд роком раніше). “У той час як Snap і Facebook попередили, що правила Apple обмежать майбутні продажі, Google ще не дав зрозуміти, чи очікує він через це вплив на бізнес компанії”, — йдеться у повідомленні.

Google покладається на дані з iPhone та iPad для визначення та вимірювання деяких своїх ресурсів. Аналітики очікують, що пошуковий бізнес Google не постраждає, але обмеження на збір даних про користувачів зашкодять розміщенням на YouTube та мобільній рекламі.

З інших напрямів бізнесу найбільш перспективним залишається хмарний підрозділ компанії. Після значних інвестицій за останні кілька років він почав завойовувати частку ринку, поступаючись лідерам — Amazon і Microsoft, на них припадає 41% і 20% ринку відповідно. Частка Google — 6%.

Компанія повідомила, що продаж хмарних сервісів збільшився за квартал на 45%, до $4,99 млрд. Акції Alphabet зросли майже на 60% цього року (за даними на закриття торгів у понеділок, 25 жовтня). “Після звіту ціни знизилися приблизно на 2%”, — повідомляє CNBC.

За словами аналітика Річарда Крамера, засновника лондонської консультативної фірми Arete Research, найскладнішим завданням для Google, поряд з управлінням регуляторною ворожістю, є закон великих чисел. “За відсутності конкурентних загроз, завжди стоятиме питання — як підтримувати зростання, коли 10% зростання — це $10 млрд нових доходів”, — зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці серпня Google, Facebook і Microsoft витратили на лобіювання інтересів у ЄС по $5 млрд. Тим часом техсектор у цьому питанні випередив фармацевтичний, видобувний, фінансовий і хімічний.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram