Бiзнес
7 Листопада 2019
3 232

Криптоінвестиції: Переваги та ризики інвестування у криптовалюту

Investory News дізналися, наскільки такий фінансовий інструмент популярний серед українських бізнесменів та скільки в нього інвестують

Криптовалюти — високоризикові, волатильні активи, ціна яких залежить від багатьох факторів: починаючи від новин або посту лідера думок в Twitter до надзвичайної ситуації на великій майнинговій фермі.

Спрогнозувати курс криптовалюти неможливо. “Це так само, як дивитись у вікно, щоб вгадати, чи буде дощ наступного тижня. Тільки з погодою виходить точніше”, — зазначає Станіслав Под’ячев, керівний партнер у BlockchainLab.

Попри безліч ризиків, інвестиції у крипту можуть бути надзвичайно прибутковими. “Я знаю людину, яка у 2013 році придбала біткоїнів на $1 тис. Наразі ця людина — мільйонер”, — розповідає він.

Сьогодні в Україні надзвичайно просто інвестувати у Bitcoin. Криптовалюту можна купити навіть за готівку у терміналах. “Просто йдеш вулицею, маєш 500 гривень, побачив термінал — придбай трішки крипти, можливо, через пару років хлопцем з історій про мільйонера будеш ти”, — зазначає пан Под’ячев.

І додає, через те, що криптовалюта — це високоризиковий актив, частка інвестицій в нього повинна складати не більше 10% від загального об’єму інвестпортфелю.

Це частка, яку можна втратити буквально за декілька хвилин. Наприклад, 23 жовтня курс Bitcoin упав на $500 за 3 години (з $8033 до $7535 за 1 Bitcoin). Проте вже за два дні він виріс з $7505 до $10017 за 16 годин, і далі знову опустився до низу. Тобто, за декілька годин багато людей заробило грошей, але так само багато їх і втратило.

Інвестиції, чи засіб платежу?

Як варіант, криптовалюту можна використовувати як засіб платежу. Тим паче, що наразі в Україні є багато точок продажів товарів та послуг, де можна розрахуватись біткоїнами. “Механізм вже працює, процедура розрахунку перевірена й дуже проста”, — запевняє Станіслав Под’ячев.

Експерт упевнений, якщо більше людей сприйматимуть криптовалюти саме як засіб платежів, і ціни у більшості магазинів вказуватимуться одночасно в гривні, інших валютах, криптовалютах — саме тоді й настане їх масове сприйняття.

З його думкою погоджується Віктор Чижевський, інвестор і фінансовий експерт. “Bitcoin я сприймаю саме як валюту, тобто платіжний засіб, як і долар. Для мене не має значення, росте курс Bitcoin чи знижується — він усе одно залишиться у моєму інвестиційному кошику”, — розповідає він.

Загалом пан Чижевський вважає, що криптоіндустрія більш безпечна, ніж традиційна банківська система. “З початку історії криптовалют можна нарахувати не більше 30 банкрутств та зламів бірж. Тоді як в останню кризу 2007-2008 тільки у США збанкрутіло 485 банків. Щодо України — то цього року планують ліквідувати 83 банки-банкрути. Тоді як жодна українська криптобіржа ще не збанкрутувала”, — зазначає він.

Про свій досвід інвестування в криптовалюти Віктор Чижевський розказав наступне: “Коли Bitcoin тільки з’явився, я не дуже повірив в цей інструмент. Але з часом почав його активно використовувати. В основному, як засіб платежу. І сьогодні приблизно 20% моїх активів знаходяться в криптовалютах, й розподілені наступним чином: 70% Bitcoin, 10% Ethereum, 10% Ripple, 10% Monero. Але я планую наростити частку Monero (люблю цей актив за його повну анонімність). Я використовую ці активи так само, як і звичайні фіатні гроші. Наприклад, кладу на депозит. На сьогодні в українських банках максимальна ставка за доларовими депозитами 6%. Криптовалюту я вкладаю під 8-12%”.

Більше ризиків, аніж переваг

Однак, криптовалюти, у першу чергу, це спекулятивний актив. “Тому інвестувати в них неможливо, — впевнений Ерік Найман, керуючий партнер Capital Times. — У мене залишилися від майнингу трохи ефірів. Але нічого спеціального та великого в крипті немає”.

На думку експерта, криптоактиви стануть інвестиційно привабливими тільки після того, як знайдуть застосування в реальному житті. Можливо, це станеться найближчими роками.

З тим, що криптовалюта несе у собі великий спекулятивний ризик погоджується й Марина Авдєєва, керуючий акціонер страхової компанії “Арсенал Страхування”. “Я не інвестую в криптовалюти з кількох причин: по-перше, тому що вважаю її мильною бульбашкою, по-друге, існує безліч видів криптовалют, які несуть у собі високий спекулятивний ризик. Ну і крім того, мені є куди інвестувати — це наша компанія”, — зазначає вона.

Серед інших ризиків — законодавчий та ризик втрати доступу до гаманця. Останній можливий у тому випадку, якщо інвестор елементарно забув пароль, або ж пристрій на якому зберігався ключ було втрачено, викрадено або спалено. Ще може бути так, що біржа, брокер або гаманець на якому зберігаються активи, будуть зламані, а гроші викрадуть.

“Проте, з огляду на довгострокові інвестиції ризик втрати доступу до гаманця превалює. Тому що протягом найближчих кілька років більшість країн на законодавчому рівні присвоять криптовалюті статус й буде можливість її вільного та законного руху”, — упевнений Михайло Рітчер, керуючий активами в Kiborg.Systems.

За його словами, волатильність криптовалют дуже висока, у порівнянні з іншими типами інвестиційних активів. Може досягати 60+% річних, у той час як волатильність Індексу американських акцій S&P500 не перевищує 30%. Це говорить про те, що за рік можна як заробити близько 60%, так і втратити таку ж суму.

“Тому особисті гроші, які вкладені в криптовалюти, складають дуже маленький відсоток від мого інвестиційного капіталу і це не є ключовим інвестиційним активом у портфелі. Але вони є. Все-таки це новий актив, можливо актив майбутнього і тримати його в інвестиційному портфелі треба. Я використовую різні криптовалюти. В основному ті, що входять в індекс Bloomberg Galaxy Crypto Index, який відстежує 10 найбільш ліквідних цифрових валют: Bitcoin, Ethereum, Monero, Ripple, ZCash, Bitcoin Cash, EOS, Litecoin, Dash і Ethereum Classic”, — поділився Михайло Рітчер.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram