Новини
6 Травня 2024
91

Кредитори України наполягатимуть на відновленні виплат за держборгом

Про це йшлося на переговорах про реструктуризацію євробондів 

Приватні кредитори України на переговорах про реструктуризацію євробондів вимагатимуть відновити їм виплати вже у 2025 році, повідомила газета Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Компанії, серед яких BlackRock та Pimco, сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною.

Вони розраховують отримати відсоткові платежі в обмін на прощення значної частини непогашеного держборгу.

Офіційні кредитори з Великої сімки дозволили Україні відстрочити виплату боргів до 2027 року, але у виплатах за євробондами пауза спливає в серпні 2024 року. Україна хотіла б домовитися з приватними кредиторами про продовження відстрочення.

Не виключено, що Україна також проситиме про списання частини боргу, свідчить аналіз боргової стійкості (DSA) України, здійснений Міжнародним валютним фондом у рамках останнього на сьогодні перегляду програми розширеного фінансування EFF. У документах немає прямої згадки про бажаність списання, але МВФ заявляє про необхідність знизити держборг до 2028 року до 82% ВВП і до 65% ВВП у 2033 році.

Виходячи з цього, за оцінками деяких спеціалістів, може йтися про списання до $15 млрд. Це дуже велика сума, якщо врахувати, що об’єктом списання мають стати єврооблігації, загальна сума випуску яких становить $21,2 млрд.

Нагадаємо, в українських банках строкові депозити зросли майже на третину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram