Новини
30 Березня 2022
503

Країну-агресора звинуватили в газовому шантажі всієї Європи

Єврсоюз зрозумів, що залежність від російського газу створює значні ризики і почав діяти 

Генеральний директор компанії “Оператор ГТС України” Сергій Макогон назвав вимоги росії розраховуватися за газ рублями шантажем, на який Європа реагувати не буде. Про це він сказав в ефірі інформаційного телемарафону.

“Європейський Союз зрозумів, що залежність від російського газу створює значні ризики в енергетичній і мілітарній безпеці Європи. І вони почали діяти в цьому напрямку. США вже відмовилися від російських нафти й газу, Англія планує відмовитися до кінця цього року, а ЄС — до 2030 року може повністю відмовитися, але вже в цьому році вони планують скоротити споживання майже на 60%”, — розповів Макогон.

Також він повідомив, що поки транзитна система України не зазнала критичних пошкоджень через своєчасний ремонт і перерозподіл потоків, однак для того, щоб захистити газопостачання, потрібно основні санкції накладати на газопровід “Північний потік-1”.

“Ми розуміємо, що Європа буде скорочувати споживання російського газу, ми пропонуємо, щоб це почалося зі скорочення через “Північний потік-1″. Тому що нам зараз транзит потрібен для того, щоб гарантувати працездатність нашої газотранспортної системи. Коли існує транзит, є гарантія того, що наша газотранспортна система не буде цілеспрямовано зруйнована агресором. У нас немає окремої системи для транзиту і для внутрішнього споживання, вона єдина, тому нам важливо, щоб система була не пошкоджена, так що б ми могли кожен день забезпечити наших громадян газом. У нас 19 млн абонентів по всій Україні, які щодня споживають 80 млн куб. метрів газу”, — сказав Макогон.

Він розповів, що за час війни найбільше постраждав газопровід Донецьк-Краматорськ-Маріуполь, фахівці не можуть почати ремонтні роботи, тому що пошкодження знаходяться в зоні бойових дій. Також є значні пошкодження в мережах міських і облгазів — 44 системи відключені.

Тим часом плани росії з виробництва зрідженого природного газу в Арктиці знаходяться під загрозою через санкції проти російського судноплавства, які можуть вплинути на будівництво танкерів для транспортування ЗПГ в арктичних умовах.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram