Новини
21 Червня 2019
1 560

KPMG назвав основні ризики для зростання бізнесу України та світу

Найголовнішим ризиком для керівників залишається брак професійних кадрів

Найбільшою загрозою для зростання бізнесу в Україні другий рік поспіль лишається ризик, пов’язаний із браком кваліфікованих кадрів. Про це йдеться у дослідженні KPMG в Україні та світу 2019 СЕО Outlook.

До першої трійки ризиків також входять регуляторний (19%) та операційний (15%). На четвертому та п’ятому місцях – підривні технології (6%) та ймовірність повернення до територіальності (5%).

Результати опитування в Україні щодо ризиків для бізнесу суттєво відрізняються від поглядів керівників компаній у світі.

За даними дослідження, домінантним ризиком 2019 року у глобальному контексті є ризик, пов’язаний з екологічними та кліматичними змінами. На другому та третьому місцях — підривні технології та ризик повернення до територіальності.

Ризик у сфері кібербезпеки та операційної діяльності посідають четверту та п’яту позиції серед загроз для зростання бізнесу. Керівники чітко усвідомлюють, що ефективна кібербезпека є чимось значно більшим, ніж просто оборонними чи пом’якшувальними можливостями. За результатами опитування, 71% керівників стверджує, що їхні організації розглядають інформаційну безпеку як стратегічну функцію і джерело конкурентних переваг.

63% керівників у світі не чекають, поки підривні технології знищать їхній бізнес. Натомість компанії інвестують в інноваційні зміни (у 2018 р. — 54%). В Україні лише 35% керівників планують у найближчі три роки збільшити інвестиції у виявлення та застосування підривних технологій, розглядаючи таку інвестицію як довгострокову.

Основною стратегією адаптації до майбутнього для багатьох компаній стала модернізація робочої сили. Такої позиції дотримується 52% керівників компаній в Україні та 36% у світі. 44% керівників у світі планує підвищити кваліфікацію понад половини своїх працівників. Проте наразі більша частина інвестицій припадає на технології, лише 32% керівників у світі інвестують у робочу силу. В Україні інвестиції у придбання нових технологій становлять лише 43%, у розвиток умінь і можливостей персоналу – 57%.

Щодо ролі керівника, то за даними опитування, 71% опитаних у світі та 70% в Україні заявили, що саме керівник має забезпечувати відповідність політики організації щодо питань довкілля, соціуму та управління цінностям клієнтів їхніх компаній.

За результатами дослідження, більшість організацій у світі досі не застосовують штучний інтелект для автоматизації процесів. Лише 16% керівників компаній відповіли, що вони вже впровадили штучний інтелект для автоматизації своїх процесів, причому близько третини (31%) все ще перебувають на пілотній стадії.

В Україні керівники компаній розглядають можливість отримання прибутку на інвестиції (ROI) від штучного інтелекту і роботизацію процесів як достатньо довгострокову, понад третина компаній в Україні зараз не інвестує у ШІ (33%) та роботизацію (32%).

У дослідженні в Україні взяли участь понад 130 керівників українських компаній, які працюють у понад 11 ключових галузях, зокрема у таких секторах, як управління активами, автомобільна галузь, банківська справа, роздрібна торгівля, енергетика, інфраструктура, страхування, фармацевтика, виробництво та технології. 81 керівник представляє компанії, які мають дохід до €8 млн, 18 – від €8 млн до €40 млн та 31 – понад €40 млн.

У дослідженні 2019 Global CEO Outlook взяли участь 1300 керівників компаній (Австралія, Китай, Франція, Німеччина, Індія, Італія, Японія, Нідерланди, Іспанія, Велика Британія і США).

Третина компаній, що брали участь в опитуванні, має щорічний дохід у розмірі понад $10 млрд. Компанії, доходи яких становлять менше $500 млн, до опитування не залучалися.

Як відомо, український бізнес не відчув зрушень у роботі податкової системи. Для 37% респондентів процедура підготовки податкової звітності й досі є обтяжливою.

Нагадаємо, KPMG виплатить $50 млн штрафу за махінації з результатами аудиторських перевірок, щоб врегулювати претензії з боку Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).

Також, стало відомо, що 44% населення в Україні задоволені своєю поточною роботою. Однак, 51% – навпаки, вважають, що їхній рівень доходів недостатній для нормального життя.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram