Новини
11 Лютого 2021
614

Конкурент Tesla з інвестиціями Amazon і Ford вирішив провести IPO з оцінкою у $50 мільярдів

Розробник електрофургонів Rivian планує провести одне з найбільших розміщень акцій цього року

Виробник електромобілів Rivian планує провести IPO у вересні нинішнього року, повідомив Bloomberg з посиланням на власні джерела. За даними агенції, оцінка компанії може скласти $50 млрд, однак ця сума, так само як і термін первинного публічного розміщення акцій, ще може змінитися.

Джерела Bloomberg не виключили того, що IPO може бути відкладено до 2022 року. Представник Rivian від коментарів відмовився.

Rivian — один із найвідоміших потенційних конкурентів Tesla. У січні компанія завершила черговий інвестиційний раунд на $2,7 млрд. Серед інвесторів компанії — заснований Amazon фонд Climate Pledge Fund, Rowe Price Associates, Fidelity Management and Research Company, Coatue і D1 Capital Partners.

На фото: електрофургон Rivian для Amazon

Всього компанія залучила від інвесторів вже понад $8 млрд. За даними агенції, в межах раунду фінансування в січні стартап був оцінений у $27,6 млрд.

У грудні 2019 року в Rivian інвестували Amazon, Ford і BlackRock.

З урахуванням очікуваної оцінки стартапу в $50 млрд розміщення акцій на біржі може стати одним із найбільших IPO року та одним із найпомітніших лістингів серед виробників електромобілів з моменту виходу на біржу Tesla 2010 року.

Торік декілька виробників електромобілів вийшли на біржу завдяки IPO або операціях з компаніями SPAC. Китайський стартап з виробництва електромобілів Li Auto залучив $1,7 млрд під час IPO в США у липні 2020 року. Інша китайська компанія з виробництва електромобілів, XPeng, в серпні 2020 року залучила $1,5 млрд.

Компанія Rivian заснована у 2009 році й займається розробкою електричних пікапів і вантажівок. У другій половині 2020 року компанія планувала почати виробництво своїх перших моделей — пікапа R1T і позашляховика R1S. Однак через пандемію коронавірусу, карантинних обмежень і подальших збоїв у ланцюжках постачання виробникові довелося відкласти запуск виробництва.

Постачання електромобілів клієнтам повинні початися влітку 2021 року. Ціна базової версії автомобіля R1T складе $75 тис., вартість R1S — $77,5 тис.

Стартап Rivian вже уклав угоду з онлайн-ритейлером Amazon на виробництво до 2030 року 100 тис. електрофургонів для доставлення товарів. Як очікується, 10 тис. фургонів будуть поставлені Amazon до 2022 року. Rivian планує виробляти три різні моделі електричних автофургонів, які зможуть проїхати близько 150 миль (241 км) без підзарядки.

Як писали раніше Investory News, Rivian залучив $1,3 млрд від групи інвесторів на чолі з фондом T. Rowe Price. Серед інших учасників раунду — інвесткомпанія BlackRock, Amazon і Ford.

Управління сертифікації іноземної робочої сили у США (Foreign Labor Certification) змусило розкрити інформацію таких американських компаній, як Tesla, Rivian і Nikola щодо заробітної плати іноземних фахівців, з якою можна ознайомитися за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram