Новини
8 Жовтня 2020
840

Конгресмени США запропонували розділити технологічних гігантів на частини

16-місячне розслідування парламентаріїв показало, що компанії нібито зловживали владою

Технологічні компанії-гіганти, такі як Apple, Amazon, Google і Facebook необхідно “структурно розділити”, такими є підсумки розслідування ситуації у цифровій економіці, яке понад 16 місяців проводилося американським антимонопольним підкомітетом і було присвячено викликам, які виникають через домінування цих IT-гігантів, повідомляється у пресрелізі на сайті юридичного комітету нижньої палати конгресу.

Як зазначає CNBC, підсумкова доповідь щодо цього питання була представлена парламентаріями-демократами, тоді як республіканці виступили проти найбільш сміливих пропозицій, у тому числі поділу компаній.

Автори доповіді, яка зайняла понад 400 сторінок, прийшли до висновку, що кожен з чотирьох IT-гігантів у своїй нинішній формі “володіє значною владою” над економікою та “користувався владою в антимонопольних цілях”.

Так, за словами глави юридичного комітету Джеррольда Надлера, дослідження “не залишає сумнівів” у необхідності вжити заходів для відновлення конкуренції. “За версією конгресменів, Facebook користується монополією у сферах реклами в інтернеті”, – зазначає CNBC з посиланням на доповідь.

Рада антимонопольного підкомітету також звернув увагу на те, що перед тим, як Facebook купила Instagram, остання була швидкорослою компанією. “Це викликає питання про те, чи не купив її Facebook саме для боротьби з конкуренцією”, – наголошує видання.

Що стосується Amazon, то компанія монополізувала владу над продавцями й багатьма зі своїх постачальників. “Частка компанії на ринку США “ймовірно занижена” і становить не 40%, а близько 50%”, – вважають конгресмени.

Монополія Apple, на їхню думку, існує у сфері поширення додатків для девайсів, у чому компанію звинувачував, зокрема, засновник Telegram Павло Дуров. “Google же монополізувала ринки онлайн-пошуку та реклами в пошуковій системі”, – зазначають парламентарії.

У список рекомендацій конгресменів увійшли, зокрема, такі пропозиції: провести “структурний поділ”, щоб позбавити платформи можливості працювати з бізнесом, який від них залежить чи з ними взаємодіє; заборонити їм надавати преференції самим собі; вимагати, щоб платформи зробили свої сервіси “сумісними з мережами конкурентів”; зобов’язати платформи проводити “належні процедури”, перш ніж робити кроки, спрямовані проти конкурентів; встановити стандарт, який дозволить заборонити стратегічні придбання, що знижують рівень конкуренції.

Нагадаємо, ще у червні засновник Telegram Павло Дуров закликав до боротьби з монополією IT-гігантів, які беруть комісії у 30% з кожного продажу цифрових продуктів, запропонувавши встановлювати додатки самостійно або через альтернативні Google Play й Apple Store магазини.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram