Новини
13 Квітня 2022
478

Компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло визначатимуть комісії при органах місцевого самоврядування

Якщо якісь документи втрачені чи знищені, то заявник зможе звернутися до створеної органом місцевого самоврядування комісії

Компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло визначатимуть комісії при органах місцевого самоврядування, повідомила лідер партії “Слуга народу”, народний депутат Олена Шуляк у бліцінтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

Як повідомлялося, згідно з ухваленим у першому читанні законопроєктом №7198, люди, житло яких зруйноване і які зафіксували це в “Дії”, матимуть право отримувати компенсацію не грошима, а квадратними метрами.

“На першому етапі потрібно подати заяву. До такої заяви додаються документи, що підтверджують право на отримання компенсації (наприклад: документ про право власності на житло (якщо відомості про таке право є у Державному реєстрі речових прав, додавати документ не потрібно, потрібно лише зазначити номер у цьому реєстрі). Але якщо є складнощі з поданням документів (наприклад для вимушених переселенців), достатньо обмежитися заявою, а підтверджувальні документи додати пізніше”, — повідомила Шуляк.

Вона наголосила, що якщо якісь документи втрачені чи знищені, то заявник зможе звернутися до створеної органом місцевого самоврядування комісії для сприяння та допомоги у їх відновленні.

Відомості про обстеження пошкодженого майна та оцінку вартості збитків заявник подає лише за бажанням. За умовчанням отримання цієї інформації є сферою відповідальності органів, які опікуються питаннями компенсації.

Згідно із законопроєктом №7198, коли йдеться про компенсацію у вигляді нового житла (якщо відповідний будинок повністю зруйнований або пошкодження настільки значні, що він визнаний таким, що не підлягає відновленню), то на рівні Кабінету Міністрів має бути розроблено відповідну методику, за якою розраховуватимуть вартість квадратного метра житла у певній місцевості й, виходячи з площі зруйнованого житла, розраховуватимуть суму компенсації. У такому разі питаннями розрахування суми компенсації займатимуться спеціально утворені комісії органів місцевого самоврядування.

Коли йдеться про об’єкти, які потребують ремонту, оцінку здійснюватимуть суб’єкти оцінювальної діяльності, які складатимуть відповідні звіти щодо оцінки кожного пошкодженого об’єкта.

“Блок питань, що стосуються оцінки пошкодженого майна та вартості його відновлення, комплексно доопрацьовується спільно з Фондом державного майна з метою напрацювання оптимального механізму, покликаного, з одного боку, максимально прискорити та спростити процедури, а з іншого — отримати максимально об’єктивну та повну інформацію”, — повідомила Шуляк.

Нагадаємо, заступник міністра оборони України Ганна Маляр наголосила на можливості відновлення агресії рф у тих областях, де її наразі вже немає, й з огляду на це відзначила резонність закликів до жителів цих областей, які залишили свої будинки, поки що не повертатися.

Тим часом в областях, де повністю або частково припинилися бойові дії, почали відновлювати інфраструктуру. Області, в яких розпочнуться відновлювальні роботи: Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Чернігівська.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram