Новини
17 Вересня 2024
34

Компанія Rolls-Royce створила унікального робота

Це ультратонкий м’який механізм для обстеження важкодоступних місць

Дослідники з Технологічного центру університету Rolls-Royce спільно з Університетом Ноттінгему розробили ультратонких м’яких роботів. Вони призначені для дослідження, інспекцій і технічного обслуговування вузьких просторів, куди ускладнено доступ іншим інструментам. Сфери застосування — будівництво, електростанції, мости й авіаційні двигуни, повідомляє TechXplore.

Розробка отримала назву TS-robots і має товщину 1,7 мм, що дозволяє проникати у різноманітні шпарини. Так, під час одного з тестів робот успішно пройшов у щілину між ротором і статором генератора.

Її структура нагадує бутерброд: різні шари керуються динамічними еластомерами, які дозволяють їм повзати, лазити, плавати й переходити між твердим та рідким середовищем.

TS-robots можуть розвивати досить значну швидкість і докладати силу, яка у 41 раз перевищує їх вагу. Ця здатність робить дуже ефективною їх кооперацію з іншими дронами для завдань на кшталт перевірок у небезпечному середовищі чи при доставленні товарів.

Автори проєкту збираються далі займатись оптимізацією дизайну роботів і пошуком нових галузей застосування на кшталт аерокосмічної, обслуговування енергостанцій, зокрема виведення з експлуатації ядерних реакторів.

Нагадаємо, Nissan Qashqai встановив рекорд Гіннеса.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram