Новини
15 Грудня 2021
646

Колишня співробітниця SpaceX заявила, що компанія Ілона Маска “наповнена сексизмом”

За її словами керівництво, як правило, ігнорує такі питання

Колишня співробітниця SpaceX Ешлі Косак написала есе, в якому розповіла про неодноразові випадки сексуальних домагань у компанії Ілона Маска. Усі вони залишилися проігноровані HR-менеджерами та керівництвом SpaceX, повідомляє Inc.

Ешлі Косак пропрацювала у SpaceX близько чотирьох років — спочатку стажистом, а потім інженером. Вона стверджує у своєму есе, що культура SpaceX “настільки в жалюгідному та дисфункціональному стані, що єдиним виходом було звільнитися”.

Косак залишила SpaceX у листопаді й наразі працює на Apple. “Я знаю, що SpaceX намагається стати кращою компанією. Я сподіваюся, не лише жінки зрозуміють, наскільки поширена проблема (харасменту, — Ред.), їхні колеги-чоловіки, — зазначила Косак в інтерв’ю CNBC. — Ми можемо продовжити спроби притягти людей до відповідальності”.

Видання також звернулося до Джулії Кроулі-Фаренг, яка стажувалася в SpaceX і також піддавалася сексуальним домаганням на робочому місці. Кроулі-Фаренга подала до суду на SpaceX за дискримінацію 2020 року. За її словами, позов із того часу “був врегульований”. “Людям дійсно важливо знати ці історії, щоб у них була надія на те, що винні відповідають за свої дії”, — зазначила Кроулі-Фаренга.

SpaceX не відповіла на багаторазові запити CNBC.

Косак почала працювати в SpaceX як стажист 2017 року, перш ніж компанія взяла її до штату 2019-го. “Під час стажування інший стажист схопив мене за дупу, поки я мила посуд у будівлі компанії”,— розповіла вона. Косак повідомила про інцидент двом колегам, враховуючи начальника, але “питання не передали до відділу кадрів” і вона продовжила працювати та жити поблизу тих, хто її домагався.

Протягом наступних двох років “незліченна кількість чоловіків” проявляла щодо жінки “сексуалізовану поведінку”. Якось колега-чоловік провів рукою по її сорочці від талії до грудей, співробітниця знову повідомила про це керівництву, й цього разу її запросили до відділу кадрів. “Нічого не було. Ця людина залишилася частиною команди, де я працювала”, — пише Косак.

У 2021 році вона повідомила HR про нові випадки сексизму в SpaceX, зокрема й ті, свідком яких вона була. “Коли під час пандемії нам доводилося працювати з дому, чоловіки з компанії знайшли мій обліковий запис в Instagram і писали мені, щоб запросити на побачення. Один зателефонував о четвертій годині ранку. Інший колега прийшов до мене додому та наполіг на тому, щоб доторкнутися до мене, навіть коли я неодноразово просила, щоб ми не переходили межу робочих відносин”, — зізнається Косак.

За її словами, “нічого не було зроблено” у відповідь на кожен інцидент, про який вона повідомила у відділ кадрів. “Мені сказали, що подібні питання були надто приватними, щоб відкрито обговорювати їх зі злочинцями. Натомість мені сказали, що будуть організовані обов’язкові тренінги для співробітників”, — додає Косак.

Перш ніж покинути компанію, вона зустрілася з президентом SpaceX Гвінн Шотвелл, а також керівником відділу кадрів. “Вони запевнили мене, що ніколи не чули про мій досвід харасмента, й сказали, що топменеджмент не бере участі в обговореннях цих питань у своїх відділах”, — зазначає Косак.

Раніше Investory News писали, що голлівудський актор Кевін Спейсі виплатить творцям “Карткового будиночка” $31 млн через звинувачення в харасменті. Сексуальний скандал поклав кінець акторській кар’єрі Кевіна.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram