Новини
4 Липня 2024
19

Китайські банки виходять з московської біржі

Установи бояться американських санкцій

Фото: Regnum

Великі гравці біржових торгів китайським юанем — китайські банки, які продовжують працювати з росією, — залишають московську біржу, що потрапила під санкції США, пише The Moscow Times з посиланням на біржову статистику.

За останні два тижні на торгах китайською валютою було зафіксовано помітне скорочення середнього розміру угоди: порівняно з травнем цей показник знизився на 14%, до 1,89 млн рублів — найнижчого рівня з лютого 2023 року.

Одночасно різко зріс оборот позабіржового ринку юаня: у червні там було укладено угод на 1,98 трлн рублів — на 27% більше, ніж у травні. При цьому внутрішньоденні обороти тричі били рекорди, перевищуючи планку 200 млрд рублів на день.

Це означає, що потоки юанів, які ллються в росію за продану до Китаю нафту, йдуть з біржового ринку на позабіржовий слідом за доларом і євро, торги якими було зупинено 13 червня.

Учасники ринку з Китаю — головні постачальники юаневої ліквідності — несуть ризики потрапляння під вторинні санкції США, оскільки мосбіржу внесено до SDN-списку американського Мінфіну із забороною на будь-які операції.

У Центробанку уже готуються до сценарію, коли біржові торги юанем доведеться зупинити так само як це сталося з доларом і євро. Найімовірніше, китайські банки поступово згортатимуть операції з московською біржею і Національним кліринговим центром, який також потрапив під санкції.

Нагадаємо, США посилили тиск на китайську Huawei.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram