Новини
4 Червня 2024
117

Китайські банки почали блокувати транзит товарів до рф

Установи турбуються через погрози США ввести вторинні санкції

Фото: Regnum

Китайські банки продовжують ускладнювати життя російським імпортерам: щоб прийняти товар через треті країни, вони вимагають підтверджень, що він піде саме туди, а не у рф. Цим вони руйнують популярну схему проведення платежів за постачання у рф через “дружні” країни, пише Економічна правда.

Служби комплаєнсу одразу кількох китайських банків під час перевірки переказів стали вимагати підтвердження того, що товар, який закуповують за документами бізнесмени з так званих “дружніх” країн – Сербії, Білорусі, Киргизстану і Казахстану, буде доставлено саме в ці країни, розповіли виданню імпортери, які отримали такі запити.

У відправниках, за їхніми словами, Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, популярний у зовнішньоторговельних компаній Zhejiang Chouzhou і навіть невеликі регіональні сільськогосподарські банки, а також створений для роботи із санкційним Іраном Kunlun Bank.

“Через треті країни платять не тільки ті, хто хоче ввезти в росію “жорстко санкційні” вантажі — хоча вони, звісно насамперед — а й імпортери товарів, що не потрапляють під обмеження. Китайські банки з лютого, коли США пригрозили вторинними санкціями всім, хто допомагає росії в обході обмежень, з великою підозрою ставляться до будь-яких російських грошей.

Безпосередньо з росії до Китаю проходить добре чверть платежів, і то незрозуміло, за яким принципом: один і той самий банк вчора міг прийняти платіж за одну партію товару, а сьогодні — відмовити в перерахуванні грошей за точно таку саму партію”, — пише видання із посиланням на великого закупівельника автомобільних запчастин.

Тому багато компаній, які не бажають грати в лотерею, стали користуватися послугами партнерів або платіжних агентів у третіх країнах — це дорожче (плюс 4-6% до ціни). Але тепер і там виникли проблеми.

Як писали раніше Investory News, рф та Китай використовують ШІ для поширення дезінформації.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram