Новини
13 Листопада 2020
1 154

Китай та 14 азійських країн укладуть найбільшу угоду про вільну торгівлю (Оновлено)

Деякі американські компанії й інші транскорпорації можуть опинитися у невигідному становищі

Китай та ще 14 азійських країн укладуть найбільшу угоду про вільну торгівлю у світі. Сторони підпишуть документ на саміті АСЕАН, який пройде 12-15 листопада, повідомляє Bloomberg.

В угоді візьмуть участь держави від Японії до Австралії та Нової Зеландії з сукупним населенням у 2,2 мільярда осіб. “Договір спрямований на зниження торгових мит, зміцнення ланцюжків постачань з використанням уніфікованих правил визначення країни походження товарів, а також систематизацію нових правил електронної торгівлі”, – йдеться у повідомленні.

Видання наголошує, що поява такої угоди між азійськими країнами може поставити у невигідне становище деякі американські компанії та інші транснаціональні корпорації, які знаходяться за межами зони вільної торгівлі.

“Це буде особливо відчутно через підписання у 2017 році президентом Дональдом Трампом меморандуму про вихід Вашингтону з транстихоокеанського партнерства (ТТП), у рамках якого планувалося створити зону вільної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні”, – зазначає Bloomberg.

І наголошує, що після відмови від ТТП Сполучені Штати втратили можливість більш ефективно врівноважувати вплив Китаю, що постійно зростає на своїх сусідів по регіону”, – зазначає Bloomberg.

Оновлено. У результаті після восьмирічних переговорів, у неділю, 15 листопада, в Ханої на саміті Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), що проходив у режимі телемосту, п’ятнадцять країн підписали документ про всебічне регіональне економічне партнерство (ВРЕП), й стали членами найбільшої у світі торгової угоди про вільну торгівлю, що охоплює третину загальносвітового ВВП.

До неї увійшли Китай, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея та Японія, а також 10 країн Південно-Східної Азії – Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни.

Лідери, що брали участь у саміті сподіваються, що угода допоможе підтримати національні економіки, які відчули на собі наслідки пандемії коронавірусу. “У нинішніх обставинах той факт, що після восьми років переговорів ВРЕП підписали, дає промінь надії”, наголосив глава уряду Китаю Лі Кецян, повідомляє ВВС.

У перемовинах також брала участь Індія, проте минулого року вона вийшла з них з побоювань, що від низьких мит постраждають місцеві виробники. Однак учасники ВРЕП підкреслили, що двері для Індії залишаються відчиненими.

За умовами угоди, у найближчі 20 років між її учасниками буде скасовано низку мит на імпортні товари та продукцію, зокрема, у галузі інтелектуальної власності, телекомунікацій, фінансових послуг, інтернет-торгівлі та професійних послуг.

Нагадаємо, раніше агентство Bloomberg передбачало Китаю економічне домінування над США. Як зазначали аналітики, якщо найближчими роками темпи зростання ВВП КНР збережуться на колишньому рівні, то економіка країни, яка посідає друге місце у світі, протягом 10 років обжене США – лідера.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram