Новини
28 Жовтня 2019
1 100

Китай створив інвестфонд на майже $30 мільярдів з фокусом на напівпровідники

Країна хоче покладатися на власні технології

Китай створив другий інвестиційний фонд з фокусом на напівпровідники в розмірі 204 млрд юанів (близько $29 млрд). Інвесторами фонду стали Міністерство фінансів, державні компанії та уряди регіонів, пише TechNode з посиланням на повідомлення National Business Daily.

Чому це важливо: Великі фонди державного капіталу дозволять створити в країні індустрію напівпровідників світового класу. Пекін прагне покладатися на власні технології.

Перший фонд був створений для підтримки проектування і виробництва мікросхем, а також для здійснення угод по злиттю і поглинанню, сказано в повідомленні на сайті Міністерства промисловості та інформаційних технологій (МПІТ) від 2014 р. Міністерство опікає фонд.

Деталі: 27 організацій взяли участь у другому раунді фінансування Китайського національного фонду інтегральних мікросхем. Міністерство фінансів КНР інвестував 22,5 млрд юанів ($3,18 млрд), ставши найбільшим акціонером, зазначено в даних китайської платформи корпоративної інформації Tianyancha.

• Серед інших інвесторів фонду: China Development Bank Capital, державна корпорація China National Tobacco, три найбільші оператори зв’язку та регіональні державні компанії.

• Єдиним приватним акціонером стала San’an Optoelectronics — компанія з виробництва чіпів з міста Сямень. Акції компанії торгуються на біржі в Шанхаї. San’an Optoelectronics інвестувала в фонд 100 млн юанів ($14,15 млн).

• Фонд очолив Дін Веньу — керівник державного виробника чіпів Yangtze Memory. Минулого місяця компанія почала масове виробництво перших китайських 64-шарових 3D NAND флеш-чіпів.

Контекст: У 2014 р. Держрада КНР опублікувала “Національні керівні принципи розвитку індустрії інтегральних мікросхем”. У документі було запропоновано створити спеціальний національний інвестиційний фонд для стимулювання галузі.

• Керівні принципи були спрямовані на підтримку динамізму і креативності в китайських напівпровідникових компаніях і прискорення темпів розвитку всієї індустрії, щоб наздогнати міжнародних лідерів.

• Перший фонд, створений у 2014 р., привернув 138,7 млрд юанів ($19,63 млрд) від Міністерства Фінансів, China Development Bank Capital і ряду держкомпаній.

• За даними Changfeng Securities, перший фонд інвестував у 23 компанії: виробників чіпів, напівпровідникових матеріалів і розробників мікросхем.

Нагадаємо, у третьому кварталі 2019 року економіка Китаю зросла на мінімальні за останні 27 років 6%. В середньому, за інформацією опитуваних аналітиків, ВВП повинен був збільшитися на 6,1%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram