Новини
29 Липня 2021
546

Китай перекреслив блискуче зростання власних компаній

Країна задумала розгромити й ще одну індустрію — компанії у сфері шкільної освіти

Акції компаній, які вийшли на біржу в Гонконгу цьогоріч, подорожчали в середньому лише на 4% проти ціни розміщення, свідчать підрахунки Bloomberg на підставі даних про компанії, які залучили щонайменше $50 млн. В цьому відношенні китайські підприємства програли майже всім в Азії, оскільки таке зростання набагато менше, ніж те, яке показали компанії в Індії, Південній Кореї та навіть у Таїланді.

Скромні результати компаній дуже відрізняються від своїх початкових блискучих успіхів у 2021 році — раніше вони вже встигли залучити майже $33 млрд. Однак подальше зростання перекреслили дії Пекіна, в останні місяці атакуючого власний бізнес з посилення регулювання відразу в низці галузей економіки.

Так, акції китайського стартапу Kuaishou Technology, платформи для публікації коротких відео, торгуються нижче рівня ціни розміщення, хоча це як і раніше найбільша первинна публічна пропозиція цього року. Компанія вийшла на біржу в лютому і залучила $6,2 млрд. Папери й Kuaishou Technology, гідної інтернет-гігантів, таких як Tencent Holdings, на цьому тижні подешевшали на фоні побоювань з приводу можливих обмежень з боку влади.

Не надто вражаючі результати компаній, що торгуються в Гонконгу, різко контрастують з тим, що показують такі ринки, як Індія, де акції компаній, що вийшли на біржу, в цьому році в середньому подорожчали на 50,9%, а також Японія та Південна Корея (плюс 38 і 35,5% в середньому відповідно).

При цьому тепер регуляційна атака торкнулася й сектора освітніх послуг, що посилило розпродажі акцій в материковому Китаї та у Гонконзі. Розвиток ситуації вже призвів не тільки до обвалення акцій, але й до падіння юаня.

Фото: Philippe Lopez/Getty

Як писала раніше агенція, Китай може запропонувати компаніям, що працюють у сфері додаткової шкільної освіти, стати некомерційними організаціями. Це лише частина заходів, які можуть розгромити 100-мільярдну високотехнологічну індустрію освіти в країні. Нова атака порівнянна з ще однією, ширшою кампанією, яка вже ведеться Пекіном проти власної інтернет-індустрії й таких гігантів, як Didi та Alibaba.

Згідно із задуманим перетворенням, компаніям більше не дозволять залучати капітал і виходити на біржу, зазначили співрозмовники Bloomberg. При цьому організації, які пропонують курси зі шкільних предметів, не зможуть бути продані підприємствам, чиї акції торгуються на біржах, а також не зможуть отримувати від них інвестиції. Передбачається і заборона на іноземний капітал.

Місцеві регулятори перестануть видавати дозволи новим фірмам, які пропонують позакласну освіту, і вимагатимуть більшої ретельності в роботі від існуючих онлайн-платформ, стверджують джерела. Заборонять і курси зі шкільних предметів на канікулах і у вихідні. Втім, поки нові правила не опубліковані та можуть змінитися.

Вартість компаній, що працюють у цьому секторі, обвалилася. Акції компанії New Oriental Education & Technology Group 23 липня впали на 41% під час торгів у Гонконгу, а Koolearn Technology Holding — на 28%. Акції TAL Education подешевшали на 47% до відкриття торгів у США, папери Gaotu Techedu втратили половину вартості. Нові заходи, які розробила установа, спеціально заснована минулого місяця як регулятор сектора, можуть перекреслити колишнє колосальне зростання акцій TAL Education Group і Gaotu Techedu Inc.

Як відомо, глобальні інвестори у понеділок, 26 липня, розпродали акції китайських компаній, що котируються на біржах у Шанхаї та Шеньчжені, на суму 12,8 млрд юанів ($2 млрд)

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram