Новини
9 Липня 2021
899

Кількість “єдинорогів” зросла рекордними темпами

У придбання міноритарних часток у компаніях інвестори вклали $292,4 мільярда

У другому кварталі 2021 року у світі стартапів з оцінкою вище $1 млрд стало на 136 більше, повідомляє Financial Times (FT) з посиланням на дані сервісу CB Insights. Цей показник став вищим зафіксованого за весь минулий рік і встановив рекорд.

“Ситуація розвивається так, що за підсумками року стартапи можуть залучити вдвічі більше коштів, ніж у рекордному 2020-му, коли пандемія прискорила приплив капіталу в технологічні компанії”, — пише FT.

У першій половині цього року інвестори вклали у придбання міноритарних часток у компаніях $292,4 млрд, що майже дорівнює сумі, яку було витрачено на це за весь 2020-й.

Драйвером зростання обсягів фінансування стали раунди інвестицій у найбільших “єдинорогів”. На раунди обсягом понад $100 млн довелося майже 60% всього капіталу, залученого в першій половині року. При цьому мова йде лише про 5% від загальної кількості угод.

“Коли компанія, як здається, перемагає, в неї інвестують або хочуть інвестувати великі потоки капіталу», – заявив газеті гендиректор CB Insights Ананд Санвал. За його словами, наразі “є багато капіталу та недостатньо можливостей”.

“Єдинороги” множаться на фоні того, що багаті інвестори звикли платити значні суми за частки в молодих компаніях. При цьому зростання вартості компаній може призвести до підвищеної стурбованості на тему перегріву ринків і стати причиною встановлення цільових показників, яких засновникам стартапів буде складно досягати.

Венчурні капіталісти вказують, що високі оцінки компаній показують вплив таких фірм, як Tiger Global Management, яка наразі створює свій технологічний фонд обсягом $10 млрд. Іншою причиною вони називають те, що ринки добре прийняли технологічні компанії, які провели лістинги останніми декількома роками, особливо Snowflake, що створила платформу для роботи з даними і сервіс короткострокової оренди житла Airbnb.

Раніше Investory News писали, що з початку 2021 року стартапи залучили у всьому світі рекордні $125 млрд. Пандемія сприяла зростанню IT-стартапів — ринок M&A став сильнішим, ніж будь-коли.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram