Новини
18 Лютого 2021
701

Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік

А ще — запланував підвищення пенсій

У середу, 17 лютого, Кабінет міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду (ПФ) на 2021 рік. Загальна сума доходів і видатків запланована у сумі 495,5 млрд грн, повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Зазначається, що власні доходи ПФ (з урахуванням залишку на початок року) складатимуть 327,96 млрд грн, з яких 293,89 млрд грн — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, розподілена на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Фінансування Пенсійного фонду коштами державного бюджету передбачено у сумі 195,32 млрд грн, з яких на сплату єдиного внеску за окремі категорії осіб передбачається 27,98 млрд грн. Ще 167,34 млрд грн — на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок і підвищень, призначених за пенсійними програмами та дефіциту коштів Пенсійного фонду.

Зокрема, 145,26 млрд грн з держбюджету спрямують на пенсійне забезпечення військовослужбовців, виплату пенсій, надбавок і підвищень, призначених за різними пенсійними програмами, 21,72 млрд грн — на покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України, що на 16,73 млрд грн менше, ніж у 2020 році та 360 млн грн — на погашення заборгованості з пенсійних виплат, що фінансуються коштами державного бюджету, за рішенням суду.

У Мінсоцполітики зазначають, що рішення враховує підвищення виплат:

• 65-річним пенсіонерам з січня та грудня у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати (мінімальний розмір пенсії на рівні 40% мінімальної зарплати);

• компенсаційні виплати особам, яким виповнилося 80 років та які досягли 75 років;

• підвищення пенсійних виплат у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму з липня та грудня поточного року;

• проведення перерахунку пенсій згідно із частиною другою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (індексація).

Нагадаємо, минулого року лідерами рейтингу найкращих і найгірших пенсійних систем світу знову стали Данія та Нідерланди. Україна взагалі не потрапила до списку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram