Новини
24 Січня 2019
910

Кабінет міністрів заборонив розміщувати кошти місцевих бюджетів у банках

Місцеві органи влади не зможуть заробляти на банківських відсотках та вимушені будуть вкладати кошти у інфраструктуру

Кабінет міністрів України прийняв рішення до кінця 2019 року заборонити місцевим бюджетам розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти загального фонду. Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 23 січня.

«Кошти, що зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, не працюють на мешканців місцевих громад (у вигляді підтримки, заходів, надання більш якісних послуг),натомість накопичуються та відволікаються на тривалий час бюджетного процесу», – йдеться у пояснювальній записці Міністерства фінансів. Постанова також позбавляє міста можливості отримувати додаткові надходження до місцевих бюджетів у вигляді відсотків з розміщених депозитів. При цьому є можливість вкладати ці кошти у цінні папери, йдеться у супровідних документах до постанови.

За даними Державної казначейської служби, з початку 2018 року місцеві бюджети розмістили на банківських депозитах 18 млрд грн коштів загального фонду та майже 8 млрд грн спецфонду. Ставка за депозитами становила 9-10%.

Багатомільярдні залишки коштів місцевих бюджетів на банківських рахунках завжди викликали критику як з боку уряду в цілому, так і міністерства фінансів зокрема.

Ініціатива Мінфіну викликала жорстку критику з боку представників місцевих органів влади, так як заборона розміщувати кошти на депозитах для уряду означає можливість витрачати їх на власні потреби, перекривати касові розриви бюджету. Тоді як міста місцеві органи влади не зможуть акумулювати кошти на реалізацію великих інфраструктурних проектів. Ці зміни торкнуться й фінансових установ, насамперед, державних банків, у яких міста тримали свої депозити й з якими підписані короткострокові договори.

Під час засідання уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству фінансів та секретаріату Кабінету міністрів доопрацювати та оформити прийняті акти згідно з регламентними вимогами.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram