Новини
13 Листопада 2020
1 037

ІТ-галузь в Україні недоотримала майже $200 мільйонів

Хоча, на думку експертів, дев’ятий рік поспіль експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку 

У 2020 р. українська IT-галузь недоотримала за другий і третій квартали майже $199 млн, свідчать дані дослідження BRDO.

Серед основних причин:

• зменшення попиту на послуги внаслідок фінансових проблем замовників;

• неможливість робітників виконувати обов’язки через захворювання;

• зменшення продуктивності через карантинні обмеження.

“Експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку протягом останніх дев’яти років. Але темп зростання скоротився в другому кварталі та став найнижчим з 2014 р. Показники третього кварталу, за попередніми даними НБУ, свідчать про часткове відновлення темпів зростання експорту”, — зазначають експерти.

Прогнози

В основі оптимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії на обсяг експорту ІТ-послуг обмежиться другим і третім кварталами. В четвертому ж кварталі темпи зростання експорту відновляться до рівня 2016-2019 рр. — 25,8%. У результаті експорт становитиме $1,5 млрд в четвертому кварталі та $5,1 млрд за результатом року. Тобто зросте на 23%.

В основі песимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії буде пролонговано в четвертому кварталі, а тому падіння збережеться і складе 2% до попереднього кварталу. В результаті експорт становитиме $1,2 млрд в четвертому кварталі та $4,6 млрд за результатом року — зросте на 11%.

Реалістичний сценарій: тут буде збережена традиційна для галузі сезонність — 14% приріст до третього кварталу у 2016-2019 рр., але зі зменшувальним коефіцієнтом. У результаті експорт становитиме $1,3 млрд в четвертому кварталі та $4,9 млрд за результатом року — зросте на 19%.

Нагадаємо, українська IT-компанія Archer Software (офіси в Дніпрі, Києві та Нью-Йорку) оголосила про угоду з американською компанією Cprime.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram