Новини
27 Березня 2021
798

Іспанія тестуватиме 4-денний робочий тиждень

У проєкті може взяти участь близько 200 компаній — від 3 до 6 тисяч робітників

Іспанія може стати однією з перших країн світу, яка протестує 4-денний робочий тиждень. Уряд погодився з пропозицією лівої партії Más País провести експеримент і дозволити бізнесу працювати у скороченому режимі. Наразі деталі проєкту ще обговорюються, повідомляє Rusbase.

Видання зазначає, що думка про скорочення робочого тижня набирає популярності по всьому світу — від Нової Зеландії до Німеччини. Її прихильники вважають, що захід допоможе підвищити продуктивність праці, поліпшити психічний стан працівників і навіть перешкоджати зміні клімату.

“Ідея отримала нове значення в умовах пандемії, коли перед людством особливо гостро постали такі проблеми, як добре самопочуття, вигоряння й баланс між роботою та особистим життям”, — йдеться у повідомленні.

Скорочення робочого тижня підтримали ліві партії Іспанії. Ця країна була першою у Західній Європі, яка прийняла 8-годинний робочий день після 44-денного страйку 1919 року, що пройшов у Барселоні. Крім того, Іспанія — одна з країн, де працюють більше годин, ніж у середньому по Європі, однак її не вважають найпродуктивнішою.

Деталі пілотного проєкту ще належить узгодити з урядом. Сама партія пропонує тестувати протягом 3 років, щоб знизити ризики для компаній-учасників.

У перший рік експерименту витрати організації на 4-денний робочий тиждень можуть бути покриті на 100%, у другий — на 50%, у третій — на 33%. За підрахунками партії, у проєкті може взяти участь близько 200 компаній, від 3 тисяч до 6 тисяч робітників.

Єдина обов’язкова умова — справжнє скорочення робочого часу без втрати заробітної плати чи звільнень

Пілотний проєкт може бути запущений вже восени. Це перша національна ініціатива щодо скорочення робочого часу з 1998 року, коли Франція почала переходити на 35-годинний робочий тиждень. Як наслідок, Іспанія буде першою країною, яка проведе випробування такого масштабу, оскільки подібного пілотного проєкту ще не було ніде у світі.

Партія пропонує, щоб експериментом керувала група експертів, серед яких будуть представники уряду, профспілок і бізнес-лобі, які допоможуть проаналізувати результати.

У Más País сподіваються побачити повторення результатів Software Delsol — компанії з півдня Іспанії, яка 2020 року першою в країні запровадила 4-денний робочий тиждень. Як зазначають співробітники, продуктивність їх праці зросла, а вони стали щасливішими.

За словами джерела у міністерстві промисловості Іспанії, перемовини щодо пілотного проєкту знаходяться на початковій стадії. Наразі обговорюються всі нюанси, від вартості до кількості компаній, що братимуть участь і термінів.

До речі, пропозиція зіткнулася з опором у деяких колах. Один з лідерів провідних бізнес-асоціацій країни назвав “безумством” проведення експерименту після найгіршої рецесії в країні з часів громадянської війни в Іспанії 1936-1939 рр. “Для виходу з цієї кризи потрібно працювати більше, а не менше”, — заявив Рікардо Мур з CEOE.

Весь світ уважно стежить за тим, як Іспанія наближається до експерименту. Як зазначив Джо Райл з кампанії 4 Day Week Campaign, він разом зі співробітниками закликає уряди усіх країн взяти приклад Іспанії та перейти на 4-денний робочий тиждень.

І називає скорочення робочого часу давно назрілим. “Очевидно, що те, як ми працюємо, викликає у людей стрес, вигоряння, перевтому й провокує масові проблеми з самопочуттям. 4-денний тиждень добре позначиться на економіці, робочій силі та навколишньому середовищу”, — наголошує Джо Райл.

Раніше Investory News писали, що чотириденка набирає обертів — усе більше компаній світу переходять на скорочений робочий тиждень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram