Новини
19 Жовтня 2021
653

Ісландія стала новим лідером у рейтингу країн з кращими пенсійними системами

“Серйозні недоліки” мають Японія, Індія, Туреччина та Південна Корея

Рейтинг країн з найкращими пенсійними системами Global Pension Index, що складається консалтинговою компанією Mercer і організацією CFA Institute, цього року очолила Ісландія, повідомляє Forbes.

Ісландія була включена до Global Pension Index вперше. Посісти місце лідера рейтингу пенсійній системі країни дозволили “відносно щедра” державна пенсія, а також “ефективно керована та регульована” приватна пенсійна система, яка дозволяє накопичити значні кошти.

Ісландія обійшла Нідерланди, яка посіла друге місце рейтингу. На третій сходинці — Данія. Нідерланди й Данія були на верхівці списку протягом останнього десятиліття.

Країни з першої трійки набрали більше ніж 80 балів. Від 75 до 80 отримали Ізраїль, Норвегія та Австралія. За 65-75 балів набрали Фінляндія, Швеція, Велика Британія, Сінгапур, Швейцарія, Канада, Ірландія, Німеччина, Нова Зеландія та Чилі.

Останнє місце рейтингу посів Таїланд. Разом з цією країною до групи, що набрали 35-50 балів увійшли Аргентина, Філіппіни, Індія, Туреччина, Південна Корея, Мексика та Японія. “Пенсійні системи цих країн мають деякі позитивні якості, а також “серйозні недоліки та/або упущення, якими потрібно зайнятися”, — зазначається у повідомленні.

Україна в рейтингу Global Pension Index не представлена.

Як зазначають автори рейтингу, забезпечення фінансової безпеки пенсіонерів ніколи ще не було настільки важливим завданням, оскільки пенсійні системи всього світу стикаються з наслідками старіння населення.

При цьому виклики пов’язані не тільки з проблемою старіння та наслідками пандемії коронавірусу. Додатково на пенсійні системи тиснуть сповільнене зростання зарплат, історично низькі процентні ставки та знижена прибутковість інвестицій у багатьох видів активів.

Нагадаємо, з 2023 року в Україні почнуть запроваджувати соціальні пакети з накопичувальними пенсіями. Досвід буде поширений на соцпрацівників, вчителів і військових як елемент переходу до повноцінної накопичувальної системи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram