Герої
16 Квітня 2019
4 579

Ірина Мірошник: Ми зможемо вийти на ринок облігацій вже за три роки

Власник і президент групи компаній IMMER Group про фінансові результати, нові проекти, плани з випуску облігацій та особисте

Ірина Мірошник працює у досить не типовій як для жінки сфері – виробництві пакувальних матеріалів. Власник і президент IMMER Group, виручка якої у минулому році склала 90 млн євро, зізнається, що її бізнес розрісся до глобальних масштабів і давно цікавить великих гравців ринку упаковки. Однак пані Мірошник не поспішає приймати пропозиції, бо поки не бачить себе поза компанією.

В ексклюзивному інтерв’ю Investory News вона розповіла про плани виходу на американський ринок, маржинальність бізнесу і умови, за якими компанія зможе випустити облігації вже в найближчому майбутньому.

Що собою зараз представляє IMMER Group? З якими результатами група спрацювала у 2018 році?

IMMER Group залишається флагманом українського ринку. Ба більше — ми входимо до ТОП-15 найбільших європейських виробників гнучкого пакування. Перша десятка — це компанії з мільярдними обертами (Amcor Flexibles, Constantia Flexibles, Mondi Group та ін.), які скуповують менших гравців. Звичайно, хотілось би піднятись вище, але поки що так.
Наразі IMMER Group має два заводи. У лютому ми відсвяткували другу річницю відкриття нашого виробництва в Латвії. Торгові представництва, офіси, склади є в багатьох європейських країнах. Поки що ми не вийшли з торговими представництвами в Африку і США. Але намагаємось продавати через трейдерів продукцію на американський ринок.

Ми маємо можливість вже незабаром вийти на американський ринок

Чи є в планах відкриття представництва в США?

Зараз ми на етапі налагодження продажів. Адже цей ринок відкрили для неєвропейських компаній зовсім нещодавно завдяки політиці президента Трампа. Тому маємо можливість вже незабаром вийти на цей ринок.

Повернемось до фінансових результатів.

Минулого року виручка Групи склала близько 90 млн євро. Ще немає кінцевих результатів, будуть трохи пізніше. Чи відповідає це нашим очікуванням? Відверто кажучи, ми розраховували заробити дещо більше — мільйонів на двадцять. Не вийшло. Але ми вже проаналізували причини, зробили висновки та скоригували стратегію. І знаєте — я навіть рада, що так вийшло. Бо це дало кожному співробітнику компанії (а їх у нас понад 1200), від робітників до менеджменту, можливість змінити своє ставлення до роботи.


•••

Минулого року виручка IMMER Group склала близько 90 млн євро

•••


Що саме змінилось?

По-перше, команда. Ми істотно оновили керівний склад компанії.

По-друге, ми боремося з бюрократією. У нас велике підприємство з багатою історією, тож деякі процеси існують дуже довго та потребують кардинального оновлення. Маємо змінюватись всі, адже без змін немає розвитку. Вже близько півроку ми ведемо докорінну перебудову у всіх підрозділах.

Впевнена, що це дасть очікувані результати.

Крім того, почали впровадження ERP-системи, а це довготривалий процес. 

Скільки ви інвестували в нове виробництво у Латвії? Що за цей час змінилось? І чи вдалось збільшити об’єми виробництва?

Ми інвестували 5,7 млн євро. Здебільшого це наші особисті інвестиції, ще частка – кредит банку та гарантії латвійського державного бюро з інвестицій.

Насправді, ми сконцентрувалися на балтійському ринку, оскільки історично ми там були присутні давно, але працювали через торгове представництво. На жаль, результати були невтішні. Щоб ви розуміли, у нас був сумний рекорд – на узгодження нового дизайну етикетки з клієнтом у нас пішло 6 місяців. Це дууууже довго. Тому вирішили створити у Латвії дизайнерську компанію та власне виробництво.

Сьогодні IMMER Digital працює на Німеччину, Велику Британію, балтійський і скандинавський ринки. За минулий рік продажі латвійської компанії виросли вдвічі та склали 3,7 млн євро. Цього року за планом очікуємо збільшення ще мінімум вдвічі.

Які ринки для вас є ключовими та найбільш прибутковими?

Звичайно ж, український ринок для нас є ключовим. Адже ми тут живемо, працюємо. І багато в чому задаємо стандарти для всієї галузі. Але на нашому ринку є велика проблема. Кілька років тому скасовували усі технологічні норми та обов’язкову сертифікацію для упаковки, а зі стандартами ЄС ще не гармонізувались.

Фактично у нас сьогодні “Гуляйполе” всюди — не тільки в упаковці, а й у молочній продукції, цукерках тощо. Є лише добровільна сертифікація, якою займається наша компанія, а також великі продуктові лідери на кшталт Nestle, JDE, Coca-Cola, ROSHEN, Чумак, МХП та інших.

В Україну сьогодні дозволено ввозити всі хімічні речовини, крім якогось одного гербіциду, який заборонили до ввозу лише кілька місяців тому (і то — після скандалу, коли влітку 2018 року із-за розпилення гербіцидів на полях загинув повністю урожай та постраждали люди).

Тому паралельно ми працюємо з міністерствами, депутатами, різноманітними бізнес-асоціаціями, аби якось структурувати, що можна, а що ні, та закріпити це законодавчо. Пишемо, пропонуємо, просимо розглянути — а наші напрацювання згодом зникають.

Хто зацікавлений в тому, щоб не скасовувати заборону на шкідливі речовини?

Розкажу на прикладі. У нас є клієнт, якому ми запропонували пакування із сертифікованого матеріалу, адже його продукція потребувала саме захищеного від шкідливих речовин матеріалу. Але він відповів, що йому все одно, який там матеріал — аби було дешевше.

Або взяти ресторани. Вони зазвичай не надто охоче йдуть на сертифікацію за системою якості HACCP. Адже їм після проходження сертифікації вже не можна буде працювати з продуктами невідомого походження. А це, як ви розумієте, не дуже вигідно

Наша біда в ментальності — багатьом хочеться зекономити та не платити податки. Але є й хороша новина. Сучасна молодь вже не хоче жити за старими правилами, вона хоче змінювати середовище навколо себе в кращу сторону.

Середня маржинальність нашого бізнесу – 15-16% EBITDA. Бували часи, коли цей показник досягав 25% EBITDA

Повертаючись до ринків, які вам цікаві, крім українського, які ще?

Історично наш ринок — це країни колишнього СНД. Ми там присутні, працюємо з нашими постійними партнерами. Але сьогодні на цьому ринку є певні обмеження.

Інші важливі для нас ринки — це країни Балтії, Німеччина, Франція, країни Скандинавії, Молдова, Казахстан, Чехія, Азербайджан, Грузія, Румунія, Болгарія.

Як я вже казала — в проекті ринок США. Маю надію, що він “вистрелить”. Польща для нас — не ринок, адже там багато місцевих конверторів.

Які із сегментів ринку найбільш прибуткові?
Прибутковий ринок — це там, де невеликі замовлення і невеликі клієнти. З великими клієнтами і замовленнями великого прибутку немає, є оборот і дохід. Але й це добре.

Прибутковим сегментом є хімія, адже там зазвичай особливі вимоги до упаковки з точки зору технології, і не всі можуть виконати такі замовлення. Також більш-менш нормальна маржинальність у сегменті майонезів. І вже давно не відрізняється прибутковістю кондитерський сегмент.

Яка середня маржинальність вашого бізнесу?
Середня — це 15-16% EBITDA. Бували часи, коли маржинальність досягала 25% EBITDA, але це коли були нові види матеріалів, нові ринки. В принципі, і зараз такі випадки є.

А яка сировинна складова?

50-55%. А я хочу, щоб це було 30%.


•••

Інвестиції в станцію рекуперації розчинників склали 5,6 млн євро

•••


На території заводу IMMER Ukrplastic з’явилася нова установка. Можете детально розказати що це і скільки коштувало компанії?

Це жах! (сміється). Насправді це сучасна станція рекуперації розчинників. Це складний технологічний проект, де об’єднані всі види виробництва — причому безвідходного. Аналогів в Україні наразі немає. Його реалізація тривала понад три з половиною років. Самі лише пусконалагоджувальні роботи тривали 18 місяців, а інвестиції в проект склали 5,6 млн євро.

Наша станція піднімає екологічну безпеку та ефективність виробництва на новий рівень. Повністю автоматизована система виключає викид легких органічних сполук у навколишнє середовище і дає можливість потворного використання сировини в тому ж технологічному процесі. Рівень очищення викидів відповідає не лише українським, але й більш вимогливим європейським стандартам.

Нам постійно пропонують продати компанію. Ще й 5-10 років тому пропонували. Остання пропозиція була буквально кілька тижнів тому, коли ми зустрічались з представниками однієї з великих європейських компаній.

Ви сказали, що на європейському ринку в ТОП-10 представлені компанії, які скуповують менших гравців. Чи були такі пропозиції для IMMER Group?

Постійно пропонують. Ще й 5-10 років тому пропонували. Остання пропозиція була буквально кілька тижнів тому, коли ми зустрічались з представниками однієї з великих європейських компаній.

Не хочете продавати бізнес?

Я поки ще не готова продавати. Мені все подобається. Якщо ми захочемо збільшити продажі, краще замінити наш кредитний портфель на випуск облігацій.

А як мені виповниться років 70, може я й захочу поїхати кудись зимувати в теплі краї. Поки я собі це не уявляю.

Все ж залежить від суми. Скільки вам пропонували?

Пропонували багато, але мені мало. Адже що таке гроші? Це або йти в політику (а я себе точно там не бачу), або інвестувати в іншу сферу (теж поки не бачу сенсу), або їхати дивитись світ – а я і так постійно дивлюсь. Я не була хіба що в Австралії, Латинській Америці та Північній Кореї.

А бізнес “для душі”?

Моя душа тут. Чого її десь ще шукати? Я ж не найманий робітник.

Хто ваші основні замовники? З якими міжнародними брендами працюєте?

Nestle, Coca-Cola, ROSHEN, “Чумак”, Mondelez, Procter&Gamble, Henkel, Danone, “Еконія” – їх дуже багато. Ми працюємо з тими клієнтами, які “слідкують за собою” – тобто за якістю своєї продукції. Конкурувати з тими, хто готовий брати неякісну й несертифіковану сировину для виробництва упаковки, але давати нижчі ціни, ми не будемо.

Рік назад IFC анонсувала виділення ПАТ “Укрпластик” фінансування у розмірі понад €30 млн. На що були направлені ці кошти?

Фінансування IFC було направлено на довгострокове рефінансування кредитів, а також запуск виробництва дружніх до навколишнього середовища матеріалів для виготовлення упаковки й спеціальної біорозкладної плівки, що використовується агробізнесом для мульчування ґрунту. На сьогоднішній день в Україні така продукція не має промислових аналогів.


•••

За період з 2017 року і 6 місяців 2018 року об’єм інвестицій в R&D склав 1,8 млн євро

•••


Який об’єм інвестицій направляєте на інновації?

За період з 2017 року і 6 місяців 2018 року об’єм інвестицій в R&D склав 1,8 млн євро. Ще 2 млн євро за той же період – це інвестиції в технічне переоснащення і матеріальні активи.

Як вас сприймають як жінку-керівника в такому нежіночому бізнесі?

Я вже так звикла в цій ролі… Ніколи не було проблем. Важніше всього – це донести своє бачення всередині компанії, це для мене складно.

Які особисті якості допомагають вам у бізнесі?

В якийсь момент я зрозуміла, що бути доброю – це неправильно. Доброта – це добре, коли в тебе нічого немає за душею, коли немає відповідальності. У Карла Лагерфельда була чудова цитата: “Моя мама казала: “Ніколи не жертвуй собою заради інших”. З роками я зрозумів, у чому глибокий сенс цієї фрази: якщо ви жертвуєте собою до кінця, від вас нічого не залишиться. Економлячи себе, свою енергію, ви здатні віддавати трішечки, але багатьом. Тим, хто потребуватиме вас завтра. І після. Віддавши себе без залишку, ви спустошитесь. І потім, не всім же судилося народитися матір’ю Терезою”.

Мій чоловік казав, що ніколи не бачив такої працездатної людини, як я. Можливо, ця якість мені і допомагає. Часто я довіряю своїй інтуїції. Якщо навчитись нею користуватись, можна правильно застосовувати в бізнесі.

Як проходить традиційний день керівника міжнародної компанії?

Підйом о 7:30, кава – і на роботу до самого вечора. Першу частину дня я проводжу на заводі, вирішую стратегічні задачі, далі – зустрічі. О 23:00 я повертаюсь додому.

В якийсь момент я зрозуміла, що бути доброю – це неправильно. Доброта – це добре, коли в тебе нічого немає за душею, коли немає відповідальності

Чи вдається утримувати work-life баланс?

Я прекрасно розумію, що потрібно розділяти сім’ю, відпочинок і роботу. Бо якщо весь час працювати, не вистачить енергії. Потрібна “перезарядка”.

Де черпаєте енергію?

Мені потрібен час для себе. Я можу медитувати, читати, але так, щоб я була в цей час одна. Спорт, СПА, всілякі “жіночі” радощі – теж джерело енергії. Зустріч з доньками, які нині живуть і працюють в Англії – ще одна велика радість для мене.

Ви багато часу приділяєте соцмережам. Що дає вам віртуальне спілкування? Чи допомагає у роботі?

Для мене це спосіб комунікації з великою кількістю людей, з якими я навряд чи колись зустрінусь. Соцмережі – це простір, де не існує віку, часу, ранжирування за статусом. Я пишу, що мені цікаво, обговорюю теми, які цікавлять саме мене. Іноді хтось допомагає по певних питаннях.

Які задачі поставили на 2019 рік?

Маю завершити зміни в компанії, аби була можливість вирости ще більше. Для цього потрібно передати мої знання і повноваження всім у компанії для того, щоб у всіх була повна картина бачення процесу. Також хочу довести до кінця справу з технічними регламентами продукції, яка виробляється в Україні, та, відповідно, поступає в Україну.

На яку динаміку розраховуєте?

Якщо буде +10%/+10%/+10% росту продажів, ми зможемо вийти на ринок облігацій з нормальною ставкою.

Нормальна ставка – це скільки?

0,5% річних.

Коли плануєте вийти на ринок облігацій?

Роки через три. Поки що потрібно рости.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram