Новини
20 Серпня 2021
580

Інвестняні отримали 26 заявок на $1,7 мільярда

Лідирують промислова та аграрна переробка

Інвестори подали 26 заявок на отримання державної підтримки інвестиційних проєктів на суму $1,7 млрд відповідно до Закону “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями”. Про це пише Delo.ua з посиланням на інтерв’ю з виконавчим директором UkraineInvest Сергієм Цівкачем.

У липні Цівкач зазначав, що UkraineInvest отримав 23 заявки на інвестпроєкти від потенційних інвесторів на загальну суму $1,35 млрд. Він додав, що влітку бізнес-активність не така висока і багато інвесторів очікували ухвалення всіх підзаконних актів за законом про “інвестнянь”. Останній з документів був ухвалений 11 серпня.

“У нас два “чемпіони”: промислова переробка та агропереробка. Обидва напрямки підпадають під одну сферу економіки — “переробна галузь”. З виробництва/переробної промисловості наразі у нас в роботі 9 проєктів на загальну суму $516 млн. Ще 9 проєктів, але вже на суму $534 млн, — це агропереробка. Логістика — 5 проєктів на суму $531 млн, решта — транспорт і туризм на $38 млн”, — уточнив Цівкач.

Однак виконавчий директор UkraineInvest уточнив, що до цього списку не потрапили великі проєкти, наприклад, з видобутку залізної руди. Це пов’язано з тим, що такі проєкти можуть бути на загальну суму більше ніж $1 млрд і їх розглядають окремо.

Що ж стосується напрямків, за якими в UkraineInvest хотіли б бачити більше заявок, то Цівкач виділив R&D (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи), які також підпадають під дію закону про “інвестнянь”.

“Тільки нещодавно ми розмовляли з представником українського бізнесу зі сфери IT і кібербезпеки. Говорили про те, що було б цікаво почати такий проєкт. Ще один проєкт, який може потрапити під нашу програму, — це американський університет American University Kyiv, що будується зараз у Києві. Попередньо там інвестицій більше ніж $20 млн. Таких проєктів ми б теж хотіли бачити більше, бо це сприяє розвитку науки, інновацій, створює стійке покоління професіоналів у нашій країні”, — підкреслив він.

Як писали раніше Investory News, президент України Володимир Зеленський підписав закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів, що передбачають надання пільг у межах спеціального режиму для інвесторів, що вклали від €20 млн. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram