Бiзнес
5 Березня 2021
2 316

Інвестиції в life style: Скільки українки готові витрачати на особисті потреби

Investory News дізнавалися, як сучасні жінки піклуються про своє здоров’я, красу та душевну рівновагу

Інвестиції — це не тільки про збереження коштів і примноження капіталу. Інвестиції — це ще й про здоровий спосіб життя. Те, скільки кожен з нас готовий витрачати на особисті потреби. Зокрема — на здоров’я, красу та навіть психологічний стан.

Investory News поспілкувалися з представницями прекрасної половини, які розповіли — скільки грошей витрачають тільки на себе.

Спорт і сила

Якщо раніше побачити жінку (або чоловіка), що займаються спортом було рідкістю, то наразі активний спосіб життя — це норма, а точніше — life style. Таку думку підтверджує й засновник Health is Wealth, health coach, нутриціолог, біолог, спортсмен — любитель, марафонець, плавець на довгі дистанції Оксана Соколова. За її словами українки все частіше займаються спортом — танцями, стретчингом, йогою або груповими заняттями.

Наразі інформаційні простори надають змогу черпати знання з різних джерел, тому жінки не просто переймаються питаннями схуднення, вони підходять до проблеми глобальніше — турбуються про свій загальний стан організму. Тут головне постійний підхід, а не тимчасовий. Бо тільки регулярна робота над собою допоможе досягти бажаного результату та успіху.

За словами пані Оксани, наразі у тренді заняття спортом у невеличких фітнес-клубах з однією залою для групових занять. Інфраструктура розвивається, і як правило — попит породжує пропозицію. “Зрештою рано, чи пізно жінки, які проходять повз — заходять і розпочинають заняття”, — зазначає експерт.

Найголовніше тут не тільки бажання, а ще й — ціна. У середньому такий вид спортивної діяльності обходиться в 1-2 тис. грн. Серед інших популярних напрямків — кросфіт, йога або стретчинг. Про ці види спорту Investory News розповіла СЕО Центральної компанії Висоцький Консалтинг Катерина Балановська.

На фото: СЕО Центральної компанії Висоцький Консалтинг Катерина Балановська (ліворуч)

Раніше пані Катерина більше уваги приділяла кількості пройдених кроків за день та харчуванню. Наразі вирішила змінити ситуацію, акцентуючись на регулярних тренуваннях — три рази на тиждень. “Двічі займаюся кросфітом. Такі інтенсивні навантаження допомагають швидко привести тіло в тонус, а ще — вони тренують витривалість. Третій вид — йога або стретчинг. Зазвичай обираю орієнтуючись на робочий розклад”, — розповідає вона.

Зі щомісячних витрат на спорт — оплата тренера 350 грн/заняття, а це близько 2,8 тис. грн на місяць. “Абонемент у спортзал я придбала річний, спеціальний спортивний одяг теж не купляю щомісячно”, — додає пані Катерина.

Кайтсерфінг, вейкбординг і серфінг, лижі, сноукайтинг, ролики та велосипед. Це не просто перелік видів активної діяльності. Це те, чим живе наступна героїня — власник туроператора преміального сегмента Zabugor Дар’я Артеменко.

“Я мама трьох діток, вся наша родина надзвичайно спортивна та активна. Спорт (а ще подорожі) дають нам заряд позитивних емоцій. Багато разів ловила себе на думці, що після триденного катання на “вейку” чи “кайті” відчувається легкість, свобода, енергія творити й жити”, — ділиться пані Дар’я. І додає, що для гармонії та внутрішньої рівноваги обирає йогу.

Оскільки родина Артеменко займається спортом професійно, то найвитратнішою частиною є придбання та оновлення спортивного спорядження для всіх — від $3 тис. на одну особу. Якщо говорити про літо, то вартість сета на вейкборді, наприклад, коливається в межах 300-350 грн за 30 хв.

На фото: власник туроператора преміального сегмента Zabugor Дар’я Артеменко

Окрім задоволення спорт приносить жінкам ще й розуміння того, як можна перемагати життєві складнощі, а головне — особисті страхи. “У лютому я почала двічі на тиждень займатися бойовими мистецтвами, — розповідає власник і керівник консалтинг агенції бізнес допомоги медичним закладам “Здорові комунікації” Наталія Тулінова. — Кунг фу та карате — це не лише про перевагу над супротивником, це про перевагу над своїм безсиллям або характером”.  Що стосується витратної частини, то наразі такі тренування коштують в середньому 3 тис. грн за десять занять.

А от на думку СЕО в Консалтинговій Агенції “Lighthouse”, БФ “Матриця” та креативного редактора журналу CosmoLady Катерини Кравченко, важливо обирати спорт, який відповідає рисам характеру людини.

“Для мене зазвичай це заняття у спортивній залі з рівномірним навантаженням на усі м’язи для підтримки тонусу та форми й періодичні сесії з кікбоксингу. Проте, більше задоволення я отримую від загартовування. Шість років регулярно щонеділі відвідую баню на Дніпрі з постійним зануренням у річку. Відчуття таке, немов народжуєшся на цей світ знову та знову. Така собі шоко-терпія”, — ділиться пані Катерина.

І додає, що спортивна зала з персональним тренером їй обходиться у 3 тис. грн на місяць, так само витрачає й на баню.

Ми — те, що ми їмо

Одного спорту для здорового організму замало. Важливо ще й правильно харчуватися. Наразі українки віддають перевагу традиційній кухні. Веганство та сироїдство не так популярні. А от те, що жінки все частіше перестають їсти м’ясо — дійсно тренд. “Це відбувається не тому, що модно. Просто настає час і людям цей процес перестає подобатися, — пояснює Оксана Соколова. — Вони починають шукати інший білок: рибу, яйця чи морепродукти. Роблять акцент на овочах”.

На фото: засновник Health is Wealth, health coach, нутриціолог, біолог, спортсмен Оксана Соколова

Так, наприклад Катерина Балановська за останніх пів року зменшила кількість вживаного м’яса та загалом тваринних жирів. Близько п’яти років взагалі не вживає м’яса Наталія Тулінова. “Я споживаю рибу, яйця, а от м’ясо — психологічно не сприймаю. Я стала на бік тварин, які не можуть себе захистити. І цей вибір зі мною точно надовго! Паралельно відчуваю спокій, радість, не хочеться метушні та стресу”, — розповідає вона.

А от Катерина Кравченко живе за іншим правилом — їсти те, що хочеш і коли хочеш, але за однієї умови — ретельно дослухатися до свого тіла, яке завжди підкаже чого саме йому не вистачає. “Для прикладу, іноді дуже хочеться лимонів, або капусти, або цибулі, горіхів. Наше тіло дуже розумне та знає, що йому потрібно для балансу. Я ніколи не зверталася до дієтологів, не харчувалася регулярно, чи за графіком, бо це категорично мені не підходить. Почуваю себе втомленою від цього. Моя золота формула: “захотіла — поїла й трішки не доїла”, — ділиться пані Катерина.

Щодо дієтологів — свого часу Дар’ї Артеменко з допомогою фахівця такого напрямку вдалося позбутися алергії. Уже чотири роки вона не їсть молочних продуктів, обмежує вживання глютену, цукру та дріжджів. “До такого стилю я дійшла через проблеми з алергією, яку я не могла вилікувати протягом тривалого часу. Якось познайомилася на Кіпрі з чудовим дієтологам і алергологом. Ми відкоригували харчування та я позбулася усіх проблем”, — розповідає Дар’я.

Двотижневий курс раз на рік під наглядом дієтологів проходить і Наталія Тулінова. “Такий спеціаліст коштує 400 грн за консультацію. Я купую зазвичай першу та за результатами схуднення, тобто — 800 грн“, — ділиться пані Наталія. А ще — раз на 3 роки вона голодує під наглядом лікарів. В Україні це коштує приблизно 15 тис. грн, а за кордоном, зокрема у Німеччині — 1,4 тис. за 10 днів.

Краса та внутрішня гармонія

Усі жінки, з якими спілкували Investory News одностайно відповіли, що систематично проходять курс масажу. Так, Катерина Кравченко робить це двічі на рік. “Без такої процедури ніяк. По-перше — це коригування й тонус м’язового корсета, по-друге — тактильність і релакс, яких багатьом не вистачає в сьогоденні. Середня ціна курсу 6 тис. грн“, — зазначає вона.

Купує курс з масажу й Наталія Тулінова. “Чому саме курс? Тому що це гарантія — все буде пройдено”, — пояснює вона. Щодо вартості — близько 4,2 тис. грн за 10 сеансів. Наразі 2-3 рази на тиждень відвідує масажиста й Катерина Балановська. На місяць такі процедури обходяться їй близько 7 тис. грн.

А от Дар’я Артеменко віддає перевагу “хіромасажу” — поєднанню класичних європейських і китайських масажних технік. “Мені він схожий на лімфодренажний масаж, який не просто омолоджує та оздоровлює, а ще й покращує емоційний стан, гармонізує тіло та обличчя. У моєму ритмі життя це чарівна паличка”, — ділиться пані Дар’я. І додає, оскільки робить хіромасаж регулярно, то один сеанс обходиться від 800 до 1 тис. грн.

Що стосується косметологічних процедур, тут все навпаки — наші співбесідниці такими послугами майже не користуються. Наприклад Катерина Кравченко розповідає, що до косметологів за все життя зверталася разів 10 — догляд за обличчям, маски, очищення шкіри. Один раз вона навіть спробувала плазмоліфтинг. “Процедура (3,7 тис. грн) сподобалася, дійсно активує усі процеси в шкірі й обличчя сяє молодістю та здоров’ям. Більш того — ніякої хімії тут не передбачається, виключно своя кров та плазма”, — розповідає вона.

А ще попереджає й про небезпеку косметологічних процедур. “Одного разу робила ботокс в лобну частину обличчя. Більше ніколи такої помилки не допущу. Рахувала дні до того моменту допоки “відпустить”, — ділиться досвідом пані Катерина. І додає, що таке “задоволення” їй вартувало 5 тис. грн.

На фото: СЕО в Консалтинговій Агенції “Lighthouse”, БФ “Матриця” та креативний редактор журналу CosmoLady Катерина Кравченко

Окрім краси зовнішньої важливу роль у житті кожної жінки відіграє і краса внутрішня. Щоб досягти гармонії з собою, українки звертаються до духовних наставників і різноманітних практик.

Наприклад Наталія Тулінова для душевного спокою обрала місце, яке відвідує з дитинства — церкву. “Мої діти ходять до недільної школи, а я час від часу на служби, а іноді й відвідую паломницькі подорожі та беру участь у благодійних проєктах. Але найбільш заспокійливо на мене діє проведення часу з родиною не вдома, а під час подорожей”, — розповідає вона.

Катерина Балановська раніше користувалася технікою прослуховування афірмацій. Наразі ж активно намагається слухати та чути себе. А ще — пише списки бажань. “Описую ідеальні картини — чого я хочу досягти. Вже майже п’ять років кожен вечір перед сном дякую за прекрасний день і налаштовую себе, що завтра буде ще кращий”, — ділиться власним секретом пані Катерина.

Про різноманітні практики розповідає і Катерина Кравченко, яка до речі, за фахом психолог. Понад 17 років особистої терапії, розстановок за Хеллінгером, шаманізму, системного моделювання, переосмислень і перероджень. “Але головний секрет душевної рівноваги — це усвідомлено розшукати в собі відчуття безумовного щастя. Йти до цілей щасливою куди приємніше, аніж мріяти про те, що десь, колись все буде добре”, — пояснює пані Катерина.

І додає, що інша панацея для рівноваги — це природа, адже земля дає людям усе, що потрібно, взаємодіє з ними та насичує енергією. “Тому той, хто постійно з нею комунікує — більш просвітлений, а люди з мегаполісів — втомлені, виснажені та часто знеструмлені”, — пояснює вона.

До речі, сеанс гарного парапсихолога коштує в середньому 1,3 тис. грн. “І це те на чому категорично не можна економити”, — наголошує пані Катерина.

Інвестиції у навчання

І наостанок, чимало коштів українські жінки беззаперечно віддають на самоосвіту. За словами Катерини Кравченко, основна їжа для мозку — це книжки. Її бібліотека нараховує їх понад тисячу. І щомісяця пані Катерина може витрачати тільки на книжки від 500 до 1,5 тис. грн. “Якщо це курси або семінари, то суми буває доходять і до 30 тис. грн“, — зазначає вона.

На фото: власник і керівник консалтинг агенції бізнес допомоги медичним закладам “Здорові комунікації” Наталія Тулінова

Своєю чергою Наталія Тулінова зазначає, окрім того, що постійно навчається чомусь новому, ще й сама проводить тренінги для лікарів та управлінців з медицини, які присвячені менеджменту, маркетингу та сервісу у закладах. “Часто уявляю себе професоркою університету, де я викладаю”, — ділиться пані Наталія.

За її словами тренінгові програми наразі коштують від 5 до 12 тис. грн, залежно від рівня тренера й тривалості навчання.

Для Катерини Балановської навчання — це частина професійного життя. “Я постійно прокачую себе дивлячись курси, тренінги та читаю бізнес-літературу. І навіть маю індивідуальний план з навчання на рік. Із загального саморозвитку — полюбляю ходити на творчі курси. Ось через декілька тижнів вже запланувала відвідувати курс з живопису”, — розповідає вона.

У регулярному навчальному процесі постійно перебуває і Дар’я Артеменко. Наразі вона проходить курс, що пов’язаний з бізнес-процесами, паралельно підсилює знання з англійської мови, які обходяться у 900 грн за три рази на тиждень. “Гарна освіта це найголовніша інвестиція. Так, процес коштує дорого, але це найкращий внесок у себе та у свій бізнес”, — наголошує пані Дар’я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram