Новини
4 Червня 2024
101

Інфляція в Туреччині злетіла до 75,45%

Влада очікує показник у 38% до кінця року

Споживча інфляція (індекс CPI) у Туреччині у травні прискорилася до 75,45% на рік проти 69,8% у квітні, йдеться у звіті Інституту статистики Туреччини.

Травневий показник виявився максимальним з листопада 2022 року, коли зростання споживчих цін становило 84,4%.
Щомісячне зростання цін також прискорилося і досягло 3,4%.

Обидва показники перевершили середні прогнози економістів, пише Bloomberg.

За даними Міжнародного валютного фонду, влада очікує, що інфляція в Туреччині до кінця року становитиме 38%, що, як і раніше, залишить країну шостою за темпами інфляції у світі.

“Гірше позаду”, — заявив міністр фінансів Туреччини Мехмет Шимшек після публікації даних.

Постійне зниження інфляції, сказав він, розпочнеться у червні, і до кінця третього кварталу вона, “ймовірно, виявиться нижчою за 50%”.

За його словами, ринок прогнозує дефляцію. Очікується, що річна інфляція становитиме 33,2% через 12 місяців та 21,3% через 24 місяці.

13 травня влада Туреччини оголосила про трирічний план економії державних витрат. Заходи передбачатимуть численні скорочення бюджету “для всієї державної служби”, деякі з яких потребуватимуть внесення законодавчих змін до парламенту.

Показник виробничої активності, який відділяє зростання від падіння, складений Стамбульською промисловою палатою та S&P Global, впав нижче за 50.

Згідно зі звітом, опублікованим у понеділок, у травні витрати на ресурси й ціни на продукцію в Туреччині зростали “набагато слабшими темпами”, ніж попереднього місяця.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої травні зросли до 70,1% у річному обчисленні порівняно з 68,5% у попередньому місяці.

Річний базовий індекс споживчих цін, який виключає волатильні статті, такі як енергоносії та продукти харчування, становив 75%, знизившись із 75,8% у квітні.

Інфляція у сфері послуг залишалася високою: ціни у ресторанах та готелях зросли більш ніж на 5,5% у місячному вирахуванні.
До кінця 2024 року інфляція очікувалася на рівні 36%.

Нагадаємо, МВФ прогнозує зростання економіки Китаю у 2024 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram