Новини
31 Жовтня 2022
357

Інфляційний рекорд досягнуто у єврозоні

Нинішній показник більш ніж уп’ятеро перевищує цільовий показник ЄЦБ

Споживчі ціни в єврозоні у жовтні зросли на 10,7% у річному вираженні. У такий спосіб інфляція прискорилася проти 9,9% у вересні та знову оновила максимум з початку ведення розрахунків, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу, пише Інтерфакс-Україна.

Аналітики очікували меншого зростання — на 10,2%. Нинішній рівень інфляції більш ніж уп’ятеро перевищує цільовий показник Європейського центрального банку (ЄЦБ), який становить 2%.

Вартість енергоресурсів злетіла на 41,9% (у вересні — на 40,7%). Харчові продукти, алкоголь та тютюн подорожчали на 13,1% (на 11,8%), промислові товари — на 6% (на 5,5%), послуги — на 4,4% (на 4,3%).

Споживчі ціни без урахування харчів та енергоносіїв (індекс CPI Core) цього місяця збільшилися на 5% у річному вираженні проти зростання на 4,8% у вересні.

Зростання споживчих цін у єврозоні в жовтні становило 1,5% щодо попереднього місяця. У вересні цей показник зріс на 1,2%.

Найнижча інфляція була зафіксована у Франції (7,1% у річному вираженні), Іспанії (7,3%), Мальті (7,5%), Фінляндії (8,3%) і Кіпрі (8,6 %). Найбільш значне зростання цін відбулося в Естонії (22,2%), Литві (22%) та Латвії (21,8%).

Нагадаємо, зарплати українців цьогоріч скоротяться на чверть.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram