Новини
8 Листопада 2021
575

Імпорт електроенергії з Білорусі до України почав зростати

Середньодобове споживання за період з 25 до 31 жовтня становило 432,3 тисяч МВт·год

Імпорт електроенергії з Білорусі у понеділок, 8 листопада, зріс до 400 МВт·год, свідчать дані оператора енергосистеми України НЕК “Укренерго”.

Згідно з даними ENTSO-E, імпорт у такому обсязі заявлений у понеділок на всі години доби, за винятком останньої. Таким чином Україна може отримати протягом доби 9200 МВт·год білоруської електроенергії, що відповідає орієнтовно 2% добового споживання, пише Інтерфакс-Україна.

Як свідчать дані НЕК “Укренерго”, середньодобове споживання за період з 25 до 31 жовтня становило 432,3 тис. МВт·год.

За результатами добових аукціонів з розподілу міждержавних перерізів на 8 листопада, із запропонованих системним оператором 885 МВт перетину потужність 475 МВт на кожну годину доби викупило ТОВ “ЕРУ Трейдинг”, ще 400 МВт — “ТЕТ груп” та ще 10 МВт — ТОВ “Овіс”.

На 9 листопада 885 МВт потужності перерізу розділили “ЕРУ Трейдинг” і “ТЕТ груп” — 485 МВт та 400 МВт відповідно.

Як повідомлялося, згідно з даними на сайті ENTSO-E, імпорт електроенергії з Білорусі в Україну розпочався 6 листопада по 5 МВт щогодини. 7 листопада він здійснювався по 15 МВт протягом чотирьох годин з 16:00 до 20:00.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус раніше повідомляв, що імпорт електроенергії з Білорусі здійснює компанія “ТЕТ груп”, заснована влітку 2021 року. У понеділок наявність контракту на імпорт електроенергії із Білорусі підтвердив засновник “ТЕТ груп” Віталій Бутенко, який раніше працював у структурах енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

За підсумками місячного аукціону на листопад 885 МВт потужності для імпорту з Білорусі викупила НАЕК “Енергоатом”, ще 15 МВт — ТОВ “Електро Ком’юніті”. Але протягом тижня потужності перетину для імпорту з Білорусі кілька разів виставлялися на добові аукціони, поновлені з 1 листопада з початком постачання з 3 листопада.

У результаті, на 3 та 4 листопада пропонувалося по 900 МВт, на 5 та 6 листопада — по 15 МВт, на 8 та 9 листопада по 885 МВт. Це дало привід учасникам ринку допускати відмову “Енергоатому”, як і “Електро Ком’юніті” від права на перетин у ці дні.

На 7 листопада потужність перерізу не розподілялася на добовому аукціоні. Учасники ринку припускають, що імпорт здійснювався за результатами місячного аукціону, натомість могла бути переуступка фізичного права на перетин.

Згідно з результатами добових аукціонів, потужності для імпорту з Білорусі викуповувала “ТЕТ груп” Віталія Бутенка — 400 МВт на 3 листопада, 500 МВт на 4 листопада, 5 МВт — на 6 листопада, по 400 МВт — на 8 та 9 листопада. Крім того, переможцем аукціонів ставала “ЕРУ Трейдинг” Ярослава Мудрого та Дейла Перрі — по 10 МВт на 5 та 6 листопада, 475 МВт — на 8 листопада та 485 МВт — на 9 листопада. 10 МВт на 8 листопада викупило ТОВ “Овіс Трейд”. 2 МВт на 3 листопада — ТОВ “Енергопостачальник”. При цьому всі перші п’ять днів листопада імпорт із Білорусі фізично не здійснювався. Також не було зазначено про бронювання потужностей на сайті ENTSO-E, зазначає агенція.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт·год) замість кубічних метрів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram