Новини
13 Грудня 2021
737

Ілон Маск став людиною року за версією Time

Бізнесмен створив конкуренцію на ринку та став найбагатшою людиною планети

Бізнесмен, мільярдер, найбагатша людина у світі, Ілон Маск став людиною року за версією журналу Time.

“Це людина, яка намагається врятувати нашу планету та допомогти нам заселити нову: блазень, геній, провокатор, провидець, промисловець, шоумен, хам, божевільний гібрид Едісона, Барнума, Ендрю Карнегі та доктора Манхеттена з “Хранителів”… Його стартап SpaceX обігнав Boeing, щоб оволодіти космічним майбутнім США. Його компанія Tesla контролює дві третини багатомільярдного ринку автомобілів, що зробило Маска власником капіталу $250 млрд і найбагатшою приватною особою в історії”, — коментує свій вибір Time.

У статті наголошується, що багато в чому завдяки суперництву з Маском автомобільні компанії від VW до Nissan намагаються вкласти мільярди в електромобілі. Їх перехід до електрокарів викликаний не так альтруїзмом, як усвідомленням того, що Маск їсть їхній “шматок пирога”.

“Це зробило Маска, можливо, найбільшим приватним спонсором боротьби зі зміною клімату. Якби 800 тис. Tesla, проданих минулого року, були бензиновими автомобілями, вони викинули б понад 40 млн т CO₂ за свій термін служби, що еквівалентно річним викидам Фінляндії”, — вважають журналісти видання.

Але, зрештою, електромобілі можуть виявитися менш важливими для боротьби з потеплінням, ніж центральне нововведення, яке зробило їх можливим: акумулятори. Tesla перепрофілювала легкі та енергоємні елементи, якими живляться її автомобілі, на величезні мережеві батареї, що забезпечують необхідну підтримку відновлюваних джерел енергії.

Попит на Powerwall від Tesla, який може накопичувати електроенергію від сонячних систем на даху, різко збільшився, оскільки споживачі шукають альтернативи електромережам, які рухаються всім, починаючи з лютневого дефіциту електроенергії в Техасі до ризику пожеж у Каліфорнії, які призвели до відключення електроенергії.

“У деяких сферах програмне забезпечення дає змогу комунальним підприємствам використовувати запаси енергії в будинку, коли мережа перевантажена, замість того, щоб включати резервні генератори, що забруднюють довкілля”, — зазначає видання.

Деякі ініціативи Маска викликали більше суперечок. Його спроби виробляти та продавати сонячну черепицю зазнали невдачі. Компанія Boring Co., яку Маск заснував 2016 року, висунула план зі зменшення заторів у містах, побудувавши кілометри підземних тунелів, щоб проїжджати машини зі швидкістю понад 100 миль на годину, але критики кажуть, що звичне метро було б більш ефективним.

Січневе оголошення Маска про присудження премії за клімат обсягом $100 млн викликало невдоволення деяких захисників навколишнього середовища через те, що до нього були включені пропозиції щодо прямого вловлювання вуглецю в повітрі — гігантських машин, що висмоктують вуглекислий газ з атмосфери.

Підхід Tesla до роботи також викликає побоювання. У травні 2020 року Маск знову відкрив свою фабрику у Фрімонті, штат Каліфорнія, всупереч наказам місцевого офісу охорони здоров’я. “Це змушує задуматися, чи коштує ваше життя $20 на годину”, — сказав анонімний працівник Tesla.

Крім того, його компанії зіткнулися зі звинуваченнями у сексуальних домаганнях та поганих умовах праці. Підприємства також оштрафували за численні порушення нормативних вимог.

Традиційно журнал Time називає “Людину року” в останньому грудневому номері. Номінація “Людина року” присуджується з 1927 року, коли це звання отримав льотчик Чарльз Ліндберг, який вперше в історії наодинці перелетів Атлантику. Людину року обирає виключно виконавчий редактор.

Нагадаємо, минулого року звання “людини року” за версією Times розділили президент США Джо Байден, який обійшов на виборах Дональда Трампа, і віцепрезидент Камала Харріс.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram