Думки
2 Січня 2019
957

Ілля Лаурс: У короткостроковій перспективі технології несуть зло

Голова венчурного фонду Nextury Ventures — про страх перед технологіями, їхній вплив на людське життя та найголовніші інвестиції

Про технократичний оптимізм

Існує думка, що технократія в принципі несе зло, роботи замінюють людей тощо. Це крайня версія технократичного песимізму, концепція технократичного кінця світу. Один з її сценаріїв — повстання машин. І це доволі глибока теза. Вона базується на твердженні, що вірогідність людської помилки — це константа. Людина може щось не зрозуміти, десь недопрацювати. Й ціна цієї помилки збільшується в геометричній прогресії.

Декілька тисяч років тому ціною помилки було максимум спалення села через недбало розведене вогнище. Зараз же помилка може статися на атомній електростанції. А якщо подивитися на «ігри» фізиків CERN з чорними дірами, то я вже не раз чув думку про те, що якщо вони у чомусь помиляться, людство просто не зрозуміє, що відбулося. Не буде кому це зрозуміти. Й тому є твердження, що помилка точно призведе до кінця світу, яким ми його знаємо.

Але мій досвід підказує: якщо ти вже дійшов до того рівня, що можеш помилятися у таких масштабах, то в тебе вистачає розуміння, що відбувається, та інструментів для попередження помилок. Тому я все ж таки технократичний оптиміст.

Про вихід на інший рівень

Не лише мені здається, що не буде технократичного кінця світу чи чогось іншого. Більше того, я вважаю, що у короткостроковій перспективі технології постійно несуть зло. Вони знищують робочі місця, замінюють людину. Часто люди забувають, що у короткостроковому періоді технології найчастіше приносять дискомфорт та біль, адже змінюватися в будь-якій сфері дискомфортно. Зручніше залишатися у тому, що є. Але, змінившись, ти виходиш на інший, вищий рівень. Тому я б не плутав тимчасовий дискомфорт зі злом у цілому. І дійсно хотілося б вірити, що людина зрозуміє, як використовувати технології на благо.

Про майбутнє

Все передбачити неможливо. Тому я використовую термін «сингулярність». Багато хто його чув. У Каліфорнії навіть діє Університет Сингулярності. Головна теза у тому, що історія ніколи не розвивається лінійно. Відбуваються квантові стрибки, миттєво створюються принципово інші умови гри. І виходячи з того, з якою швидкістю розвиваються технології, якого прискорення вони набувають, десь у 2030-2040 рр. з людством відбудеться щось, що кардинально змінить все. Повністю.

Водночас зараз навіть неможливо передбачити, як саме. Вчені в Університеті Сингулярності намагаються передбачити, що і як відбуватиметься в майбутньому. Наприклад, як виглядатиме наше життя, якщо абсолютно кожен аспект діяльності сучасної людини, від управління державою до продажу морозива в кіоску, робот зможе зробити у тисячу разів ефективніше? І тоді людина зможе не працювати? Ми до цього прийдемо не через сторіччя, а років за 20. Тож запитувати, що буде і як, намагатися прилаштуватися до відповідей — це вже не завдання візіонерів, це завдання кожного.

Десь у 2030-2040 рр. з людством відбудеться щось, що кардинально змінить все. Повністю

Про те, у що інвестувати свій час

Якийсь час тому людина зрозуміла, що вона вже не найсильніша. Наприклад, трактори значно сильніші. Й певний час людина тішила себе думкою, що вона зате найрозумніша, найкреативніша. І от настав 2018 р. Й, незважаючи на багато «але», існує безліч приводів думати, що ми переживаємо саме той переломний момент, коли людина вже не найрозумніша і не найкреативніша. Створену комп’ютером музику слухачі вже сприймають краще, ніж написану людиною. Звичайно, коли не знають, хто саме автор. Тому думати, що людина все ще інтелектуальна чи креативна, — дещо небезпечно.

Якщо перейти на рівень компаній, то у період від Третьої промислової революції до Четвертої працівників рятували компетенція та кваліфікація. Зараз, після Четвертої промислової революції, це вже не факт. І ми в принципі живемо у світі, де людина займатиметься тим, що вона сама собі зможе вигадати. Сингулярність людей, сингулярність професій. Працювати людина вже не зобовязана. Це справа вибору. І працюватиме вона, лише коли вирішить віддати свій розум, свою увагу чомусь цікавому.  

Тому навчатися треба в реальному часі. Необхідно хоча б 20% власного часу інвестувати в навчання, витрачаючи його на те, щоб зрозуміти, що відбувається навколо, у твоїй професії, взагалі у світі. Ця інвестиція потрібна, щоб зрозуміти, якими інструментами в принципі людина може навчитися користуватися, як-от штучний інтелект Google, технології розпізнавання мовлення чи щось інше.

Ми приходимо до того, що слід забути все, що ми знали раніше, та спостерігати за світом у реальному часі. Треба навчатися в кращих, знову ж таки у реальному часі, оскільки блоги, розповіді, університетські навчальні програми застаріли. І ти або інвестуєш свій час у навчання в реальному часі, або ти вже відстав.

Необхідно хоча б 20% власного часу інвестувати в навчання, витрачаючи його на те, щоб зрозуміти, що відбувається навколо, у твоїй професії, взагалі у світі

Про технології, що докорінно змінять людське життя

На мою думку, зараз світ докорінно змінюють декілька факторів. У 2017-2018 рр. це був Bitcoin. Я про нього згадую в рамках криптоекономіки та блокчейнізації у цілому. Ризикну поспекулювати на тому, що блокчейн сьогодні — це те ж саме, чим був інтернет у 1994 р. Начебто технології схожі, але вони так кардинально змінюють все, що за 10-15 років такі структури, як держава, соціальний устрій, фінансові системи, повністю зміняться під їхнім впливом. Тому я назву криптоекономіку дуже важливою, адже вона змінює все.

Зараз штучний інтелект є королем технологій. До цього приходиш, коли розумієш, на що він вже здатний, які питання, як швидко та наскільки інакше він може допомогти вирішити. Наприклад, інвестиції. Штучний інтелект за допомогою супутникової системи за долі секунди за ступенем зрілості полів може оцінити, чи настане криза врожаю на конкретній території, а потім миттєво скупити ф’ючерси на аграрну продукцію цієї ж осені. І це все стається ще до того, як хоч хтось починає усвідомлювати, що взагалі відбувається. І тут ти поступово починаєш розуміти, наскільки інакше, фундаментально ефективніше можна робити різні речі. І стає трошки страшно.

А потім приходить інша думка, і ти розумієш, на що будуть здатні люди, які навчаться працювати з таким інтелектом. А це непросто, адже багато хто каже, що навіть мова спілкування зі штучним інтелектом має бути у десятки разів складнішою за мову людського спілкування. Це складно і це призводить до нереальної віддачі. Тому саме криптоекономіку та штучний інтелект я виділю у два окремих напрямки, що за 10-20 років змінюватимуть все і вся.

Записано під час виступу на КМЕФ-2018

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram