Драйв
14 Серпня 2020
3 030

Іграшка для кожного: Найцікавіші та найдорожчі колекції Lego

Пандемія данській компанії через свою популярність серед дітей та дорослих наврядчи загрожує

Lego — конструктор, який обожнюють діти “від 3 до 103 років”. Данська компанія щороку випускає вельми цікаві колекції: від наборів з декількома тисячами елементів до музичних інструментів, які здатні звучати.

За підсумками 2019 р. компанія збільшила чистий прибуток і виручку. Чистий прибуток за підсумками року збільшився на 2,8% до 8,31 млрд данських крон ($1,24 млрд). Показник покращився, всупереч збільшенню витрат у зв’язку з відкриттям нових магазинів, інвестиціями в розвиток онлайн магазину і запуском нових продуктів.

Річна виручка виросла на 6%, до 38,54 млрд данських крон, операційний прибуток підвищився на 1%, до 10,84 млн крон. Глобальні продажі збільшилися на 5,6%.

Як стверджують у компанії, збільшення доходу у першу чергу завдяки впевненому росту продажів у Китаї та реалізації лего-супергероїв та злодіїв, таких як Капітан Америка, Залізна людина й Танос із фільмів “Месники” від Marvel. А також завдяки іншим конструкторам на тему “Зоряних воєн” та будівельних наборів Lego Technic і City.

Investory News підготували свою добірку унікальних та коштовних колекцій від Lego.

Lego Zoo

Зоопарк Сан-Антоніо, США, нещодавно після карантину вирішив відкрити незвичайну виставку тварин. 30 експонатів були зібрані з трьох мільйонів елементів Lego художником Шоном Кенні. Насолодитися ними можна в режимі drive-thru — тобто не виходячи з автомобіля.

А один з експонатів навіть став вірусним. Це скульптура сімейства панд в натуральну величину, на створення якої пішло 405 годин і було використано 53 460 детальок.

Мета виставки під назвою “Дикі зв’язки” (Wild Connections) — залучити відвідувачів зоопарку, які сидять вдома після спалаху COVID-19. Установа має потребу в відвідувачах, оскільки велика частина його доходу залежить від продажу квитків.

Lego Art

Шанувальники Енді Ворхола, Мерилін Монро, групи The Beatles, культових персонажів всесвіту Marvel і галактики Star Wars мають можливість віддати данину своїм кумирам, створивши власноруч унікальні портрети від Lego Art і прикрасивши ними будинок, офіс або будь-яке інше місце, де можна насолоджуватися їх музикою, фільмами або картинами.

У комплект входить понад 3 тис. деталей розміром з бісер і панель-підставка для створення портрета. Кожен набір можна зібрати більш ніж одним способом, наприклад, у портрета Мерилін Монро чотири варіанти складання в різному колірному виконанні.

У серії The Beatles — портрети всієї чудової четвірки, і можна вибрати когось одного, а після купити інших, щоб зібрати всю групу.

Серія Star Wars відтворює трьох головних лиходіїв франшизи: Дарта Вейдера, Дарта Мола або Кайло Рена. А комплект Залізної Людини — це один із костюмів Тоні Старка на вибір: Mark III, Hulkbuster Mark I та Mark LXXXV.

Набори Lego Art надійшли в продаж по всьому світу 1 серпня за ціною $120 кожен.

Lego car

Фірма Lego спільно з кінокомпанією Universal Pictures підготувала новинку: набір з Dodge Charger R/T 1970 року із серії фільмів “Форсаж”. Культовий маслкар належав героєві Віна Дизеля Домініка Торетто.

Набір складається з 1077 деталей, досягає в довжину 40 см, завширшки 17 см, а у висоту — 11 см. Коштує $100.

У іграшкової моделі відкривається капот, під яким розташований мотор V8, а в багажнику заховані два балони системи упорскування закису азоту (NOS). Крім того, Charger з Lego оснащений стрибковим пристроєм і реалістичною підвіскою.

Також Lego разом із Lamborghini презентували мініатюрну версію суперкара Sián FKP 37. Іграшка — найдорожчий автомобільний конструктор від Lego і коштує $380.

Модель складається з 3696 частин конструктора та є точною копією спортивного автомобіля від Lamborghini в масштабі 1:8.

У Lego відтворили майже всі агрегатні вузли Sián FKP 37, зокрема оригінальний двигун V12 з рухомими поршнями, висувний задній спойлер, передню та задню підвіски, — зробили навіть кермо й сидіння, оздоблені емблемою Lamborghini.

Фірмові двері Lamborghini відкриваються вертикально та дозволяють вам розглянути салон автомобіля. А родзинкою мініатюрної моделі стала повнофункціональна 8-ступенева коробка передач, яка управляється підрульовими пелюстками.

Lego gamer 

У липні цього року компанія представила набір Lego Nintendo Entertainment System офіційно й навіть показала на відео, як саме грати з його допомогою в гру.

Найскладніший елемент набору — це не консоль (хоча в ній є навіть відділення для картриджа і провідний контролер), а “ЕПТ-телевізор” із закільцьованим рівнем, по якому біжить 8-бітний Маріо. При цьому для гри не знадобляться батарейки, змусити героя бігти можна за допомогою звичайної ручки, що обертається.

Набір Lego Nintendo Entertainment System з 2646 деталей коштує $229,99, що з точки зору звичайного ігромана виглядає нелогічно — за меншу суму можна придбати кілька популярних ретро-консолей або навіть повноцінну приставку Xbox/PS. Втім, якщо мова заходить про фанатів і колекціонерів, то пропозиція дійсно заслуговує уваги.

Для колекціонерів є у компанії набір Lego Star Wars “Ultimate Collector’s Millennium Falcon”, який містить 5195 деталей.

Через велику кількість деталей і закінчення випуску у 2010 р. повнокомплектних старих наборів Lego Star Wars “Ultimate Collector’s Millennium Falcon” практично не існує, і серед колекціонерів цінуються тільки нерозкриті комплекти.

Зважаючи на це конструктор коштує сьогодні в середньому $4 тис. (втім, і за початковою ціною він був найдорожчим набором в історії Lego — рівно $500).

Lego music 

Новий музичний конструктор для дорослої аудиторії — рояль з 3662 деталей. У комплекті продається стілець для піаніста з регульованою висотою сидіння.

У конструкторі відтворені складні елементи музичного інструменту. Наприклад, схожі на оригінал знімна клавіатура з 25 клавішами, верхня кришка, молоточки рояля.

В роялі встановлюється спеціальний мотор на батарейках. Якщо під’єднати його до смартфона з додатком Lego Powered Up, інструмент зможе відтворювати гру на інструменті, але музика лунатиме зі смартфона.

Конструктор надійде в продаж у серпні 2020 р. Коштуватиме він приблизно $420.

Lego minifigures

Взагалі, Lego Minifigures — ціла лінійка, що включає різні фігурки для заповнення жителями Lego-міст. Комплекти міні фігурок активно виробляються й зараз, а у 2013 р. був випущений набір Lego Minifigures Series 10.

У стандартному наборі було 16 фігурок, але 5 тис. щасливчиків придбали розширену версію з “незадокументованих” фігурок — містера Голда.

Він був випущений на честь 10-го випуску лінійки Lego Minifigures і був покритий блискучим золотим напиленням. У комплекті знаходився промо-код, який дозволяв зареєструвати свого містера Голда на офіційному сайті й отримати сертифікат відповідності від компанії.

А от експерт з класичної музики в резиденції Королівського Альберт-холу Барні Рейфілд під час режиму самоізоляції побудував з деталей конструктора Lego макет одного з найпрестижніших залів Великої Британії.

Для створення гранично точної копії залу в мініатюрі знадобилося близько чотирьох тисяч елементів. При цьому Рейфілд відтворив фасад і особливості інтер’єру Альберт-холу по пам’яті, орієнтуючись лише на ряд зображень і ресурси Google maps, щоб в точності дотримати пропорції.

Лондонський королівський зал мистецтв і наук імені Альберта вважається одним із найбільш престижних концертних майданчиків у Великій Британії та й в усьому світі. Побудований на згадку принца консорт Альберта при його вдові королеві Вікторії. Розташований у Південному Кенсінгтоні.

Щороку в Альберт-холі проходить близько 350 заходів, зокрема концерти класичної музики, постановки опер і балетів, церемонії нагороджень, благодійні концерти, банкети. З 1941 р. тут проводиться міжнародний музичний фестиваль BBC Proms.

Інші прихильники данського конструктора використали його деталі для споруди інвалідного візка для черепашки.

У 2018 р. співробітники зоопарку знайшли поранену черепаху в Мерілендському парку (США) з ушкодженнями нижньої поверхні панцира. Її доставили у лікарню.

Ветеринарна команда зоопарку провела операцію. Однак було важливо, щоб дно раковини не торкалося землі. Інвалідні коляски розміром з черепаху не виробляють, тому ветеринари намалювали кілька ескізів і відправили своєму товаришеві, який захоплюється Lego.

Коляска на чотирьох колесах утримувала панцир над землею, звільняючи при цьому кінцівки черепахи. Завдяки цьому вона могла спокійно та природно пересуватися.

Після того, як з черепахи зняли інвалідний візок, ветеринари готували її до повернення в природне місце існування. За їх словами, за два роки черепаха досягла величезних успіхів у лікуванні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram